ΤΟΠΙΚΑ posted by

Αναγνώστης: “Εικόνες ντροπής στο οστεοφυλάκιο Αλεξάνδρειας”

Αναγνώστης: “Εικόνες ντροπής στο οστεοφυλάκιο Αλεξάνδρειας”

Η «ΤΙΜΗ» ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Οστά κασόνια και πανιά ατάκτως ερριμμένα

Η πιστή τήρηση των θρησκευτικών και νομικών κανονισμών, πέραν και του εκτενούς τελετουργικού της κηδείας, μαρτυρούν την τιμή που οι αρχαίοι πρόγονοι μας απέδιδαν στους νεκρούς. Ο σεβασμός στους νεκρούς θεωρούνταν Θεία επιταγή «τάγραπτα κασφαλη θεών νόμιμα» τα οποία «ου γάρ τι νύν γε κάχθές, αλλ’ αεί ποτε ζή ταύτα, κουδείς οίδεν εξ ότου φάνη» όπως αποστομωτικά απάντησε η Αντιγόνη στον Κρέοντα.

Η τιμή στους κεκοιμημένους μετά την εμφάνιση του Χριστιανισμού έλαβε άλλη διάσταση. Τα σώματα των ανθρώπων έγιναν «μέλη Χριστού» και πολλοί περισσότερο τα ιερά λείψανα των Αγίων τιμήθηκαν και τιμώνται. Οι άγιοι υπήρξαν συνειδητά μέλη του Χριστού και αυτό σημαίνει πως ήταν και θα είναι εσαεί χριστοφόροι, θεοφόροι, φορείς των ακτίστων ενεργειών του Θεού και του Αγίου Πνεύματος.

Ο τάφος σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελεί μακάβριο θέαμα αλλά πηγή ελπίδος. Τα οστεοφυλάκια αποτελούν χώρους περισυλλογής και προσευχής, γι΄ αυτό και σε αυτά πρέπει να κυριαρχεί τάξη και ευπρέπεια. Έτσι αποδίδεται και ο σεβασμός προς το ανθρώπινο σώμα. Τέτοια τιμή και ύμνος για το θεοδημιούργητο ανθρώπινο σώμα μέχρι το έσχατο μικρομόριο των λειψάνων του οφείλει να αποδίδεται από τους χριστιανούς.

Ανεξάρτητα όμως από θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι αντικειμενικά αποδεκτό πως η τιμή στους νεκρούς, σε αυτούς που μόχθησαν, αγωνίστηκαν, πρόσφεραν τόσα πολλά σε εμάς, τους απογόνους τους είναι πράγμα αδιαπραγμάτευτο.

Οι παρακάτω εικόνες, είναι εικόνες ντροπής, εικόνες που κάθε άλλο παρά τιμή δείχνουν προς όλους αυτούς, τους δικούς μου, τους δικούς σου, τους δικούς μας νεκρούς.

Καλώ τον Δήμο και τον δήμαρχο προσωπικά που είναι υπεύθυνοι για το νεκροταφείο και το οστεοφυλάκιο να αποκαταστήσουν την τιμή των δικών μας και δικών τους νεκρών. Ας πάψει το οστεοφυλάκιο μας να μοιάζει με σκουπιδότοπο. Λίθοι πλίνθοι κέραμοι και οστά ατάκτως ερριμμένα.

Ας γίνει επιτέλους ο χώρος αυτός, χώρος περισυλλογής, προσευχής, τάξης και ευπρέπειας. Χώρος πραγματικής τιμής και μνήμης.

Ένας απόγονος αυτών των νεκρών!

10 Comments

  • Πραγματικά η κατάσταση στο οστεοφυλάκιο είναι τραγική ,οστά πεταμένα εκτεθειμένα ,κυρίως στο παλαιό οστεοφυλάκιο, όπου τα ξύλινα κιβώτια πεταμένα στοιβαγμένα πρόχειρα συγκλονίζουν τον επισκέπτη που προσέρχεται να ανάψει ενα κεράκι στη μνήμη των προσώπων που έφυγαν,να τιμήσει τους προγόνους του .Κάποιος θα πρέπει να ενδιαφερθεί να μπεί μια τάξη και να μη παρατηρείται αυτή η τραγική κατάσταση

  • Και στα χωριά ακόμη υπάρχουν οστεοφυλάκια που αρμόζουν σε χριστιανούς!
    Δυστυχώς στο Δήμο Αλεξάνδρειας, ενδιαφέρονται μόνο για τις γουρνοχαρές,
    για τις γιορτές πίτας και για τίποτα άλλο!
    Δεν θα γράψω τίποτα άλλο, παρά μόνο ότι όλοι οι ΔΗΜΑΡΧΟΣ-Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι ΚΕΔΑ, ΟΠΑΚΟΜ, Προσχολικής αγωγής κλπ, είναι όλοι χωρίς ΠΤΥΧΙΟ, πλην του Γιατρού.
    Ένας στους Δέκα!!!!
    Μην περιμένουμε και τίποτα περισσότερο!!
    Αυτούς που ψηφίσαμε, αυτοί μας αρμόζουν!!!

  • Η κατάσταση είναι ίδια με αυτή της Ελλάδας.

  • ο δημαρχος και το παρεακι ειναι ……………… ειναι για βασιλοπιτες γουρουνοχαρες κ τ λ π εμεις ομως τι κανουμε για τους δικους μας ανθρωπους που ειναι θαμενοι εκει ;;

  • Έτσι είναι και χειρότερα από ότι δείχνουν αυτές οι φωτογραφίες ! Μη μιλήσουμε για τος τουαλέτες που είναι λιγο πιο πέρα δεν τολμάς να μπεις ! Ποιος είναι ο αρμόδιος;

  • Και ποιος σου ειπε οτι η μορφωση ειναι στο πτυχιο???? Το να εισαι ανθρωπος..να νοιαζεσαι για τον τοπο σου…γιαυτους που σε ψηφισαν….δεν χρειαζεσαι πτυχιο…ειδαμε και αυτους που εχουν…..το πτυχιο δεν σε κανει ΑΝΘΡΩΠΟ…..οποτε αστο…..ολοι με η χωρις πτυχιο τα ιδια ……. ειναι…

  • να δειτε πισω απο το οστεωφυλακιο τι γινετε

  • ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ”Pegy” ΚΑΙ ΜΕ ”Ανωνυμος” ΚΛΠ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΡΙΑ,ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ,ΤΙ ΝΑ ΑΠΑΡΙΘΜΙΣΩ !!!
    ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!!

  • Συγχαρητηρια στον Κο η Κα για την παρουσιαση του προβληματος .

  • Περάστε από το οστεοφυλάκιο της Λεπτοκαρυάς λίγο για να ντραπειτε.Ο πατέρας μου έχει πεθαμένος 25 χρόνια και δεν μπορώ να τον βρω μέσα σε αυτό το χάος που επικρατεί.Ελεος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *