ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

Αποσύρονται 9 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης από την καθημερινότητά μας

Αποσύρονται 9 πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης από την καθημερινότητά μας

Την απόσυρση όλων των πλαστικών μίας χρήσης από 1η Ιουλίου του 2021 ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. 

Ο υπουργός κήρυξε την έναρξη της καμπάνιας ευαισθητοποίησης των πολιτών για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, καθώς σε έναν μήνα, μετά και από τη δέσμευση του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα ενσωματώσει σε νομοσχέδιο τη σχετική κοινοτική Οδηγία με εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2021. Η απόσυρση αφορά σε 9 είδη πλαστικών, δοχεία τροφίμων – ποτήρια – κύπελλα από φελιζόλ, πιάτα, μαχαιροπήρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες, στηρίγματα μπαλονιών, αναδευτήρες ποτών.

Η «πλαστική» ρύπανση σε αριθμούς

Ο κ. Χατζηδάκης, κατά την έναρξη της εκστρατείας, ανέφερε στοιχεία που καταδεικνύουν και το μέγεθος του προβλήματος με τα πλαστικά μας χρήσης.

Ειδικότερα, όπως είπε:

  • Κάθε χρόνο στην Ευρώπη συλλέγονται πάνω από 26 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων, εκ των οποίων λιγότερο από το 1/3 ανακυκλώνεται.
  • Σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΕ το 85% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικά.
  • Το 50% των απορριμμάτων στις θάλασσες είναι πλαστικά μιας χρήσης, ενώ επιπλέον 27% είναι αλιευτικά εργαλεία από πλαστικό.
  • Στην Ελλάδα καταναλώνουμε κάθε μέρα περί το 1 εκατ. πλαστικά ποτήρια (πχ για καφέ), ή αλλιώς 350 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια τον χρόνο!

Τα 9 πλαστικά μιας χρήσης 

  1. Δοχεία τροφίμων από φελιζόλ
  2. Ποτήρια από φελιζόλ και τα καπάκια/καλύμματά τους.
  3. Κυπελλάκια από φελιζόλ και τα καπάκια/ καλύμματά τους.
  4. Μπατονέτες
  5. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια,)
  6. Πιάτα
  7. Καλαμάκια
  8. Αναδευτήρες ποτών
  9. Στηρίγματα μπαλονιών.

naftemporiki.gr

3 Comments

  • Αφού η νερόβραστη ευρώπη έχει λύση όλα τα προβλήματά της, ας κάνει και αυτό. Οχι ότι είναι κακό. Απλά ενδιαφέρον για τον απλό κόσμο σε θέματα υγείας, εργασίας και τόσα άλλα δεν βλέπω ευαισθησία. Πιο υποκριτές απο τους καρεκλοκένταυρους της άχρηστης ευρώπης δεν υπάρχουν.
    Ο ΚΑΙΡΟC ΓΑΡ ΕΓΓΥC.

    • τι μπουρδες ειν’ αυτες?

  • Αν τα καταφέρει η λετσαρία των οικwλόγων να επιβάλουν απαγόρευση στις μπατονέττες, θα είναι μεγάλη αποτυχία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους eco-μπολσεβίκους να κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι επικίνδυνοι, γυαλίζει το μάτι τους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *