ΤΟΠΙΚΑ posted by

Αναγνώστρια: Ασθενείς στο έλεος του ΕΟΠΥΥ

Αναγνώστρια: Ασθενείς στο έλεος του ΕΟΠΥΥ

Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να κάνει ένας ασθενής προκειμένου να πάρει από τον ΕΟΠΥΥ τον ιατρικό εξοπλισμό που δικαιούται.

Είναι απαράδεκτο να πρέπει να παρακαλάμε για τα αυτονόητα.

Τον τελευταίο χρόνο νεαρό μέλος της οικογένειας μου διαγνώστηκε με μια σοβαρή νευρολογική ασθένεια. Πέραν από τις φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες, φάρμακα, κλπ που πρέπει να λαμβάνει σε καθημερινή βάση απαιτείται και ιατρικός εξοπλισμός  τον οποίο παρέχει ο ΕΟΠΥΥ ή μάλλον παρείχε καθώς τον τελευταίο χρόνο οι εγκρίσεις δίνονται με το σταγονόμετρο.

Από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης ο θεράπων ιατρός αιτήθηκε στον ΕΟΠΥΥ τη συγκεκριμένη συσκευή υποβοήθησης βήχα (cough assist), οι αιτήσεις που υπέβαλε συνολικά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο (σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης) ήταν γύρω στις 30, όλοι αυτοί οι ασθενείς περίμεναν έως και 1,5 χρόνο την απόφαση του ΕΟΠΥΥ για μια συσκευή που θα έπρεπε να την έχουν πάρει χθες. Όταν επιτέλους βγήκαν οι αποφάσεις ήταν όλες απορριπτικές εκτός από μία .Όλες είχαν την ίδια αιτιολογία απόρριψης ΄΄η συσκευή δεν είναι ευρέως αποδεκτή από την ιατρική κοινότητα’’ εκτός από αυτή τη μια. Στα επανειλημμένα emails του γιατρού προκειμένου να τεκμηριώσουν αυτή τους την απόφαση απάντηση δεν πήρε ποτέ. Μια συσκευή που μέχρι και πριν ενάμισι χρόνο δινόταν κανονικά πλέον είναι κατάλληλη για λίγους και εκλεκτούς.

Αυτή τη συσκευή εάν δεν σου τη δώσει ο ΕΟΠΥΥ είσαι αναγκασμένος είτε να την αγοράσεις είτε να την νοικιάσεις. Το κόστος αγοράς είναι γύρω στις 7000 ευρώ ενώ της ενοικίασης 250 ευρώ.Αν αναλογιστεί κανείς τα υπόλοιπα έξοδα του ασθενούς το ποσό ακόμη και για την ενοικίαση είναι πολύ μεγάλο.

Έστειλα email στη γραμματεία του υπουργού υγείας  περιγράφοντας την όλη κατάσταση και ζητώντας απαντήσεις ,γιατί γίνονται εξαιρέσεις στους ασθενείς που δεν είναι προφανώς με ιατρικά κριτήρια.Το μόνο που μου είπαν ήταν να ξανακάνουμε αίτηση και θα το δουν και αυτοί. Έστειλα email σε όποιον θεωρούσα ότι ίσως έδειχνε ευαισθησία για το θέμα καθώς οι ασθενείς σε όλη την Ελλάδα είναι δεκάδες.

Αποφάσισα να στείλω και σε μέσα ενημέρωσης θεωρώντας ότι εάν δοθεί δημοσιότητα στο θέμα ίσως και να λυνόταν. Υπήρξε ενδιαφέρον από ένα μεγάλο κανάλι ωστόσο ως δια μαγείας το ενδιαφέρον χάθηκε. Στη σύζυγο άλλου ασθενούς ο ΕΟΠΥΥ απάντησε πως εάν υπήρχε οργανωμένος σύλλογος ασθενών με τη συγκεκριμένη ασθένεια θα πίεζαν την κατάσταση και θα δινόταν οι συσκευές. Από ότι καταλαβαίνετε παίζονται πάρα πολλά και κανείς δεν θέλει να ασχοληθεί με το θέμα. Χθες αποφάσισα να στείλω και στον πρωθυπουργό, το email μου προωθήθηκε στο αυτοτελές τμήμα εποπτείας του ΕΟΠΠΥ .

Είναι απαράδεκτο να μην ενδιαφέρεται κανείς για την επίλυση του θέματος και να αφήνουν στην αναμονή τόσους ασθενείς που έχουν πραγματικά άμεση ανάγκη τον συγκεκριμένο εξοπλισμό. Εαν υπάρχουν νέα ιατρικά δεδομένα που καθιστούν ακατάλληλο τον εξοπλισμό ας τα κοινοποιήσουν. Θέλουμε τεκμηρίωση και η  απόφαση  να ισχύει για όλους τους ασθενείς και να μην γίνονται εξαιρέσεις.

Θα παρακαλέσω όλους εσάς που είχατε την υπομονή να διαβάσετε το κείμενο μου να το κοινοποιήσετε μήπως και αλλάξει κάτι σε όλη αυτή την παράνοια που ζούμε.

Με εκτίμηση

Φωτεινή

2 Comments

  • Μόνο για την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ πανδημία κολοκυθοϊού δίνουν λεφτά οι «γιατροί». Φωτιά να τους κάψει!

  • Αγαπημένη μου Φωτεινή, όσα έχεις περιγράψει είναι απολύτως ορθά και έγκυρα… Ο συγκεκριμένος θεράπων στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης κάνει εξαιρετική δουλειά και προσπαθεί με ό,τι μέσα έχει ιατροτεχνολογικα και μη, να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί… Δυστυχώς το σύστημα έχει πολλά κενά… Όσο για την απάντηση του ΕΟΠΥΥ στην σύζυγο άλλου ασθενούς, σύλλογος υπάρχει και είναι οργανωμένος, αλλά φωνή βοωντος εν τη ερήμω…. Εύχομαι ολόψυχα να βρεθεί γρήγορα μία λύση!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *