ΠΟΛΙΤΙΚΗ posted by

Στ. Μουρτζίλας: “Ηθικό χρέος η παραμονή των παιδιών μας στον τόπο τους”

Στ. Μουρτζίλας: “Ηθικό χρέος η παραμονή των παιδιών μας στον τόπο τους”

Γράφει ο Στέργιος Μουρτζίλας*

Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν σημαντικό και καίρια επιδραστικό ρόλο στο αυριανό μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών. Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνοποιημένο περιβάλλον, όπου οι απαιτήσεις γίνονται περισσότερο σύνθετες και πολύπλοκες οι πολίτες αναζητούν έμπρακτη στήριξη και παραγωγικές ευκαιρίες για να παραμείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν και αγαπούν, δίπλα στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους. Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν το μέλλον αυτού του ευλογημένου τόπου. Πρέπει με κάθε θυσία να παραμείνουν εδώ και να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες. Να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε δράσεις συνδεόμενες με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ο οποίος αποτελεί την ατμομηχανή της ημαθιώτικης οικονομίας, έχοντας διακριτά και ικανά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, μέσα σε μια παγκόσμια αγορά που αναζητά ποιοτικά προϊόντα.

Οι καινοτόμες ιδέες οφείλουν να επιβραβεύονται και συνακόλουθα να ενισχύονται οικονομικά προκειμένου να υλοποιηθούν. Τα ποικίλα ευρωπαϊκά προγράμματα δημιουργούν ευκαιρίες και παρέχουν την αναγκαία στήριξη. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε ανάλογες προοπτικές, τουναντίον οφείλουμε να δρομολογούμε όλες εκείνες τις απαραίτητες δράσεις προκειμένου οι πολίτες να λάβουν κάθε χρήσιμη ενημέρωση από τους κατάλληλους φορείς ώστε να συνεχίσουν να ελπίζουν και να ονειρεύονται στον τόπο τους.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε πρωτοπόρο απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων συνδράμοντας τα μέγιστα στη δημιουργία και ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Η ύπαρξη της κατάλληλης τεχνογνωσίας συνιστά την πλέον ασφαλή παράμετρο για περαιτέρω συνέχιση αυτής της αναπτυξιακής προσέγγισης.

Ο Νομός Ημαθίας οφείλει και μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική που εξασφαλίζει βιώσιμες επιχειρήσεις δημιουργώντας ασφαλείς θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να επιστρέψουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό, κάτι που θα ενισχύσει έτι περαιτέρω το ανθρώπινο δυναμικό του Νομού μας και θα ξαναφέρει το χαμόγελο και τη χαρά στους γονείς τους.

Η σύγχρονη μετανάστευση ανθρώπων με προσόντα και όνειρα αποτελεί για την Πατρίδα μας ανοιχτή πληγή, που οφείλουμε με δραστικές ενέργειες να την περιορίσουμε και εν τέλει να την επουλώσουμε. Δεν υπάρχουν περιθώρια να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε ένα μείζον ζήτημα, που ήδη σταδιακά, συνδυαζόμενο με το δημογραφικό και το μεταναστευτικό, εξελίσσεται σε εθνικό πρόβλημα με δυσάρεστες συνέπειες που δύνανται να μας οδηγήσουν σε επικίνδυνες ατραπούς.

Κάτω από αυτές τις κρίσιμες διαπιστώσεις ο ρόλος των αιρετών αυτοδιοικητικών οργάνων δεν πρέπει απλά να περιορίζεται σε μια επιφανειακή διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά οφείλει να προβλέπει τις εξελίξεις και να επιδρά παρεμβατικά στη συνδιαμόρφωση αυτών, αφήνοντας διακριτό στίγμα αναπτυξιακής και ελπιδοφόρας προοπτικής.

Αυτό φυσικά απαιτεί γνώση του ευρωπαϊκού και (γιατί όχι) παγκόσμιου γίγνεσθαι και επαρκή στελέχωση με συνεργάτες ικανούς να προσαρμόσουν ιδέες και καινοτομίες στα πρακτικά δεδομένα ενός επαρχιακού Νομού.

Τίποτε δεν είναι αδύνατο όσο ιδεατό και αν φαντάζει. Άλλωστε το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν !

*Ο Στέργιος Μουρτζίλας είναι εκπαιδευτικός, πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Ημαθίας, πρόεδρος του συλλόγου πολυτέκνων Ημαθίας, πρόεδρος του ιεραποστολικού και φιλανθρωπικού συλλόγου Ιερός Φώτιος και κατεβαίνει υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *