ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ posted by

Για τον Μακεδονικό Αγώνα μίλησε στο 5ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας ο Γιάννης Μοσχόπουλος

Για τον Μακεδονικό Αγώνα μίλησε στο 5ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας ο Γιάννης Μοσχόπουλος

Το 5ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη 15/10/2019 ο κύριος Ιωάννης Μοσχόπουλος (Δικηγόρος και Ιστορικός-Συγγραφέας), ύστερα από πρόσκληση, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Μακεδονικού Αγώνα και της Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας από τους Τούρκους.

Ο κύριος Μοσχόπουλος με μεγάλη χαρά ενημέρωσε για τη ζωή στον Βάλτο (χλωρίδα- πανίδα), τις συνθήκες ζωής των κατοίκων, τις ασχολίες, δραστηριότητες, επαγγέλματα, τη διατροφή, τα οικήματα, ήθη και έθιμα. Επίσης αναφέρθηκε στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Μακεδονομάχους του Ρουμλουκιού και στην Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας από τους Τούρκους.

Στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος τα νήπια με τις Νηπ/γούς προσέγγισαν διαθεματικά τα ιστορικά γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα και της Απελευθέρωσης του Γιδά, κατανόησαν τη σημασία του φυσικού και ιστορικού περιβάλλοντος της περιοχής και τη σημασία της λίμνης των Γιαννιτσών στον Μακεδονικό Αγώνα. Έμαθαν πως δημιουργήθηκε η λίμνη –Βάλτος , κατανόησαν την επίδραση της λίμνης στη ζωή των κατοίκων και γνώρισαν τις ασχολίες, δραστηριότητες, επαγγέλματα των κατοίκων, πριν και μετά την αποξήρανση.

Γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον (χλωρίδα-πανίδα) της λίμνης πριν και μετά την αποξήρανση. Κατανόησαν τους λόγους που οδήγησαν στην αποξήρανση της λίμνης και τις επιπτώσεις της. Ήρθαν σε επαφή με το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα: «Στα Μυστικά του Βάλτου» Γνώρισαν τους Μακεδονομάχους του Βάλτου και τον Παύλο Μελά. Έμαθαν για τις διάφορες θεωρίες και υποθέσεις για την προέλευση του ονόματος «Γιδάς». Άκουσαν για τις Τούμπες (Νησί, Επισκοπή) και για τη Γέφυρα στο Κλειδί (Καμάρα).

Δείτε εικόνες:

4 Comments

  • μπραβο μελινα αντιγονη

  • πολυ καλη δουλεια μπραβο σας

  • αξιος αξιος ανθρωποι σαν τον κυριο μοσχοπουλο θα επρεπε να ειναι δημαρχοι αλλα εμεις επιλεγουμε δημαρχους και αντιδημαρχους το απολιτο τιποτα

  • Ετσι ειναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *