ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Αποστόλου για αποζημιώσεις καλλιεργειών: “Ας προετοιμαστούμε όλοι για μια από τις πιο άδικες πληρωμές που έγιναν ποτέ.”

Αποστόλου για αποζημιώσεις καλλιεργειών: “Ας προετοιμαστούμε όλοι για μια από τις πιο άδικες πληρωμές που έγιναν ποτέ.”

Γράφει η Ολυμπία Αποστόλου*

Οι Χρησμοί του Γεωργαντά

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατάφερε να εκδώσει άλλη μία ανακοίνωση που δημιουργεί περισσότερες απορίες από όσες λύνει..

Ποιες ποικιλίες είναι μέσα στα μέτρα και με τι ποσοστό ζημίας; Πόσα στρέμματα θα αποζημιωθούν; Πότε επιτέλους θα γίνουν οι πληρωμές; Τι να καλύψουν με 150 ευρώ το στρέμμα αγρότες που έχασαν το σύνολο της παραγωγής τους λόγω βροχόπτωσης;

Από πού θα δοθούν τα χρήματα; De Minimis ή αποθεματικό κρίσης λόγω πολέμου; Πως συνδυάζεται αυτή η ανακοίνωση με την προηγούμενη για τα μήλα; Ποιο είναι το συνολικό κόστος της ενίσχυσης;

Ποιες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες, τα συναρμόδια Υπουργεία και οι φορείς;

Ταυτόχρονα, στα καφενεία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν λίστες με ποικιλίες και ποσοστά ζημίας, που όμως κανένας δε μπορεί να εγγυηθεί ότι ισχύουν..

Η κυβέρνηση έχει πλέον μάθει το έργο.. Δημιουργεί τόση ασάφεια, που κανένας δεν ξέρει τι να περιμένει.. Για ενημέρωση, οι παραγωγοί υποχρεώνονται να απευθυνθούν στα επιτελεία των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, σε πολιτευτές και κομματάρχες.. Που δίνουν τη δική τους «ερμηνεία» στις εξαγγελίες..

Άλλωστε, αυτός είναι ο στόχος.. Να κρατάν τους παραγωγούς όμηρους, να τους αναγκάζουν να παρακαλάνε για όσα δικαιούνται. Να φτάσουμε μέχρι τις εκλογές.. Και μετά, βλέπουμε..

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, από τις 5 Ιουνίου, έχει ζητήσει με κοινοβουλευτική ερώτηση να γίνει αναγγελία ζημίας για τις βροχοπτώσεις και η διαδικασία να προχωρήσει θεσμικά, μέσω του ΕΛΓΑ, με επιτόπιες εκτιμήσεις.. Η κυβέρνηση αρνήθηκε. Τώρα, ας προετοιμαστούμε όλοι για μια από τις πιο άδικες πληρωμές που έγιναν ποτέ.

*Ολυμπία Αποστόλου

Οικονομολόγος – Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *