ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «SOS γα τους παραγωγούς του επιτραπέζιου ροδάκινου»

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «SOS γα τους παραγωγούς του επιτραπέζιου ροδάκινου»

Ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης ανακοίνωσε τα εξής:

Μέτρα ταχείας ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών επιτραπέζιων ροδακίνων αλλά και θωράκιση των παραγωγών της εν λόγω καλλιέργειας από τις διαρκώς εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ζητάω με σχετική Ερώτησή μου από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως υπογραμμίζω, η φετινή χρονιά προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη για τους παραγωγούς, παρά τις ανάσες που έδωσε η νέα Κυβέρνηση στα εισοδήματα του συνόλου των ελλήνων πολιτών. Καθώς η μέση τιμή του επιτραπέζιου ροδακίνου κυμάνθηκε στα 20 – 22 λεπτά το κιλό, χαμηλή σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας, ενώ λόγω της χαλαζόπτωσης, πολλές ποσότητες επιτραπέζιων ροδάκινων οδηγήθηκαν προς χυμοποίηση με τιμές 8-10 λεπτά το κιλό.

Τονίζω δε την ανάγκη εφαρμογής συγκεκριμένης δέσμης μέτρων, όπως η εισοδηματική ενίσχυση όλων των παραγωγών που καλλιεργούν επιτραπέζια ροδάκινα, ο σχεδιασμός προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών επιτραπέζιων ροδάκινων, η εφαρμογή προγράμματος δωρεάν διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης μέσω Ομάδων Παραγωγών, χρηματοδοτούμενο με κοινοτικούς πόρους αλλά και η άμεση αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτόν και οι ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

14-10-2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κ. Βορίδη Μαυρουδή 

Θέμα: SOS γα τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδακίνου

Κύριε Υπουργέ,

Ιδιαίτερα δύσκολη προβλέπεται η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδακίνου, παρά τις ανάσες που έδωσε η νέα Κυβέρνηση στα εισοδήματα του συνόλου των ελλήνων πολιτών.

Η απώλεια εισοδήματος από τις ζημίες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (χαλαζοπτώσεις), σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα στις τιμές του προϊόντος, τα χειρότερα εδώ και 3 χρόνια,  έχουν ως συνέπεια τη συρρίκνωση των αγροτικών εισοδημάτων σε μία περιοχή ήδη επιβαρυμένη από τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο και προσφάτως των νέων δασμών που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο βιομηχανικό ροδάκινο.

Πιο αναλυτικά, όπως δηλώνουν παραγωγοί αλλά και στελέχη συνεταιρισμών της ευρύτερης περιοχής, η μέση τιμή του επιτραπέζιου ροδακίνου κυμάνθηκε στα 20 – 22 λεπτά το κιλό, χαμηλή σε σχέση με το κόστος καλλιέργειας, ενώ λόγω της χαλαζόπτωσης, πολλές ποσότητες επιτραπέζιων ροδάκινων οδηγήθηκαν προς χυμοποίηση με τιμές 8-10 λεπτά το κιλό αλλά και τουλάχιστον το 50% της παραγωγής ήταν δεύτερης ποιότητας.

Ως  εκ τούτου, αναδύεται ως σημαντική προτεραιότητα ο σχεδιασμός και η εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην αγορά επιτραπέζιου ροδάκινου.

Όπως:

Η εισοδηματική ενίσχυση όλων των παραγωγών που καλλιεργούν επιτραπέζια ροδάκινα για την απώλεια εισοδήματος λόγω των χαμηλών τιμών πώλησης καθώς η πλειοψηφία των αγροτών εξαρτούν σχεδόν αποκλειστικά το εισόδημά τους από τη Γεωργία και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν αυτές δίνονται, δεν αντισταθμίζουν τις οικονομικές απώλειες που αυτοί υφίστανται.

Ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών επιτραπέζιων ροδάκινων κατά τα πρότυπα  της Ισπανίας (20.000 στρέμματα επιτραπέζια ροδάκινα με 500 ευρώ ανά στρέμμα ενίσχυση στον παραγωγό) με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και τον εξορθολογισμό των εισοδημάτων

Ένα πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής επιτραπέζιου ροδάκινου με δυνατότητα χυμοποίησης μέσω Ομάδων Παραγωγών, χρηματοδοτούμενο με κοινοτικούς πόρους, που αφενός θα αποσυμφόριζε κάθε έτος τις μεγάλες παραγόμενες ποσότητες, συμβάλλοντας παράλληλα στην υγιεινή διατροφή των πολιτών

Η άμεση αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτόν και οι ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς σύμφωνα και με σχετική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος, φαίνεται ότι η Γεωργία της Μεσογείου και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας, επηρεάζεται περισσότερο από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, προκαλώντας πάνω από 30% απώλειες καλλιεργειών κάθε χρόνο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Ποια μέτρα ταχείας ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών επιτραπέζιων ροδακίνων προτίθεστε να λάβετε και με ποιον τρόπο σχεδιάζετε την θωράκιση των παραγωγών της εν λόγω καλλιέργειας από τις διαρκώς εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ;

Με εκτίμηση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll Up