ΤΟΠΙΚΑ posted by

Τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ), τι είναι και τι διερευνά; Της ΑΝΘΗΣ Π. ΣΤΑΜΚΟΠΟΥΛΟΥ

Τεστ Παπανικολάου (τεστ ΠΑΠ), τι είναι και τι διερευνά; Της ΑΝΘΗΣ Π. ΣΤΑΜΚΟΠΟΥΛΟΥ

Γράφει η Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος MD, MSc

ΑΝΘΗ ΣΤΑΜΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η λήψη κολποτραχηλικού επιχρίσματος για κυτταρολογικό έλεγχο που είναι το γνωστό σε όλους τεστ Παπανικολάου (τεστ – ΠΑΠ) είναι μια μέθοδος εργαστηριακής διερεύνησης του τραχήλου της μήτρας. Αφορά κυρίως στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι επομένως ένας προληπτικός έλεγχος (screeningtest) που μπορεί να διαγνώσει μία ασθένεια προτού καν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμά της, μέσω μιας σύντομης διαδικασίας, χωρίς κάποια ειδική προετοιμασία.

Το τεστ – ΠΑΠ  λανθασμένα θεωρείται ότι είναι αποκλειστικά για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου.

Επειδή η λήψη του τεστ απαιτεί μακροσκοπική εξέταση του τραχήλου επομένως και του κόλπου, μπορεί να αναδείξει και άλλα πιθανά προβλήματα όπως:

  • φλεγμονές/λοιμώξεις από μύκητες, τριχομονάδες, αιμόφιλο του κόλπου και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια ή ιούς όπως ο ιός HPV (τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων)
  • καλοήθεις βλάβες, όπως τραχηλίτιδες ή πολύποδες, που γίνονται ορατές κατά τη λήψη του υλικού
  • την ορμονική κατάσταση της γυναίκας, όπως για παράδειγμα ατροφία του κόλπου και του τραχήλου μετά από λήψη φαρμάκων ή κατά την εμμηνόπαυση
  • τραυματισμό του κόλπου ή του τραχήλου, μετά από πρόσφατο τοκετό ή χειρουργική επέμβαση στην περιοχή
  • προκαρκινικές καταστάσεις με δυσπλασίες, είτε του κόλπου είτε του τραχήλου, που σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλονται στον ιό HPV
  • καρκίνο του κόλπου ή του τραχήλου σε διάφορα στάδια.

Όλες οι γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής θα πρέπει να εξετάζονται. Ακόμα και αν η γυναίκα έχει κάνει το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας, είναι πολύ βασικό να συνεχίσει να υποβάλλεται στην εξέταση τεστ παπ. Το τεστ- ΠΑΠ μπορεί πρακτικά να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου, ακόμα και στην εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σημαντικών αλλοιώσεων. Η λήψη του τεστ Παπανικολάου αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της περιόδου (εμμήνου ρύσεως) ή και κατά την παρουσία φλεγμονών αφού τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι αξιόπιστα. Δυστυχώς, στις μέρες μας πολλές γυναίκες καθυστερούν χρόνια ή παραλείπουν εντελώς την εξέταση, είτε γιατί υπάρχει ελλιπής ενημέρωση, είτε από αμέλεια ακόμα και από φόβο για το αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά η σημαντικότητα αυτής της εξέτασης είναι ζωτικής σημασίας, και δεν θα έπρεπε για κανένα λόγο να παραμελείται.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός testPap;

Το Τεστ Παπανικολάου μπορεί να είναι λίγο άβολο, αλλά η εξέταση είναι πολύ γρήγορη. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, θα βρεθείτε ξαπλωμένη σε ένα τραπέζι εξέτασης. Ο γιατρός σας θα εισάγει αργά μια συσκευή που ονομάζεται speculum – κολποδιαστολέας,στον κόλπο σας. Αυτή η συσκευή διατηρεί τα κολπικά τοιχώματα ανοιχτά και παρέχει πρόσβαση στον τράχηλο. Στη συνέχεια ο γιατρός σας θα πάρει ένα μικρό δείγμα κυττάρων από τον τράχηλό σας.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να πάρει αυτό το δείγμα. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ελαφρά ώθηση και ερεθισμό κατά τη διάρκεια της σύντομης απόξεσης.

Το δείγμα κυττάρων από τον τράχηλό σας θα κρατηθεί και θα σταλεί σε ένα εργαστήριο που θα εξεταστεί για την παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων.

Υπάρχει καινούργιο τεστ Παπανικολάου;

Ναι, ονομάζεται ThinPrepPaptest και είναι το πρώτο τεστ υγρής φάσης, που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 1996.

Σε τι διαφέρει το ThinPrepPaptest από το συμβατικό;

Καταρχάς, δεν αλλάζει ο τρόπος λήψης του ThinPrep σε σχέση με το συμβατικό, δηλαδή λαμβάνονται κύτταρα από τον κόλπο, εξωτράχηλο και ενδοτράχηλο. Η διαφορά είναι ότι τα κύτταρα αυτά αντί να επιστρώνονται σε ένα πλακίδιο, μεταφέρονται μέσα σε ένα φιαλίδιο, το οποίο περιέχει μονιμοποιητικό υγρό. Στη συνέχεια γίνεται επεξεργασία του υγρού σε ειδικό μηχάνημα, όπου γίνεται αυτόματη επίστρωση σε πλακίδιο. Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει τη συλλογή όλων των κυττάρων, χωρίς απώλειες, ενώ παράλληλα καθαρίζεται το υπόστρωμα από αίμα, βλέννη και φλεγμονώδη στοιχεία. Με αυτό το τρόπο ο κυτταρολόγος που εξετάζει το Paptest έχει καθαρότερη εικόνα, χωρίς απώλεια υλικού.

Τι άλλες δυνατότητες μας προσφέρει το ThinPrepPaptest;

Με το ThinPrep ο κυτταρολόγος έχει τη δυνατότητα να κάνει και άλλες εξετάσεις στο ίδιο δείγμα, χωρίς να υποβληθεί η γυναίκα σε νέα λήψη.

Ποιες άλλες εξετάσεις μπορούν να γίνουνμε το ThinPrepPaptest;

Στο ίδιο δείγμα του ThinPrepPaptest είναι δυνατό να γίνει η ανίχνευση και η ταυτοποίηση όλων των τύπων του HPV, καθώς επίσης και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (π.χ. χλαμύδια, μυκόπλασμα, ουρεάπλασμα κλπ.).

Το τεστ Παπανικολάου είναι από τις πιο σημαντικές εξετάσεις για τη γυναίκα και μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή της, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε χρόνο. Η πρόληψη σώζει ζωές!!!

ΑΝΘΗ Π. ΣΤΑΜΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος MD, MSc

Θ. Σοφούλη 34, 2ος όροφος

Αλεξάνδρεια Ημαθίας

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6978771163 – 2333026522

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *