ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Νταούκας: «Οι βιομηχανίες να μοιράσουν τα κέρδη αλλιώς το βιομηχανικό ροδάκινο τελειώνει»

Νταούκας: «Οι βιομηχανίες να μοιράσουν τα κέρδη αλλιώς το βιομηχανικό ροδάκινο τελειώνει»

Από ευλογία της Ημαθίας έγιναν οργή και οικονομική καταστροφή

* Γράφει ο Στέφανος Νταούκας

«Η αξία πώλησης στην αγορά της κομπόστας τα τελευταία χρόνια έχει διπλασιαστεί (100%), από 15€ στα 30€…! Η τιμή στον παραγωγό αυξήθηκε μόνο 25%…;;; Η αδικία κατάφωρη… Το αποτέλεσμα αυτής της σχέσης δηλαδή τιμής πρώτης ύλης με τελική τιμή προϊόντος έχει καταντήσει κοροϊδία σε βάρος του αγρότη παραγωγού… Η σταδιακή μείωση παραγωγής των στρεμμάτων περίπου 15% για το 2023 άρχισε…!

Άμεσα οι βιομηχανίες πρέπει να μοιράσουν τα κέρδη της αγοράς των τελευταίων ετών με τους παραγωγούς, αλλιώς το εθνικό προϊόν, βιομηχανικό ροδάκινο τελειώνει για όλους…!!

Η μέση νέα τιμή φέτος πρέπει να ακολουθεί τις τιμές πώλησης της κομπόστας, δηλαδή μια ικανοποιητική τιμή με εξασφάλιση πολυετών συμβολαίων πρέπει να κυμαίνεται πλέον των 50 λεπτών…!

Η συντήρηση μιας αβέβαιης προοπτικής με την τιμή του προϊόντος κάτω του νέου κόστους πάνω από (1000€ / στρέμμα) οδηγεί στο τέλος της καλλιέργειας… κλιματικές συνθήκες, χαμηλή εξευτελιστική τιμή μαζί με τα προβλήματα ανεξέλεγκτου κόστους δημιουργούν ασφυκτική πίεση και έξοδο από την παραγωγή.

Φτάνει πια… Άμεσα καλούμε τις λίγες οργανωτικές δομές που απέμειναν από τις πολιτικές ενθάρρυνσης των εκατοντάδων νομίμων και παράνομων στεκιών να υιοθετήσουν τη νέα πραγματικότητα και να δώσουμε τις μάχες της αναγνώρισης του δίκαιου αιτήματος για επιβίωση, αξιοπρέπεια επαγγελματική και κοινωνική…

Τέλος στην εκμετάλλευση και την αδράνεια… καλούμε τους ταξικούς αγροτικούς συλλόγους σε πρωτοβουλίες…

Με τιμή

ΝΤΑΟΥΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

* Μέλος της Εθνικής Επιτροπής ΕΘΕΑΣ Βιομηχανικού ροδάκινου, βερίκοκου, αχλαδιού

2 Comments

  • Όλοι μαζί αγροτικοί σύλλογοι πρόεδροι συνεταιρισμών να πουν στα μέλη τους όχι στην τιμή πού ανακοίνωσε η ΕΚΕ καί ο Αποστόλου

  • Μπράβο τα είπε όπως είναι τα πράγματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *