ΤΟΠΙΚΑ posted by

15 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα – που εντοπίζονται

15 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα – που εντοπίζονται

Συνολικά 15 νέα κρούσματα του κορονοϊού ανακοίνωσε την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 ο ΕΟΔΥ.

Από τα 15 κρούσματα τα τρία είναι εισαγόμενα, από πτήσεις εξωτερικού και 12 από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κοροναϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.390 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 54.9% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 191 θάνατοι.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 10 (70.0% άνδρες). 

Από το σύνολο των 3.390 κρουσμάτων, 757 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.881 (55.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. 

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα στην Ελλάδα

Τo ότι θα επανακάμψει ο ιός χωρίς όμως να έχουμε χειρότερη εικόνα από αυτή του Μαρτίου εκτιμούν οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι, τονίζοντας την ίδια στιγμή πως  ανησυχία προκαλεί για την πορεία του κοροναϊού το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα.

Την ίδια ώρα και λίγο πριν «ανοίξουν» τις πύλες τους τα περιφερειακά αεροδρόμια,  η διαρκής καταγραφή καθημερινών νέων εισαγόμενων κρουσμάτων και οι εστίες που διατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες σε Ροδόπη και Θεσπρωτία, προβληματίζουν τις αρχές.

«Πονοκέφαλος» τα εισαγόμενα κρούσματα και οι ασυμπτωματικοί

Ωστόσο η «είσοδος» πιθανόν εισαγόμενων κρουσμάτων στη χώρα μας δεν είναι το μόνο πρόβλημα που μπορεί να πάρει ανησυχητικές διαστάσεις για τους ειδικούς.

Η διασπορά του ιού από ασυμπτωματικούς ασθενείς προκαλεί ακόμη «πονοκέφαλο» στην επιστημονική κοινότητα και γι’΄αυτό άλλωστε θα γίνονται τόσο συστηματικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια.

Μάλιστα παρά το γεγονός πως δεν έχουμε «ξεμπερδέψει» με τον κοροναϊό, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, κ Σύψας, τόνισε πως υπάρχει μία σχετική χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, ειδικά από τους νέους. 

Για κάποιους επιστήμονες βέβαια η σχετική χαλάρωση δεν είναι τόσο παράλογη, καθώς πλέον ο συνδυασμός των λίγων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με τη χαλάρωση όλων των μέτρων δίνει την αίσθηση σε πολλούς πως πλέον ο κίνδυνος έχει εξαλειφθεί. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως δεν πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας, ειδικά κατά την περίοδο των διακοπών.

Πάντως η καλή επιδημιολογική εικόνα δεν αναιρεί το γεγονός -όπως τονίζουν και ανελλιπώς οι ειδικοί – πως θα υπάρξει αργά η γρήγορα ένα δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα αυτό θα γίνει τον Νοέμβριο με τον Δεκέμβριο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος θεωρεί πως μεν θα υπάρξει επανάκαμψη του ιού, χωρίς όμως να έχουμε πάλι τοπικά lockdown.

Σύψας: Το πρόβλημα της διασποράς από ασυπτωματικούς παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνο

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Λοιμωξιολόγος και Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Επιτροπής για τον κοροναϊό , Νίκος Σύψας, για το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος του κοροναϊού μέσα στο καλοκαίρι ή αργότερα το φθινόπωρο και τα μέσα προστασίας που πρέπει να εφαρμόσουμε ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, σε γενικές γραμμές τα μέτρα εφαρμόζονται στην Ελλάδα, όχι όμως με τον ίδιο φανατισμό του Μαρτίου και του Απριλίου. Από τις ηλικιακές ομάδες, η νεολαία είναι αυτή που παρουσιάζει μια τάση παρέκκλισης από την εφαρμογή των μέτρων κι εκεί πρέπει να δοθεί προσοχή, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλες χώρες του κόσμου, εξηγείται από το ότι οι πανδημίες είναι φυσικά φαινόμενα που ακολουθούν κύκλους. Στη χώρα μας, «πέρασε το μπουρίνι από πάνω μας, μπορεί όμως να επανέλθει. Ο ιός υπάρχει ακόμα στην κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Το άνοιγμα του τουρισμού προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, γι’ αυτό και υπάρχει το πλέγμα των μέτρων στα αεροδρόμια και τους τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, «ο παράγων που θα καθορίσει πώς θα τα πάμε, είναι η συμπεριφορά των πολιτών», υποστήριξε ο κ. Σύψας και πρόσθεσε πως «πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τα φαινόμενα συνωστισμού».

In.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *