ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ posted by

Αυτή είναι η Μαρία Κυροπούλου – εμψυχώτρια Ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού που δημιουργούνται στην Αλεξάνδρεια

Αυτή είναι η Μαρία Κυροπούλου – εμψυχώτρια Ομάδων Θεατρικού Παιχνιδιού που δημιουργούνται στην Αλεξάνδρεια

Γράψαμε την προηγούμενη βδομάδα σχετικά με ένα όμορφο εγχείρημα που δημιουργήθηκε στην Αλεξάνδρεια (κλικ ΕΔΩ). 

Πρόκειται για ομάδες Θεατρικού Παιχνιδιού που θα απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.

Αναζητήσαμε πληροφορίες σχετικά με την εμψυχώτρια της όλης ιδέας που είναι η κυρία Μαρία Κυροπούλου.

Ποια είναι η Μαρία Κυροπούλου;

Η Μαρία Κυροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια, ωστόσο, διαμένει τα τελευταία δέκα χρόνια στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας απ’ όπου κατάγεται.

Σπούδασε Φιλοσοφία και Παιδαγωγική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη κι έπειτα εξειδικεύτηκε στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές – Αυτισμό στο Πανεπιστήμιο του Newport της Μεγ. Βρετανίας.

Εργάστηκε σε δημόσια & ιδιωτικά σχολεία, κέντρα αποκατάστασης ΑμεΑ και δομές ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως ειδική παιδαγωγός ενώ από το 2010 εργάζεται στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Κυροπούλου-Borg» μαζί με τον σύζυγό της, λογοθεραπευτή Andrew Borg.

Η σχέση της με το θέατρο ξεκίνησε το 2013 στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας, αρχικά ως μέλος του τμήματος θεατρικής υποδομής «Έκφραση Α’» με διδάσκων – σκηνοθέτη τον Κωνσταντίνο Αποστολίδη.

Από το 2014 αποτελεί μέλος των διδασκόντων των τμημάτων θεατρικής υποδομής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας ως εμψυχώτρια της θεατρικής ομάδας «Αστεράκια».

Συμμετείχε ως ερασιτέχνης ηθοποιός στις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας:

  • «Κεκλεισμένων των θυρών», σε σκηνοθεσία Κ. Αποστολίδη
  • «Κόκκινη κλωστή», σε σκηνοθεσία Δ. Σταματίου
  • «Η παρεξήγηση», σε σκηνοθεσία Κ. Αποστολίδη
  • «Λεωφορείον ο Πόθος», σε σκηνοθεσία Κ. Αποστολίδη

Συνέγραψε και σκηνοθέτησε τα παρακάτω θεατρικά έργα, τα οποία παρουσιάστηκαν από το τμήμα θεατρικής υποδομής «Αστεράκια» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας:

  • «Το Τσίρκο σας»
  • «Τα δάκρυα τ’ ουρανού»
  • «Η Γκριζούπολη» (σε συνεργασία με τους ηθοποιούς Πέτρο Μαλιάρα και Δήμητρα Σταματίου).

Το θεατρικό παιχνίδι αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο καθόλη την επαγγελματική της πορεία  ως μέσο ενίσχυσης μαθησιακών, γλωσσικών & επικοινωνιακών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών δεξιοτήτων για παιδιά και εφήβους που παρουσιάζουν αναπτυξιακές δυσκολίες.

Τέλος, συντονίζει ομάδες θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά και εφήβους. Οι ομάδες αυτές μέσω γλωσσικών – επικοινωνιακών – σωματικών – φωνητικών ασκήσεων, αυτοσχεδιασμού, εναλλαγής ρόλων και κατευθυνόμενου παιχνιδιού προωθούν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα, την πολύπλευρη εξέλιξή των παιδιών σε επίπεδο γνωστικό, γλωσσικό και κοινωνικό-συναισθηματικό.

Απώτερος στόχος μας η διεύρυνση των οριζόντων τους και η απόλαυση της διαδρομής με προορισμό την αυτογνωσία και την προσωπική & κοινωνική τους ευημερία.

Τι είναι το θεατρικό παιχνίδι

Πρόκειται για κατευθυνόμενο ή μη παιχνίδι κατά τη διεξαγωγή του οποίου αξιοποιούνται τα θεατρικά εργαλεία (π.χ. γλωσσικές – σωματικές – φωνητικές ασκήσεις, πράξεις μίμησης, εναλλαγή ρόλων, αυτοσχεδιασμοί κ.α.) με αρχικό στόχο την εποικοδομητική ψυχαγωγία και διασκέδαση των συμμετεχόντων.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά μέσα από το θεατρικό παιχνίδι αναπτύσσουν μία βαθύτερη σχέση με το «εγώ» τους αλλά και με τους «άλλους», μαθαίνουν τον εαυτό τους, ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους, κατανοούν τους άλλους γύρω τους και αναπτύσσουν το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της ενσυναίσθησης.

Ακόμη, το θεατρικό παιχνίδι προωθεί την φαντασία και την δημιουργικότητα των παιδιών, τα εκφραστικά τους μέσα, το ομαδικό πνεύμα και την κοινωνικότητά τους, ενισχύει ένα φάσμα αναπτυξιακών δεξιοτήτων σε επίπεδο γλωσσικό, γνωστικό και κοινωνικο-συναισθηματικό.

Τηλ. Επικοινωνίας για πληροφορίες: 6980102613 – 6980344779

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο νέο εγχείρημα!

1 Comment

  • Είμαι περήφανη για αυτούς τους 2 υπέροχους ανθρώπους, μας βοήθησαν και συνεχίζουν να μας βοηθάνε όσο περισσότερο μπορούνε..
    ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ANDREW BORG ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ.
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ. ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *