ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Αλλάζει η ημερομηνία δημοτικών-περιφερειακών  εκλογών – υπογράφει την τροπολογία και ο Χρήστος Αντωνίου

Αλλάζει η ημερομηνία δημοτικών-περιφερειακών  εκλογών – υπογράφει την τροπολογία και ο Χρήστος Αντωνίου

Πρώτη Κυριακή στις 19 Μαΐου 2019 και σενάρια τριπλών εκλογών

Όλα δείχνουν ότι αλλάζει η ημερομηνία των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών και αντί στις 13 Οκτωβρίου 2019 που αρχικά είχε αποφασιστεί, η πρώτη Κυριακή των εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 19 Μαΐου του 2019 και ο δεύτερη μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου. Την τροπολογία για την αλλαγή ημερομηνίας των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών κατέθεσαν εντελώς ξαφνικά χθες (Τρίτη) αργά το βράδυ, 16 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στο νομοσχέδιο “Κλεισθένης Ι” που έρχεται σήμερα 11 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση και γίνεται νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία θα γίνει αποδεκτή από την κυβερνητική και φιλοκυβερνητική πλειοψηφία ενώ έχει σημασία να τονιστεί ότι ανάμεσα στους 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται να έλαβαν κεντρική οδηγία για να συνυπογράψουν την τροπολογία, είναι και ο Χρήστος Αντωνίου από την Αλεξάνδρεια ενώ αντίθετα  δεν συμμετέχουν σε αυτό οι άλλοι δύο κυβερνητικοί βουλευτές της Ημαθίας (Φ. Καρασαρλίδου και Γ. Ουρσουζίδης).

Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβερνητική τροπολογία στο νομοσχέδιο “Κλεισθένης Ι” για να αλλάξουν τα μέχρι τώρα δεδομένα σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές το πρόβλεψε ως πολύ πιθανό και ο Μιχάλης Χαλκίδης, στη χθεσινή αποκλειστική συνέντευξή του στο Alexandreia-gidas.gr (κλικ ΕΔΩ) πιθανολογώντας ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι να οριστικοποιηθεί  χρόνος των εκλογών κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώνει ακόμη ονόματα υποψηφίων και προεκλογικό σχεδιασμό αν και σε μεγάλο βαθμό τα έχει έτοιμα.

Σενάρια και τριπλών εκλογών

Η τροπολογία αυτή ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το σενάριο των τριπλών εκλογών, εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να εκμεταλλευτεί χρονικά τυχόν οφέλη που θα προκύψουν από τη ΜΗ μείωση των συντάξεων που αναμένονταν από τις αρχές του 2019 αλλά και άλλες παροχές που σχεδιάζει όπως η διανομή κοινωνικού μερίσματος που φαίνεται ότι θα αποδοθεί στις αρχές του 2019, προσλήψεις προσωπικού κλπ

Στόχος επίσης είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να εκφράσουν την όποια δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση, όχι τόσο σε επίπεδο κεντρικής διακυβέρνησης (εθνικές εκλογές) αλλά σε Δήμους, Περιφέρειες και ευρωεκλογές, με στόχο να πετύχει την όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία (που αναμένεται να πρωτεύσει αλλά με μικρή διαφορά στο περίπου 4%) ενώ υπάρχουν και πιο αισιόδοξα κυβερνητικά σενάρια που κάνουν λόγω ακόμη και για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά εάν πετύχει το εγχείρημα του νέου δεξιού κόμματος και αφαιρέσει δυνάμεις από τη Νέα Δημοκρατία.

Στο ενδεχόμενο “μικρής πρωτιάς” της ΝΔ προκύπτει και το θέμα δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία απο την πλευρά της ΝΔ ούτε και μεγάλο ποσοστό που θα του δίνει δικαιωματικά τη θέση του πρωθυπουργού, οπότε θα υπάρχουν και αντίστοιχες εξελίξεις που μπορεί να φθάσουν ακόμη και σε νέες εθνικές εκλογές, που αυτή τη φορά θα διεξαχθούν με το νέο εκλογικό νόμο και χωρίς το μπόνους των 50 εδρών.

Θα τα αναλύσουμε όμως όλα αυτά σε επόμενα ρεπορτάζ του Alexandreia-gidaw.gr σε σχέση και με το πόσο και ποιους αναμένεται να επηρεάσουν σε τοπικό επίπεδο. Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά και θα τα παρουσιάσουμε όλα.

Οι βουλευτές και το κείμενο της τροπολογίας

Για την ιστορία του θέματος, οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν την τροπολογία για την αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι:

Αντωνίου Χρήστος , Αραχωβίτης Σταύρος , Βέττας Δημήτριος , Εμμανουηλίδης Δημήτριος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Κασιμάτη Νίνα, Καστόρης Αστέριος, Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Παπαφιλίππου Γεώργιος, Ριζούλης Ανδρέας, Στέφος Ιωάννης, Τσίρκας Βασίλειος, Τσόγκας Γεώργιος

Ολόκληρη η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α. – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

ΘΕΜΑ: «Ημερομηνία Αυτοδιοικητικών Εκλογών κατά την πρώτη εφαρμογή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι»

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου διαμορφώνονται όροι δημοκρατικότερης συγκρότησης και λειτουργίας των αυτοδιοικητικών θεσμών και αναλογικότερης εκπροσώπησης του εκλογικού σώματος, των αυτοδιοικητικών δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών στους οργανισμούς και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα διευρύνεται η συμμετοχή και ο κοινωνικός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης και της λειτουργίας τους.

Στο πλαίσιο αυτό και σε ό,τι αφορά την εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών προτείνεται, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, η επαναφορά της δημοτικής – περιφερειακής περιόδου στα τέσσερα (4) έτη, η αποσύνδεση της εκλογής των δημοτικών – περιφερειακών αρχών από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κλπ.

Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των προτεινόμενων αλλαγών και την ανάγκη αρμονικής υιοθέτησής τους και ομαλής μετάβασης στο προτεινόμενο σύγχρονο, δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και το γεγονός ότι η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη, με την παρούσα τροπολογία προτείνεται, κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Β. Τροπολογία – Προσθήκη

«Άρθρο ….

 1. Η προτεινόμενη με το άρθρο 6 του σχεδίου νόμου παράγραφος 4 του άρθρου 9 του ν. 3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος: α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019. β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 33, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών. γ) Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες. δ) Η εκλογή προεδρείου συμβουλίων και επιτροπών διενεργείται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάρτιο κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 64 του ν. 3852/2010».

 1. Η προτεινόμενη με το άρθρο 46 του σχεδίου νόμου παράγραφος 6 του άρθρου 114 του ν. 3852/2010, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος: α) Ο πρώτος γύρος της εκλογικής διαδικασίας στα αξιώματα της παρ. 1 θα διεξαχθεί την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη την επικράτεια, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και εφόρους αντιπροσώπων. Η ψηφοφορία διενεργείται σε διαφορετικές κάλπες. β) Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 139, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. Με την επιφύλαξη ειδικότερων ρυθμίσεων, η προεκλογική περίοδος αρχίζει δύο (2) μήνες πριν την ημερομηνία των εκλογών. γ) Η εγκατάσταση των νέων αρχών θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λογίζεται πλήρης για όλες τις συνέπειες. δ) Η εκλογή προεδρείου συμβουλίων και επιτροπών διενεργείται κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Μάρτιο κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 165 του ν. 3852/2010».

 1. α. Στην παρ. 3 του άρθρου 7 του σχεδίου νόμου προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τις εκλογές του 2019 η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται στην πρώτη (1η) Απριλίου».

β. Στο άρθρο 48 του σχεδίου νόμου προστίθεται ο αριθμός «1.» πριν από τη φράση «Το άρθρο 116 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:» και στο τέλος του άρθρου προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής: «Ειδικά για τις εκλογές του 2019 η προθεσμία της παρ. 6 του άρθρου 116 του ν. 3852/2010 ορίζεται στην πρώτη (1η) Απριλίου».

 1. α. Στο άρθρο 11 του σχεδίου νόμου η φράση «της 13ης Οκτωβρίου 2019» της παρ. 9 του άρθρου 14 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται από τη φράση «της παρ. 4 του άρθρου 9».

β. Στην παρ. 3 του άρθρου 44 του σχεδίου νόμου η φράση «της 13ης και 20ης Οκτωβρίου 2019» αντικαθίσταται από τη φράση «της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3852/2010».

γ. Στο άρθρο 50 του σχεδίου νόμου η φράση «της 13ης Οκτωβρίου 2019» της παρ. 7 του άρθρου 117 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται από τη φράση «της παρ. 6 του άρθρου 114».

δ. Στην παρ. 2 του άρθρου 67 του σχεδίου νόμου η φράση «της 13ης και 20ης Οκτωβρίου 2019» αντικαθίσταται από τη φράση «της παρ. 6 του άρθρου 114 του ν. 3852/2010».

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2018

Οι προτείνοντες Βουλευτές

5 Σχόλια

 • Μα σας το είπε χθες ξεκάθαρα ο Χαλκίδης. Δεν το προέβλεψε!!!
  Σα να μην πέρασε μια μέρα από τότε που έφυγε από τη Βουλή!!!

  • Μήπως λοιπόν να το ξανασκεφτεί για τη Βουλή και να αφήσει σκέψεις για τα δημαρχιλικια; Εφθασαν να θέλουν τη βουλή οι πιο απίθανες προσωπικότητες της Ημαθίας και μάλιστα να επιδιώκουν λύση για τις πτωχευμενες επιχειρήσεις τους, μέσω της παχυλης βουλευτικής αποζημίωσης διάφοροι και διάφορες (εσχάτως). Η μήπως δεν είναι έτσι

 • Δηλαδή στις 1 Σεπτεμβρίου 2019 μας αποχαιρετά ο Βοριαζίδης και μας αναλαμβάνει ο Χαλκιδης. Αφου δεν καταφέραμε να τον κάμουμε δήμαρχο σε εναν καινούργιο δημο Βεργίνας (μαζί με Μελίκη και Μακεδονίδα) ας τον κάνουμε δήμαρχο στη Βέροια. Ξέρω ξέρω έκανε δηλώσεις στον Ντομουχτση οτι τάχα παραμένει στον Γιδά. Καλά…

 • ΑΑΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ ΒΡΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΤΩΝΙΟΥ;ΜΑΣ ΕΛΕΙΨΕ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΓΙΔΑ.ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up