ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Εκλογές με απλή αναλογική μετά από το 1989 – λέτε να χρειαστούν πάλι 3 αναμετρήσεις;

Εκλογές με απλή αναλογική μετά από το 1989 – λέτε να χρειαστούν πάλι 3 αναμετρήσεις;

Την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 θα διεξαχθούν οι πολυαναμενόμενες βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (28/3) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ένα εκλογικό σύστημα το οποίο την τελευταία φορά που εφαρμόστηκε σε ελληνικές εκλογές ήταν πριν από 24 χρόνια.

Η προηγούμενη φορά που διεξήχθησαν εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής ήταν το 1989 και τελικά χρειάστηκαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις για να προκύψει κυβέρνηση και αυτή με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών, παρά το υψηλότατο ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές το πρώτο κόμμα (Νέα Δημοκρατία).

Πρώτες εκλογές χωρίς κυβέρνηση

Εκείνες οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική έγιναν τον Ιούνιο του 1989.Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με 44,28% όμως δεν κατάφερε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Χρειάστηκε εκείνη η ιστορική σύμπραξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Συνασπισμό της Αριστεράς(Χαρίλαος Φλωράκης, Λεωνίδας Κύρκος) για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Τζανή Τζαννετάκη, που ωστόσο είχε βραχύβια διάρκεια και κράτησε μόλις πέντε μήνες μέχρι τον Νοέμβριο του 1989.

Διαβάστε τη συνέχεια στο zoomerang.gr κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *