ΤΟΠΙΚΑ posted by

Θα έρθει το Άγιο Φως στον νομό Ημαθίας;

Θα έρθει το Άγιο Φως στον νομό Ημαθίας;

Άλυτος γρίφος παραμένει ακόμα και σήμερα, η μεταφορά του Αγίου Φωτός από την Αθήνα στην υπόλοιπη Ελλάδα, το βράδυ του Μ. Σαββάτου, ενώ εν αναμονή νέων αποφάσεων της Κυβέρνησης είναι οι Μητροπόλεις, για το αν θα λειτουργήσουν την Μ. Εβδομάδα οι εκκλησίες κεκλεισμένων των θυρών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από τα σπίτια μας και χωρίς το Άγιο Φως θα παρακολουθήσουμε φέτος, μέσω τηλεόρασης, υπολογιστών ή ραδιοφώνων, τη Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως, όπως και όλες τις Ιερές Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Veriotis.gr, με την μέχρι τώρα ενημέρωση που έχει και η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, το Άγιο Φως δεν θα μεταφερθεί στην Ημαθία, ενώ ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων θα τελέσει την Αναστάσιμο Ακολουθία, κεκλεισμένων των θυρών, στο καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά στη Βέροια. Το Αναστάσιμο μήνυμα θα συνοδεύεται από το Άγιο Φως που θα παρθεί φέτος από την «ακοίμητη καντήλα» που βρίσκεται πάνω στην Αγία Τράπεζα.

«Για την ώρα, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι το Άγιο Φως θα αφιχθεί στην Αθήνα αλλά δε θα μεταφερθεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή δε θα προλάβει να μεταφερθεί σε όλες τις Μητροπόλεις», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, συμπληρώνοντας πως οι Μητροπόλεις είναι σε αναμονή απόφασης της κυβέρνησης για το αν θα υιοθετήσει την πρόταση της Ιεράς Συνόδου, να λειτουργήσουν δηλαδή όλες οι εκκλησίες κεκλεισμένων των θυρών, από την Κυριακή των Βαΐων και για όλη τη Μ. Εβδομάδα ή ένας περιορισμένος αριθμός εκκλησιών σε κάθε Μητρόπολη.

Σχετικά με το Άγιο Φως, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως, σε περίπτωση που δεν αλλάξει η απόφαση, η Αναστάσιμη Λειτουργία θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά και το Άγιο Φως θα παρθεί από την «ακοίμητη καντήλα».

Σε ερώτηση σχετικά με το βράδυ της 26ης Μαΐου, όπου αναμένεται να εορταστεί επίσημα και με την παρουσία πιστών στους ναούς η Ανάσταση και με το αν οι πιστοί θα λάβουν τότε το Άγιο Φως, ο Σεβασμιώτατος απάντησε πως, «Αν τελικά εορταστεί επίσημα η Ανάσταση το βράδυ της 26ης Μαΐου, ίσως τότε, στο «Δεύτε λάβετε Φως» να δοθεί το Άγιο Φως στους πιστούς και να γίνει η Αναστάσιμος Λειτουργία όπως το βράδυ του Μ. Σαββάτου».

Θυμίζουμε ότι το βράδυ της 26ης Μαΐου το βράδυ προς 27 Μαΐου, ημέρα Απόδοσης της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, έπειτα από πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου και αν οι συνθήκες μέχρι τότε το επιτρέψουν, θα τελεσθεί στους ναούς της χώρας η πανηγυρική αναστάσιμη παννυχίδα που τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, ώστε να συγκεντρωθούν οι πιστοί στις εκκλησίες για μια ανοιχτή τελετή Αναστάσεως.

Το απόγευμα της Δευτέρας 6/4 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Βλάση και του Έξαρχου του Πανάγιου Τάφου, Αρχιμανδρίτη κ. Δαμιανό, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της διαδικασίας μεταφοράς και υποδοχής του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα. «Λόγω των συνθηκών από την εξάπλωση της πανδημίας, η διαδικασία θα διαφοροποιηθεί από την πρακτική που ακολουθούταν τα προηγούμενα έτη, με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το Άγιο Φως θα παραλάβει στρατιωτικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο του Τέλ Αβίβ, στο οποίο θα επιβαίνει μόνο ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου και εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος με δύο συνοδούς. Κανέναν εκ των επιβαινόντων δεν θα αποβιβαστεί και το Άγιο Φως θα το παραλάβουν στο αεροσκάφος, από ειδικό απεσταλμένο, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Κατά την επιστροφή στην Αθήνα, το Άγιο Φως θα υποδεχθεί με μια λιτή υποδοχή, ο υφυπουργός Εξωτερικών, με ολιγομελές στρατιωτικό άγημα που θα αποδώσει τις προβλεπόμενες τιμές και στη συνέχεια θα μεταφερθεί και θα παραμείνει στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου.

Από κει και πέρα, άλυτος γρίφος παραμένει ακόμα, το αν θα μεταφερθεί με πτήσεις της Aegean στην υπόλοιπη Ελλάδα και αν θα μεταλαμπαδευτεί σε έναν περιορισμένο αριθμό ιερών ναών σε κάθε πόλη.

4 Comments

  • Αυτό είναι το λιγότερο. Οι σατανάδες που έκλεισαν τις εκκλησίες θα μας αφήσουν ακοινώνητους χρονιάρες μέρες.

    • Ο λαϊκισμός πάει σύννεφο. Φτάνει πια ο κόσμος έχει ξυπνήσει και βλέπει ποιος κάνει το σωστό και ποιος λέει ψέμματα και τάζει λαγούς με πετραχήλια.

  • Οι καμπάνες γιατί δεν χτυπάνε ??
    Δεν σας φένεται παράξενο ??

    • Η καμπάνα χτυπάει για να καλέσει τους πιστούς στη λειτουργία. Αν χτυπήσει θα σηκωθουν απο καρέκλες, ντιβάνια και θα τρέξουν. Γι αυτό δεν χτυπάνε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *