ΤΟΠΙΚΑ posted by

Teatro di Pella (αρχαίο θέατρο Πέλλας), η ανακάλυψη χάρη στην τεχνολογία

Teatro di Pella (αρχαίο θέατρο Πέλλας), η ανακάλυψη χάρη στην τεχνολογία

Το θέατρο της Πέλλας, ανακαλύφθηκε από έναν νεαρό αρχαιολόγο της Εμίλιας μέσω της τεχνολογίας και ιδιαίτερα χάρη στη χρήση του Google Earth

Αυτός που ανακάλυψε το θέατρο της Πέλλας , της πόλης που γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες όλων των εποχών, ο Μέγας Αλέξανδρος, ονομάζεται Paolo Storchi , είναι 33 ετών και ζει στο Reggio Emilia. Ο αρχαιολόγος είχε ήδη γίνει διάσημος πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν συμμετείχε στο γνωστό πρόγραμμα της RaiUno, κερδίζοντας ποσό 10 χιλ. Ευρώ: μέρος του βραβείου του προορίζονταν σε ένα έργο που αποσκοπούσε στην ανανέωση μιας αρχαίας πόλης ‘Emilia Romagna, την Tannetum, που ιδρύθηκε από τους Γαλάτες και αργότερα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους

Μια περιοχή που αναζητήθηκε από ταξιδιώτες του δέκατου όγδοου αιώνα

Ενώ αφιερώθηκε στις έρευνές του στην Εμίλια, ο Storchi διεξήγαγε παράλληλα περαιτέρω μελέτες, ιδίως στον ελληνικό κόσμο και στη διάσημη πόλη της Πέλλας στην οποία γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Οι αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε ένα θέατρο στο οποίο ο τραγωδός Ευριπίδης θα εκπονήσει το τελευταίο από τα έργα του. Για να επιβεβαιωθεί η σημασία της Πέλλας στην ιστορία, υπάρχουν αναφορές ταξιδιωτών της Μεγάλης Περιόδου του 18ου αιώνα που έψαχναν μάταια για την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν το γραφικό κτίριο. Σύμφωνα με τον Storchi, το λάθος τους ήταν να εξετάσουν πάντα την τοποθεσία τους σε άμεση γειτνίαση με το παλάτι. Ίσως, κατά την άποψή του, αν αυτοί οι νέοι αριστοκρατικοί απόγονοι είχαν στη διάθεσή τους ένα εργαλείο εξερεύνησης όπως το Google Earth, σίγουρα θα είχαν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα και πάνω απ ‘όλα πιο κοντά στην αλήθεια.

Storchi και τη χρήση του Google Earth

Επειδή δεν μπορούσε να πηγαίνει συχνά στην Ελλάδα, ο Storchi ολοκλήρωσε την τοπογραφική του μελέτη για το θέατρο της Πέλλας χρησιμοποιώντας το Google Earth . Χάρη σε αυτή την πολύ χρήσιμη εφαρμογή, ο αρχαιολόγος ήταν σε θέση να προσδιορίσει το μέγεθος του κτιρίου μέσω δορυφορικών φωτογραφιών της περιοχής στην οποία βρισκόταν η αρχαία πόλη, συγκρίνοντας τις εικόνες που ελήφθησαν πιο πρόσφατα και άλλες που ήταν παλαιότερες. Η κάλυψη της βλάστησης , που δεν είναι πάντα η ίδια με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ή μικρότερη ορατότητα για κάθε κρυμμένη δομή.

Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι ο ίδιος ο Storchi, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου για το Tannetum, είχε επίσης προσδιορίσει ένα θέατρο χρησιμοποιώντας το Google Earth και την επιλογή “χρονολογία” που είναι εγγενής στις παραπάνω φωτογραφίες. Στην περίπτωση του θεάτρου της Πέλλας , που πρέπει να έχει μήκος περίπου 120 μέτρα και βάθος 80 μέτρων, ο Storchi σκοπεύει να προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο: αφού εντοπίσει την πιθανή τοποθεσία όχι στο λόφο πάνω στο οποίο το παλάτι επέμενε, αλλά σε άλλο που βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση, ο αρχαιολόγος θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατό για να διεξαγάγει διερευνητικά δοκίμια στο έδαφος.

Η συμβολή των νέων τεχνολογιών που αναγνωρίζονται από τον ακαδημαϊκό κόσμο

Εν τω μεταξύ, ο Storchi έλαβε επίσης μεγάλη αναγνώριση από τον ακαδημαϊκό κόσμο σε αυτή την περίπτωση και το γεγονός ότι η έρευνά του για το θέατρο της Πέλλας θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος του περιοδικού της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών είναι μια σαφής απόδειξη αυτού. Η μεγάλη συμβολή της τεχνολογίας στη διεξαγωγή των αρχαιολογικών ερευνών επιβεβαιώνεται από αυτή την ιστορία . Σήμερα, εκτός από τη σημαντική συμβολή του Google Earth , οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αεροσκάφη , GPS και μαγνητόμετρα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά εργαλεία για την ανίχνευση μεγάλων αντικειμένων, αμυντικών δομών, τάφρων και δρόμων. Στο θέμα της σχέσης μεταξύ της προληπτικής αρχαιολογίας και των νέων τεχνολογιών , σήμερα πραγματοποιείται στη Φλωρεντία διάσκεψη με τίτλο Πολιτιστική κληρονομιά ανανεωμένη, που προωθείται από τον διευθυντή της Αρχαιολογίας των Τοπίων και του Τηλεπισκόπησης της Σιένα, Στεφάνου Καμπάνα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Φ.Μ. για την μετάφραση από τα Ιταλικά. 

Πηγή: archeologiaviva.it

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *