ΤΟΠΙΚΑ posted by

Άσκηση της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων στις Αλυκές Πιερίας

Άσκηση της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων στις Αλυκές Πιερίας

Το  διήμερο 2-3 Νοεμβρίου διεξήχθη η ετήσια άσκηση της ΛΕΦΕΔ (Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων ), «Ιερός Λόχος».

Η άσκηση ξεκίνησε όπως πάντα στα γραφεία της Λέσχης  με θεωρητική εκπαίδευση με θέμα τις λέμβους, τα σωστικά μέσα, τις εξωλέμβιες κι όλα όσα αφορούν τα υλικά που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί μια κίνηση με τις λέμβους σε θάλασσα. Ακολούθησε θεωρητική εκπαίδευση στις αμφίβιες επιχειρήσεις, ένα αντικείμενο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα και επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο πρόγραμμα της λέσχης.

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, με την άφιξη στην περιοχή διεξαγωγής και περί τις 10:30  ξεκίνησε το πρώτο στάδιο της άσκησης που περιελάμβανε εκπαίδευση στην χρήση και συντήρηση εξωλέμβιων μηχανών από όλους τους χειριστές, και παράλληλα με την εκπαίδευση όλων των ασκούμενων στην κωπηλασία, την ανατροπή της λέμβου και στην επαναφορά της με συνδυασμό της τακτικής επαναπλήρωσης της, την τακτική εξόδου και εξασφάλισης ακτής.

Λίγο πριν το τελευταίο φως ξεκίνησε η άσκηση με την έκδοση τελικής επί της αμμοδόχου διαταγής από τον επικεφαλής του τμήματος το οποίο είχε ως αποστολή την δημιουργία προγεφυρώματος προς ανακατάληψη βραχονησίδας, κατόπιν  με όλη την δύναμη σε  μια ταχεία κίνηση με τις λέμβους για περίπου δυο χλμ έγινε η έξοδος στην καθορισμένη ακτή και ελαφρά προώθηση σε βάθος διακοσίων μέτρων.

Σε δεύτερη φάση και καθώς το υποτιθέμενο κυρίως τμήμα αποβιβάστηκε στην ακτή δόθηκε διαταγή να καταλάβει και εξασφαλίσει κτιριακό συγκρότημα  που βρίσκονταν σε βάθος τριών χιλιομέτρων. Το τμήμα κινήθηκε ταχύτατα προς τον νέο ΑΝΣΚ και ο σχεδιασμός του τρόπου ενεργείας έγινε μετά από γρήγορη επιτόπου αναγνώριση.Μετά την επίτευξη της αποστολής επέστρεψε πεζή στο σημείο απ όπου και ξεκίνησε.

Αξίζει να σημειωθεί πως καθ όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης και της  επιχείρησης άπαντες παρέμειναν ”βρεγμένοι έως το κόκκαλο”.

Ο Υπεύθυνος της άσκησης

Ξανθόπουλος Ιωάννης Στρτης ΠΖ

Δείτε τις εικόνες του Σάκη Χασαπέτη:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *