ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ posted by

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Μοσχόπουλου παρουσιάστηκε στη Μελίκη

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Μοσχόπουλου παρουσιάστηκε στη Μελίκη

Με πρωτοβουλία των ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Γ. ΜΕΛΙΚΗ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΣΚΑΣ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του δικηγόρου και ερευνητή ιστορίας, Γιάννη Μοσχόπουλου, «Το Ρουμλούκι [Kαμπανία] κατά την ύστερη οθωμανοκρατία [1830-1900]».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μελίκη Ημαθίας, στην κατάμεστη αίθουσα του 1ου ορόφου του Εθνογραφικού Μουσείου Γ. Μελίκη, σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης λόγω των εμβληματικών εκθεμάτων του χώρου.

Υπό τον συντονισμό του Διονύση Διαμαντόπουλου, τον λόγο έλαβε ο οικοδεσπότης Γ. Μελίκης, ο οποίος συνέδεσε την μεγάλη αξία του βιβλίου για τον τόπο με την μοναδική συλλογή των προσωπικών αντικειμένων του επαναστάτη Δεσπότη Κίτρους Νικολάου Λούση και εξήρε την εθελοντική προσφορά των «Φίλων».
Βασικός ομιλητής ο καθηγητής κοινωνικής Λαογραφίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πρόεδρος του Εθνογραφικού Κέντρου Μακεδονίας Θράκης Βασίλης Νιτσιάκος, ο οποίος τόνισε ότι η ανάδειξη της ιστορίας ενός τόπου είναι ισχυρό ζητούμενο παράλληλα με την εθνική ιστορία και επαίνεσε τον συγγραφέα, επειδή τεκμηριώνει επαρκώς το έργο του και επιπλέον κατορθώνει να «ιστοριογραφεί την λαογραφία».

Ο κ. Νιτσιάκος επεσήμανε ακόμη τον ιδιαίτερο ρόλο των τοπικών ιστορικών και λαογράφων καθώς και σε μια εμπεριστατωμένη τοποθέτησή σου εξήρε την δυναμική των μικρών κοινωνικών ομάδων στη διαμόρφωση της κοινωνικής ιστορίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας.

Ο Δρ. Ηλίας Χρυσοστομίδης στο ερώτημα «Γιατί το Ρουμλούκι», δέχεται ότι ο συγγραφέας ασχολείται επί χρόνια και με ανιδιοτέλεια για να αναδείξει το ιστορικό αφήγημα του τόπου του.

Ο συγγραφέας ανέπτυξε τους τρείς άξονες (επανάσταση των Μελικοχωρίων το 1878, οικονομική διείσδυση των Ελλήνων κεφαλαιούχων στην εξαγορά οθωμανικών τσιφλικιών, πρώτη αρχαιολογική ανασκαφή του Εζέ στα Παλατίτσια το 1861) που συνετέλεσαν ώστε η περιοχή της Μελίκης να πρωτοστατεί στα γεγονότα αυτής της ιστορικής περιόδου και ευχαρίστησε όλους όσους τον βοήθησαν στην ολοκλήρωση του τόμου.

Συντονιστής ήταν ο Διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας κ. Διονύσης Διαμαντόπουλος. Ο κ. Διαμαντόπουλος κάλεσε όσους εκπαιδευτικούς παρακολουθούσαν την παρουσίαση να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε η τοπική ιστορία να περιληφθεί εν τοις πράγμασι στη διδακτέα ύλη των μαθητών.

1 Comment

  • Πως και απο που μπορουμε να προμηθευτουμε το βιβλιο???????

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *