ΓΥΝΑΙΚΑ posted by

Κρύωσε ο καιρός, μίκρυνε η μέρα. Πως μπορώ να απασχολήσω δημιουργικά το παιδί μου στο σπίτι;

Κρύωσε ο καιρός, μίκρυνε η μέρα. Πως μπορώ να απασχολήσω δημιουργικά το παιδί μου στο σπίτι;

Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι πρώτοι μήνες του φετινού φθινοπώρου παρέτειναν για λίγο ακόμα την ανεμελιά του καλοκαιριού, με τις υψηλές θερμοκρασίες και τις υπέροχες μέρες που δεν μας επέτρεπαν να μείνουμε στο σπίτι. Για τις μανούλες ειδικά, η ψευδαίσθηση αυτής της παράτασης ήταν ιδιαίτερα βοηθητική καθώς μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη, αυλές, πάρκα και παιδικές χαρές, έσφιζαν από παιδικά γέλια (και λίγες μαμαδίστικες φωνές). Τα καρότσια ανεβοκατέβαιναν τα πεζοδρόμια και όλα πήγαιναν λαμπρά στον αγώνα που δίνει κάθε γονιός για να νικήσει την παιδική βαρεμάρα.

Ο Νοέμβρης όμως έφερε τα πρώτα κρύα και σε συνδυασμό με την αλλαγή της ώρας, μας ήρθε κάπως βαρύς ο ξαφνικός εγκλεισμός στο σπίτι. Και το ερώτημα παραμένει, «Τι να κάνω με το παιδί μου στο σπίτι;»

Γιατί και η Πέππα το γουρουνάκι καλή είναι, και το -χοροπήδα όσο πιο πολύ μπορείς σε όλα τα έπιπλα- καλό είναι, και το -ακολούθα τη μαμά σε κάθε της βήμα γύρω γύρω μες το σπίτι- καλό είναι, αλλά πως μπορώ να ξεφύγω από αυτή τη “λούπα” και να προσφέρω στο παιδί μου δημιουργική απασχόληση στο σπίτι;

Πάρτε μερικές ιδέες από τα παρακάτω!

Ενσωμάτωση του παιδιού στις υποχρεώσεις τις καθημερινότητας – παιχνίδι ρόλων

Συμπεριλάβετε το παιδί σας στις δουλειές της καθημερινής ρουτίνας. Δώστε στο παιδί σας έναν ρόλο, αυτό του βοηθού, και θα δείτε πως θα το απολαύσεις τόσο εσύ, όσο και το παιδί. Η πρακτική αυτή μπορεί να γίνει σε παιδιά ακόμα και από 2 ετών. Ξεκινάμε με απλές και σαφείς πάντα οδηγίες, στα μικρά παιδιά, και με τον καιρό τις κάνουμε συνθετότερες.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αναθέσετε στο παιδί σας να ανακατεύει το φαγητό, ή να συμμαζεύετε παρέα βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους, ακόμα και τα ρούχα μπορείτε να βάλετε ή να βγάλετε από το πλυντήριο μαζί.

Το να μην δείξουν ενδιαφέρον είναι απολύτως φυσικό και το κλειδί είναι να τα εντάξετε σε ένα πλαίσιο παιχνιδιού.

Για παράδειγμα, κατσαρόλα με το φαγητό θα μπορούσε να είναι ένα καζάνι με μαγικό ζωμό και το παιδί είναι ένας μάγος! Το πλυντήριο μπορεί να είναι ένας πεινασμένος αρκούδος που το ταΐζουμε για να χορτάσει.

Μπορεί η πρακτική αυτή να σας φαίνεται απλή ή ανούσια αλλά τα οφέλη της είναι πολλά! Αρχικά, με το να αναθέτετε αρμοδιότητες δείχνεις στο παιδί οτι το εμπιστεύεστε και έτσι τονώνεται η αυτοπεποίθηση του. Αισθάνεται ικανό και διασκεδάζει με το να κάνετε πράγματα μαζί. Ταυτόχρονα εσείς χαίρεστε που το βλέπετε ενεργό και δραστήριο ενώ θα εκπλαγείτε από το πόσο καλά θα συνεργάζεστε στο μέλλον.

Αυτοσχέδιος στίβος

Δημιουργήστε μια διαδρομή με αυτοσχέδια εμπόδια και φτιάξτε μια απλή ιστορία, θα εκπλαγείτε με το πόση ώρα μπορούν να διασκεδάσουν τα παιδιά με αυτό το παιχνίδι.

Ας πούμε πως έχουμε μια διαδρομή από 4 μαξιλάρια, 1 σεντόνι και μια καρέκλα, ή αλλιώς από 4 βράχους, ένα ποτάμι και ένα θρόνο! Στον οποίο πρέπει να φτάσει ο βασιλιάς ή η βασίλισσα.

Η δραστηριότητα αυτή πέρα από την φαντασία και την δημιουργικότητα εξασκεί και τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού και φυσικά του προσφέρει ατελείωτη χαρά!

Τραγούδι – αλλιώς

Και σε ποιο παιδί δεν αρέσει το τραγούδι; Ειδικά τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας έρχονται από το σχολείο σιγομουρμουρίζοντας όλο και κάποιους στίχους! Αν δεν ξέρετε το τραγουδάκι, μια γρήγορη αναζήτηση στο google θα σας δικαιώσει, και σίγουρα θα ξετρελάνει το παιδί όταν ακούσει τη μαμά ή τον μπαμπά να τραγουδάει αυτό που άκουσε στο σχολείο. Πείτε το τραγούδι με πολλούς τρόπους, χαμηλόφωνα, δυνατά, με ψιλή φωνή (σαν γατάκι), με μπάσα φωνή (σαν γίγαντας) κτλ.

Τα οφέλη και πάλι πολλά! Δημιουργικότητα, συνεργασία, εξάσκηση δεξιοτήτων και διασκέδαση!

Δημιουργική έκφραση

Με τα υλικά που σίγουρα δε λείπουν από κάθε παιδικό δωμάτιο (μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, μπογιές γενικά παντός τύπου ή και υλικά χειροτεχνίας), αφήστε το παιδί σας να εκφραστεί δημιουργικά σε αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πια, είτε επειδή είναι παλιά είτε επειδή είναι χαλασμένα. Η διαφορετική αυτή ιδέα θα ενθουσιάσει τα παιδιά και θα σας αφήσει έκπληκτους με την εφευρετικότητα τους.

Φυσικά, θα αξιοποιηθεί και κάποιο υλικό που θα κατέληγε στα σκουπίδια ενώ το πιο πιθανό είναι τα παιδιά να αισθανθούν περηφάνια για το δημιούργημα τους. Με τον τρόπο αυτό, συστήνουμε απλά και γρήγορα τα παιδιά, σε εναλλακτικούς τρόπους εικαστικής έκφρασης, εμπλουτίζουμε την καθημερινότητα τους με  μια πρωτότυπη δραστηριότητα που σίγουρα θα αποσπάσει το ενδιαφέρον τους.

Πριν από όλα όμως..

Όπως σε οτιδήποτε, αφορά τα παιδιά, έτσι και εδώ, είναι απαραίτητη η υπομονή και η ηρεμία. Δεν θέλουμε τα παιδιά να τα κάνουν εξ αρχής όλα τέλεια. Αυτό που θέλουμε είναι να εμπλακούν, να προσπαθήσουν, να δοκιμάσουν και να εξελίξουν τις δεξιότητες τους.

Χρειάζεται χρόνος φυσικά και ένα βήμα την φορά, για να αισθανόμαστε και εμείς σίγουροι για τις δραστηριότητες αλλά και για να εμπλακούν τα παιδιά μας. Το σίγουρο είναι ένα! Θα αισθανθείτε πραγματικά υπέροχα αφιερώνοντας έξυπνα τον χρόνο σας στα παιδιά, καθώς και με την θετική επίδραση που θα έχει αυτό στην σχέση και την επικοινωνία σας.

Ειρήνη Μπενίσκου

Παιδαγωγός Α.Π.Θ.

2 Comments

  • Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Καλή συνέχεια στη νέα σας στήλη κ. Μπενίσκου!

  • Υπέροχες ιδέες!!! Θα τις εφαρμόσουμε!!! Περιμένουμε κι άλλα τόσο ενδιαφέροντα άρθρα και στο μέλλον! Συγχαρητήρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *