ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ posted by

Πώς άραγε θα επιτευχθεί η ομαλή  μετάβαση από τις παραλίες και τα πάρκα στις σχολικές αίθουσες;

Πώς άραγε θα επιτευχθεί η ομαλή  μετάβαση από τις παραλίες και τα πάρκα στις σχολικές αίθουσες;

Backtoschool…

Γράφει η Μαρία Ζίντρου 

Επιστημονική Διευθύντρια του΄΄DyslexiaCenters – PavlidisMethod΄΄ Αλεξάνδρειας

Hομαλή προσαρμογή στην καθημερινότητα αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, γι’ αυτό χρειάζεται  να γίνει σταδιακά και με κατάλληλη προετοιμασία από όλους.

  • Πρόγραμμα ύπνου. Ο ύπνος είναι βασικός ώστε τα παιδιά να μπορούν να είναι ξεκούραστα, συγκεντρωμένα και γεμάτα όρεξη στο απαιτητικό τους πρόγραμμα. Οπότε αυτό που προτείνεται είναι να ξεκινάμε σταδιακά να κοιμόμαστε νωρίτερα, ώστε να φτάσουμε στην ώρα που θα κοιμόμαστε όταν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Επίσης βάζουμε ξυπνητήρι, ώστε να συνηθίσει το παιδί να ξυπνάει σε προκαθορισμένη ώρα. Για να γίνει η διαδικασία πιο εύκολη, τα παιδιά μπορούν να κοιμούνται κάθε μέρα 20 λεπτά νωρίτερα, ενώ την ώρα του ύπνου να πηγαίνει ο καθένας στο δωμάτιό του και το παιδί να επιλέγει το δικό του ήχο αφύπνισης στο ξυπνητήρι.
  • Πρόγραμμα φαγητού.Εκτός από τον ύπνο, καθοριστικό ρόλο παίζει και η διατροφή των παιδιών. Για τον λόγο αυτό η προετοιμασία για να γυρίσουν τα παιδιά στο σχολείο συνάδει με την οργάνωση των γευμάτων του, τα οποία πρέπει να συμβαδίζουν με το πρόγραμμα του σχολείου, να περιοριστούν σταδιακά οι ατασθαλίες του καλοκαιριού και να επιστρέψουν  σε πιο υγιεινές διατροφικές συνθήκες.
  • Οργάνωση δωματίου και χώρου διαβάσματος. Η επιστροφή στις σχολικές υποχρεώσεις χρειάζεται και την εκ νέου προσαρμογή του χώρου διαβάσματος των παιδιών, ο οποίος ενδείκνυται να είναι πάντα σταθερός, καθαρός, ήσυχος και μακριά από διασπαστικούς παράγοντες (π.χ. παράθυρο). Έτσι, οι γονείς μαζί με τα παιδιά είναι καλό να ξεκινήσουν λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων, να συμμαζεύουν το γραφείο του παιδιού, να δημιουργήσουν χώρο για τα νέα βιβλία, να οργανώνουν την γραφική ύλη σε μολυβοθήκες, συρτάρια κλπ . Σημαντικό είναι να δίνονται ευκαιρίες πρωτοβουλιών στα παιδιά.
  • Ώρα για ψώνια: Είναι βασικό τα παιδιά να επιλέγουν τα σχολικά τους είδη, για τον λόγο αυτό μην παραλείψετε να κάνετε από κοινού τη λίστα με όσα χρειάζονται και σαφώς να πάτε μαζί να τα προμηθευτείτε.
  • Προετοιμασία πρώτης μέρας στο σχολείο: Συζητήστε με τα παιδιά σας για την πρώτη μέρα, αφήστε τα να επιλέξουν τι θα φορέσουν, προετοιμάστε μαζί ό,τι θα χρειαστεί να έχει μαζί τουή ακόμη, αν αυτό είναι εφικτό, κανονίστε να πάτε μαζί με κάποιον φίλο ή φίλη του την πρώτη μέρα.
  • Ώρα για ιστορίες και συζήτηση: Παρουσιάστε στο παιδί σας τα θετικά του σχολείου, όσα μπορεί να κερδίσει και πόσο πολλά, καινούρια και ενδιαφέροντα πράγματα θα μάθει. Μην παραλείψετε να του αφηγηθείτε και δικές σας ιστορίες από τα μαθητικά σας χρόνια.
  • Ώρα για κανόνες υγιεινής: Επειδή η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ακόμα πιο σχολαστικά στους βασικούς κανόνες υγιεινής, στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση της μάσκας.

ΚΑΛΗ ΚΙ ΟΜΟΡΦΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΠΟΥ ΧΤΥΠΑ

Ζίντρου Μαρία,B.A, M.A.

Ειδική Παιδαγωγός

Επιστημονική Διευθύντρια

΄΄DyslexiaCentersPavlidisMethod΄΄ (Αλεξάνδρεια)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *