ΤΟΠΙΚΑ posted by

Είμαι άνεργος. Ποιος ευθύνεται τελικά;

Είμαι άνεργος. Ποιος ευθύνεται τελικά;

Γράφει ο Ευάγγελος Σκλιοπίδης *

Είμαι άνεργος. Ποιος ευθύνεται τελικά;

Πόσο ευθύνομαι για την ανεργία μου; Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

Η ανεργία είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που τα τελευταία χρόνια επηρεάζει όλο και περισσότερα σπίτια.

Ορίζεται ως το χρονικό διάστημα μεταξύ του τέλους μια σύμβασης εργασίας και της έναρξης μιας καινούργιας.

Όπως και για όλες τις καταστάσεις της ζωής ενός ανθρώπου, ο αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτές είναι και ο ίδιος ο άνθρωπος.

Ποτέ δεν μπορεί να φταίνε μόνο οι γονείς σου που διάλεξες να σπουδάσεις νοσηλεύτρια. Δεν μπορεί να φταίει μόνο ο καθηγητής σου που δεν πέρασες το μάθημα.

Δεν φταίει πάντα μόνο το ξυπνητήρι που δεν το άκουσες και άργησες στην δουλειά.

Δεν μπορεί να φταίει μόνο το κλιματιστικό που δεν τελείωσες την μακέτα στην ώρα της.

Δεν φταίνε πάντα μόνο οι υπεύθυνοι προσωπικού που δεν σε προσέλαβαν…

Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να πάρεις το μερίδιο ευθύνης που σου αναλογεί και να προσπαθήσεις να βελτιώσεις κάτι σε εσένα.

Όλες τις καταστάσεις της ζωής σου μπορείς τις επηρεάσεις ως ένα βαθμό. Μια τέτοια κατάσταση είναι και η εργασιακή σου σταδιοδρομία.

Η πορεία σου στον εργασιακό τομέα ξεκινάει, όσο και να σου φαίνεται παράξενο, από την παιδική σου ηλικία.

Το πέρασμα μας από τις σχολικές τάξεις είναι σίγουρα μια μικρογραφία της ζωής μετά και έξω από αυτές.

Το ντύσιμο σου. Η ώρα προσέλευσης. Το κολατσιό σου. Οι φίλοι σου. Η ανταγωνιστικότητα σου. Η προετοιμασία σου αλλά και η προσήλωση σου στον στόχο είναι ο πιο πραγματικός καθρέφτης της ζωής.

Συμφωνούμε λοιπόν στα εξής.

Η κάθε σου δράση, από την μικρή ηλικία μέχρι και αυτή την στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο, έχει και μια αντίδραση η οποία θα σε ακολουθεί σε όλη σου την ζωή.

Για να αλλάξεις κάτι που θεωρείς λάθος αρκεί να αλλάξεις κάτι σε αυτά που κάνεις.

Η μεγαλύτερη σου επιτυχία θα είναι να δεις αποτέλεσμα σε μικρές διορθώσεις της καθημερινότητας σου

Η ανεργία σου σίγουρα οφείλετε σε μια σειρά μεταβλητών. Άλλαξε αυτές που είναι στο χέρι σου να αλλάξεις. Αυτές είναι απλές και ανέξοδες.

Άλλαξε τις παρέες σου.

-Αν θέλεις να βρεις δουλειά, συναναστρέψου με ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται σε εργασιακό περιβάλλον. Όχι με τον καλύτερο κολλητό σου στο καφέ της γειτονιάς.

-Αν θέλεις να βρεις δουλειά κοιμήσου, ξύπνα και δραστηριοποιήσου τις ώρες που θα το έκανες αν εργαζόσουν.

-Αν θέλεις να βρεις δουλειά σκέψου καλά μέσα σου ποια δουλειά είναι αυτή που θα σε κάνει πραγματικά χαρούμενο και θα γέμιζε την κάθε σου στιγμή. Δεν είναι όλες οι δουλειές για όλους. Δώσε

ταμπέλα στον εαυτό σου και ζήσε με αυτό.

-Αν θέλεις να βρεις δουλειά κάνε έρευνα στην γύρω περιοχή για θέσεις εργασίας σχετικά με αυτό που είσαι πραγματικά και αυτό που θα θέλεις να είσαι μετά από 10 χρόνια.

-Αν θέλεις να βρεις δουλειά μάζεψε τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά για τις θέσεις εργασίας που σε ενδιαφέρουν και αξιολόγησε τον εαυτό σου ανάλογα και αυστηρά. Είναι πολύ χρήσιμο να βάλεις τον εαυτό σου σε ένα επίπεδο απέναντι στην δουλειά που σε ενδιαφέρει. Θα σου δώσει σίγουρα το ερέθισμα να αλλάξεις πράγματα για να πλησιάσεις τις απαιτήσεις, (σεμινάρια – ξένη γλώσσα – photoshop).

-Αν θέλεις να βρεις δουλειά φτιάξε το βιογραφικό σου. Όχι αυτό που σου έκανε ο φίλος σου στο κινητό και δεν μπορείς να ανοίξεις για να αλλάξεις το κινητό σου που άλλαξες..

Όπως κατάλαβες υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που βρίσκεσαι σε μια θέση αλλά και άλλοι τόσοι που μπορείς να αλλάξεις για να βγεις από αυτή την θέση.

Καλή δύναμη και καλή αρχή στην νέα σου προσπάθεια να αλλάξεις την καθημερινότητα σου.

Δεν είναι κακό να ξεβολευτείς για λίγο.

*Ευάγγελος ΣΚΛΙΟΠΙΔΗΣ

ESMS Marketing Services

MSc in International Marketing Management

University of Surrey

Πηγή: esmarketingservices.gr

4 Comments

  • Κύριε Ευάγγελε από θεωρίες χορτάσαμε………….

  • Φτάνει με το προσωπικό φταίξιμο του καθενός. Με 40% ανεργία δεν παίρνεις εσύ και γω το φταίξιμο γιατί η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση που πέρασε σε οδήγησαν να παρακαλάς για δουλειά. Ούτε γιατί ο κύριος Τάδε σε προσλαμβάνει στα μαύρα και δεν τον ελέγχει κανείς. Το φταίξιμο είναι δικό τους καθαρά. Το δικό μου φταίξιμο είναι που τους ψήφισα

  • Ο συριζα φταιει 4 χρονια κυβερνισαν και χρεωσαν την ελλαδα μας και μας εβαλαν στην πλατη 4 μνημονια οπως και βολεψαν στο δημοσιο καιβτα παιδια των παιδιων τους αφηστε χαλια…..

    • Α και κατα εκλεψαν το κρατος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *