ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΣ posted by

Αλεξανδρινός: Ο Εμπορικός Σύλλογος, το συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας και η ικανοποίηση Ναλμπάντη

Αλεξανδρινός: Ο Εμπορικός Σύλλογος, το συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας και η ικανοποίηση Ναλμπάντη

Μπαίνουμε στην τελική εβδομάδα σε σχέση με το συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας για τη ‘Μακεδονία’ και μέχρι στιγμής τα οργανωτικά κινούνται μάλλον σε χλιαρούς ρυθμούς. Ακόμη πιο χλιαρά έως… κρύα δείχνει να κινείται η κινητοποίηση (μέχρι στιγμής) κι εδώ θέλω να κάνω μια επισήμανση στη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας.

Καλώς ή κακώς, ο Εμπορικός Σύλλογος είναι ο μοναδικός διοργανωτής που εμφανίζεται “επώνυμα”. Οι “σύλλογοι” δεν εμφανίζονται με τις επωνυμίες τους αλλά ως γενική αναφορά, οπότε εύκολα μπορεί κάποιος να “αποποιηθεί” ευθύνες (εκ των υστέρων) ενώ όταν ρωτάμε “παράγοντες” του Δήμου και της τοπικής Κοινωνίας, για θέματα σχετικά με τη διοργάνωση, όλοι μας παραπέμπουν στον Εμπορικό Σύλλογο.

Ποιους δρόμους θα κλείσει η αστυνομία για το Συλλαλητήριο της Μακεδονίας στην Αλεξάνδρεια

Με τέτοιες συνθήκες υπάρχει περίπτωση να συμβεί και το εξής: Εάν το συλλαλητήριο έχει επιτυχία, τότε ΟΛΟΙ θα σπεύσουν για να “συχαρίκια” και για τη “δόξα”. Εάν όμως έχει αποτυχία ΟΛΟΙ θα κάνουν “πίσω” και θα “κοιτάξουν” μόνο προς τον Εμπορικό Σύλλογο.  Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, θέλει προσοχή και το επισημαίνω φιλικά.

Έχω μάλιστα να προτείνω και το εξής: Μέχρι τώρα κανένας τοπικός φορέας (αρχής γενομένης από τον Δήμο, την Αντιπεριφέρεια κλπ) και κανένας “μεγαλόσχημος” τοπικός παράγοντας (αρχής γενομένης από τους πάσης φύσεως υποψήφιους δήμαρχους, πολιτευτές κλπ), ούτε καν κάποιος σύλλογος, δεν έχει κάνει ένα ‘δικό” του κάλεσμα προς τον κόσμο, προς τα μέλη τους, στο κοινό τους ή στους φίλους τους, προσκαλώντας για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Ίσως επειδή δεν το σκέφτηκαν ακόμη, ίσως επειδή το σχεδιάζουν για πιο μετά (;) ίσως όμως επειδή δεν θέλουν και τη “δέσμευση”, ώστε να κρατήσουν μια “πισινή” εάν κάτι “στραβώσει”.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ… “ΜΩΑΜΕΘ”

Επειδή η κινητοποίηση μιας τέτοιας εκδήλωσης απαιτεί ημέρες προετοιμασίας και δεν γίνεται την τελευταία στιγμή, επειδή δεν υπάρχει περιθώριο για “ρίσκο” εάν η κατάσταση μείνει ως έχει, επειδή υπάρχουν δεκάδες “επειδή”, ο Εμπορικός Σύλλογος θα πρέπει να σκεφτεί κάπως σαν τον… Μωάμεθ. Να αναλάβει πρωτοβουλίες και να κάνει ότι και ο Προφήτης, πηγαίνοντας ο ίδιος προς το βουνό, αφού το βουνό δεν πάει προς αυτόν.

Προτείνω λοιπόν να αναληφθεί άμεσα ένα… σχέδιο “Μωάμεθ” που θα περιλαμβάνει τα εξής: Ο Εμπορικός Σύλλογος και τυχόν άλλοι συνδιοργανωτές που θα δηλωθούν ΕΠΩΝΥΜΑ, θα συντάξουν ένας κάλεσμα συμμετοχής του κόσμου στο συλλαλητήριο και θα ζητήσουν να το συνυπογράψουν τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων και όποιος άλλος κρίνεται σκόπιμο ότι μπορεί να κινητοποιήσει κόσμο. Με το κάλεσμα αυτό, να κάνει επισκέψεις όπου κρίνεται σκόπιμο και να δημοσιοποιούνται ώστε να εμφανιστεί μια “κινητικότητα” και να εκδηλωθεί ένας τοπικός ενθουσιασμός.

Η απάντηση για την Μακεδονία δόθηκε στο συλλαλητήριο της Βεργίνας – ακολουθεί η Αλεξάνδρεια! (φώτο-βίντεο)

Παράλληλα (και όχι την τελευταία στιγμή) να διοργανωθούν κάποιες συναντήσεις “πυρήνων” που μπορούν να κινητοποιηθούν πολλαπλασιαστικά, όχι μόνο στην πόλη της Αλεξάνδρειας αλλά σε όλο τον Δήμο, ακόμη και στην ευρύτερη Ημαθία. Δεν καταλαβαίνω για παράδειγμα, γιατί οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Βεργίνας να επισκέπτονται τον αντιπεριφερειάρχη και να μην το κάνουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Αλεξάνδρειας. Θα μου πείτε, “τι μπορεί” να προσφέρει η αντιπεριφερειάρχης; Ότι μπορεί κι αυτός (που ξέρεις) αλλά κυρίως συμβολικά και ως “προπόνηση” για παρόμοιες επισκέψεις που θα φέρουν ουσιαστικότερο αποτέλεσμα.

Δεν σας λέω να πάτε, π.χ. στον Χρήστο Αντωνίου (ως βουλευτή του τόπου) διότι θέλω να αποφύγετε την “πίκρα”, εάν όμως σκοπεύετε να πάτε στον Απόστολο Βεσυρόπουλο (ως βουλευτή πάντα), τότε δεν μπορείτε να εξαιρέσετε τον Αντωνίου κι ας γνωρίζετε εκ των προτέρων την απάντησή του. Σας λέω όμως να πάτε στον Δήμαρχο, χωρίς να χρειάζεται να πάτε π.χ. στον Χαλκίδη ή στον Ναλμπάντη για τις ισορροπίες. Ο πρώτος είναι θεσμικός οι άλλοι είναι “πολίτες”. Ενεργοί μεν όμως απλοί πολίτες. Ο Φώτης Δημητριάδης όμως είναι θεσμικός διότι είναι επικεφαλής δημοτικής παρατάξεως. Όπως είναι και οι Στέργιος Μίχος και Χρήστος Αλευράς, διότι εάν πάτε στον Δημητριάδη πρέπει να πάτε και σ΄αυτούς, έστω και τυπικά αλλά και επί της ουσίας διότι επίσημα δεν έχουμε πληροφορηθεί την άποψη που έχουν για το συλλαλητήριο.

ΟΙ “ΑΠΛΟΙ” ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι δε απλοί πολίτες (ειδικά εάν συγκαταλέγονται στην κατηγορία των “ενεργών”) εάν θέλουν να συμβάλουν στην κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, έχοντας και μια αίσθηση προσωπικής απήχησης ενώπιον των συμπολιτών τους, αλλά και νιώθοντας μια ανάγκη να απευθύνουν ένα κάλεσμα συμμετοχής, ας το κάνουν προσωπικά μέσω των τοπικών ΜΜΕ, μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (εάν διαθέτουν) ακόμη και μέσω μιας προσυγκέντρωσης φίλων και στελεχών. Για να δούμε εάν θα υπάρξουν τέτοιες ευαισθησίες ή κάποιοι σκόπιμα θα θελήσουν να το αποφύγουν και απλώς θα φροντίσουν να “κορδοθούν” στη Βετσοπούλου, την ημέρα του συλλαλητηρίου, έτοιμοι για να κάνουν μόνο παρατηρήσεις και μόνο υποδείξεις.

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας: Κλειστά τα μαγαζιά της Αλεξάνδρειας την Κυριακή 15 Ιουλίου

Και τελειώνω με αυτά που έχω να προτείνω προς τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας, δίνοντας μια ακόμη παράμετρο. Ανοιχτείτε στο γήπεδο και μοιράστε τη μπάλα, διότι εσείς είστε οι βασικοί παίκτες. Βγείτε στην αγορά και προσκαλέστε τον κόσμο. Κάντε ομάδες ενημέρωσης, ετοιμάστε υλικό (προσκλήσεις, αφίσες κλπ) και γυρίστε όλα τα μαγαζιά, τα στέκια και τις υπηρεσίες της πόλης και του Δήμου Αλεξάνδρειας. Περίπου στην Τετάρτη διοργανώστε και μια συνέντευξη τύπου. Μην τη θωρείτε περιττή με το πρόσχημα ότι είμαστε μικρός τόπος και μαθαίνονται όλα αμέσως. Μια τέτοια συνέντευξη μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω, δεν πρέπει να το υποτιμάτε.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΩΣ… “ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ”

Κάτι ακόμη με αφορμή έναν ιδιότυπο τοπικισμό που εντοπίζω ότι ξεκινά να ανθίζει από ορισμένους στη Βέροια (σε σχέση με την υπόλοιπη Ημαθία). Και εννοώ “φωνές” ότι “επιτέλους” χρειάζεται ένας “περιφερειάρχης από τη Βέροια” ή ότι δεν μπορεί η Βέροια να έχει “Δήμαρχο που δεν είναι Βεροιώτης” (χτυπάει και προς τα εδώ αυτή η… καμπάνα, εάν με εννοείτε). Ενδεχομένως ο συγκεκριμένος “τοπικισμός” ορισμένων, να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει συγκριτικά και τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Του τύπου ότι “της Βεργίνας ήταν μεγαλύτερο και μαζικότερο” και άλλα παρόμοια, συνεπώς “κάποιοι” που συμμετείχαν οργανωτικά σε εκείνο, να επιχειρήσουν την εκμετάλλευση του “καλύτερου” για προσωπική χρήση που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και “ψηλότερα”.

Ρίξτε μια ματιά στην τοπική επικαιρότητα (κυρίως της Βέροιας) και θα καταλάβετε τι εννοώ. Δεν είναι της ώρας να το αναλύσουμε περισσότερο, το βάζω όμως ως προβληματισμό κυρίως ως… Δικηγόρος του Διαβόλου! Για να το έχουν κατά νου οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Αλεξάνδρειας και να φροντίσουν να στηριχθούν κυρίως στις δικές τους δυνάμεις, στις τοπικές δυνάμεις, για να μην προκύψουν παρατράγουδα. Κι αυτός είναι ο λόγος που προηγουμένως πρότεινα την ένταση των προσπαθειών κινητοποίησης από όλους και προς κάθε κατεύθυνση.

Κατά τα λοιπά:

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Δεν μας απάντησαν, σε σχέση με όσα σχολιάσαμε και ρωτήσαμε στο προηγούμενο σημείωμα της στήλης, ούτε ο εδώ ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας κ. Πέτρος Τσαπαρόπουλος. Μάλλον ο κ. Π. Τσαπαρόπουλος απάντησε γενικά, για όσα γράφτηκαν σε σχέση με τις δηλώσεις του για τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα. Όμως θεώρησε σκόπιμο να στείλει την απάντησή του, μόνο σε ΜΜΕ της Βέροιας (τοπικισμός κι εδώ;).

Φαίνεται ότι παρήλθαν οι εποχές που οι εκπρόσωποι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιδιαίτερα φιλικοί με τα ΜΜΕ και με όλους. Ίσως φταίει η συνήθεια στην εξουσία, ίσως και ο θυμός με τον οποίο δείχνουν πλέον να αντιμετωπίζουν, όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους. Ίσως και κάτι άλλο, που είμαστε έτοιμοι να το μάθουμε εάν θελήσουν να μας απαντήσουν.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΕΙΟΥ:

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο δικός μας (εκ Μελίκης), προϊστάμενος εκπαίδευσης κ. Διονύσης Διαμαντόπουλος, με την ξεκάθαρη στάση που έγκαιρα είχε, μόλις έγινε ευρύτερα γνωστό το θέμα με κάποια εκθέματα του Βλαχογιάννειου Μουσείου της Βέροιας (που είχε εκθέματα με αναφορές σε “συμμοριτοπόλεμος” και “κομμουνιστοσυμμορίτες” αλλά και παρουσίαζε σε μοντέλα εποχής για στρατιωτικό ρουχισμό, στολές βασανιστών της Χούντας και μάλιστα με ονοματεπώνυμο. Η παρέμβασή του κ. Διονύση Διαμαντόπουλου συνέβαλε καθοριστικά στην εφαρμογή των όσων προβλέπονται για παρόμοιους χώρους που απευθύνονται και στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ ο τρόπος που το έξανε ήταν υποδειγματικός σε ότι αφορά το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Μπράβο του.

diam1

Αντίθετα, οι εξελίξεις σε σχέση με το Βλαχογιάννειο Μουσείο “έβαλαν” πάλι στο κάδρο τον Μητροπολίτη μας (η Μητρόπολη είναι αρμόδια για τη λειτουργία του Μουσείου) και παρότι έδρασε άμεσα με εντολή να διακοπεί η λειτουργία του χώρου, μέχρι να “ξεκαθαρίσει” το θέμα, ίσως είναι υποχρεωμένος να αναφερθεί και στο θέμα αυτό, μιλώντας στο συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας. Άλλος ένας άλλος λόγος που μπορεί να δώσει ευρύτερη διάσταση στο συλλαλητήριο.

ΤΕΛΟΣ Ο ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ “ΣΤΕΛΕΧΟΣ” ΤΗΣ Ν.Δ.

Φαίνεται τελικά πως δεν τον “σήκωσε” το κλίμα και ο δικός μας (εκ Μελίκης κι αυτός) Νίκος Λιολιόπουλος παραιτήθηκε από “πολιτικό στέλεχος” της Νέας Δημοκρατίας. Το δήλωνε συνεχώς ότι δεν τους άντεχε (ειδικά τους τοπικούς), το έκανε τελικά πράξη. Μη φανταστείτε ότι το ανέφερε στη Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος ή στην Τοπική ΝΔ Αλεξάνδρειας. Το έκανε απ΄ ευθείας στην Αθήνα διότι τους εδώ, μάλλον τους έχει… “σημειωμένους”.

Να υπενθυμίσουμε μόνο ότι ο Νίκος Λιολιόπουλος ήταν από την πρώτη φουρνιά πολιτικών στελεχών που ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος είχε σχολιαστεί (πανελλήνια θετικά, τοπικά αρνητικά) σε σχέση με στοιχεία που είχε δηλώσει στο βιογραφικό του. Συνεπώς όταν σε επίπεδο “πολιτικών στελεχών” της ΝΔ, στο Δήμο Αλεξάνδρειας μας απέμεινε μόνο η κα Όλγα Μοσχοπούλου (εκτός κι αν έχουμε χάσει κάνα εσωκομματικό επεισόδιο), ενώ στην υπόλοιπη Ημαθία παρόμοια στελέχη υπάρχουν πολλά (και δεν είναι της ώρας να αναφέρουμε τα ονόματά τους).

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ

Την ίδια ώρα, όπως μαθαίνουμε, μάλλον ικανοποίηση προκάλεσαν στο “στρατόπεδο” του Κώστα Ναλμπάντη, οι δηλώσεις που έκανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βέροια. Ο κ. Μανιάτης όταν ρωτήθηκε για τη στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής στις δημοτικές εκλογές και αν θα παράσχει στήριξη σε υποψηφίους, τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής, με τον Γιώργο Καμίνη επικεφαλής σε αρμόδια επιτροπή, θα εξετάσει όλες τις περιπτώσεις και θα αποφασίσει σχετικά.

Όχι ότι ο Ναλμπάντης είχε καμιά ανησυχία για το μεγάλο προβάδισμά που έχει στον χώρο του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), σε σχέση με τον Δήμο Αλεξάνδρειας, βλέπει όμως ότι σε αυτόν καταλήγουν και μάλλον θα το ανακοινώσουν. Όπως τελικά θα ανακοινώσει υποψήφιο και ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αλεξάνδρειας, διότι αμφότεροι θέλουν να καταμετρήσουν δυνάμεις δημοτικών συμβούλων, με βάση την απλή αναλογική. Και μετά τις εκλογές της πρώτης Κυριακής (26 Μαΐου 2019) σε επίπεδο διακομματικό θα προχωρήσουν σε στήριξη του πρώτου εκ των δύο, θεωρώντας σίγουρο ότι αυτός θα περάσει και στη δεύτερη Κυριακή.

Το σίγουρο είναι ότι Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, δεν βγαίνει στον Δήμο Αλεξάνδρειας. Ούτε μπορεί να επαναληφθεί αυτό που έγινε στις τελευταίες εκλογές και να προκριθούν στη δεύτερη Κυριακή, δύο υποψήφιοι από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό είναι που προκρίνει τα σενάρια συνεργασίας αλλά και αυτό είναι το στοιχείο που μας κάνει να πιστεύουμε πως έχουμε ακόμη να δούμε και να ακούσουμε πολλά.

O Αλεξανδρινός

5 Comments

  • Ο Ναλμπαντης δεν χρειαζεται καμια στηριξη ουτε του πασοκ ουτε του σηριζα ουτε της νεας δημοκρατιας εχει την στηριξη του απλου κοσμου που μοχθει καθημερινα εχει την στηριξη της νεολαιας.Προσεχως θα το διαπιστωσετε ολοι αυτοι που ριξατε λασπη Στο ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.Προσοχη ομως Γκυρινη οταν γυρισει ο ανεμιστηρας μην σε βρει εκει γιατι τοτε θα βγει η μασκα σου.

    • Του “σηριζα” που γράφεις όντως δεν τη χρειάζεται. Του ΣΥΡΙΖΑ όμως σίγουρα τη χρειάζεται. Αλλιώς, σύριζα θα περάσει και δεν θα εκλεγεί.

  • Για μια ακόμη φορά χαϊδεύετε με τρόπο τον Ναλμπάντη ενώ όταν γράφετε για τον Χαλκίδη τον σφάζετε χωρίς τρόπο…

  • ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΝΑ ΧΑΙΔΕΥΟΥΝΕ ΤΟΝ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ Η ΝΑ ΣΦΑΖΟΥΝΕ ΧΑΛΚΙΔΗ?ΠΟΥ ΣΕ ΟΝΕΙΡΟ?

    • Παναγιώτη σε τρώει το δίκιο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *