ΤΟΠΙΚΑ posted by

Η κλιματική αλλαγή φέρνει παραλίες στον δήμο Αλεξάνδρειας – παραθαλάσσια περιοχή στο μέλλον το Κλειδί!

Η κλιματική αλλαγή φέρνει παραλίες στον δήμο Αλεξάνδρειας – παραθαλάσσια περιοχή στο μέλλον το Κλειδί!

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας ίσως όμως το -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον να μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις και περιοχές όπως το Κλειδί να εξελιχθούν εντελώς σε παραλίες και παραθαλάσσιες περιοχές εξ αιτίας της συνεχόμενης ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Το σενάριο αυτό έχει κυκλοφορήσει και άλλες φορές όμως πρόσφατα δείχνει να επικαιροποιήθηκε μέσω μιας νέας μελέτης που συνέταξε η ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων και δημοσιογράφων «Climate Central» που κάνει λόγο (με επιστημονικά στοιχεία) για μια καταστροφική άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε χιλιάδες περιοχές του πλανήτη, ακόμη και στην Ελλάδα, έως το -όχι και πολύ μακρινό- 2050.

Στις περιοχές της Ελλάδας που σύμφωνα με τη μελέτη θα γνωρίζουν μια τόσο μεγάλη άνοδο της θαλάσσιας στάθμης περιλαμβάνεται και μεγάλο τμήμα της άνω δυτικής πλευράς του Θερμαϊκού κόλπου, δηλαδή και η σημερινή ακτή του δήμου Αλεξάνδρειας που επηρεάζεται άμεσα και από την ύπαρξη των δέλτα των ποταμών Αλιάκμονα, Αξιού και Λουδία.  Περιλαμβάνει επίσης και τεράστιο τμήμα του Καλοχωρίου, τμήμα της Σίνδου και σχεδόν όλο το τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού-Λουδία Αλιάκμονα.

Ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει τις τεράστιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η άνοδος της θερμοκρασίας και όσα αποτυπώνει και για την περιοχή μας, δείχνουν δραματικά. Και αναφέρεται στη μελέτη που τον συνοδεύει ότι όλα αυτά μπορεί μπορούν να συμβούν μόλις μετά από 30 χρόνια, από σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *