ΤΟΠΙΚΑ posted by

Το Ρουμλούκι κατά την Οθωμανοκρατία έως την Επανάσταση του 1821-1822: Η Οθωμανική αντίδραση με τον Μπαϊράμ Πασά

Το Ρουμλούκι κατά την Οθωμανοκρατία έως την Επανάσταση του 1821-1822: Η Οθωμανική αντίδραση με τον Μπαϊράμ Πασά

Γράφει ο Γιάννης Μοσχόπουλος

Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ είχε διατάξει τον σερασκέρη (βεζίρη επί των στρατιωτικών) Μεχμέτ Μπαϊράμ πασά να καταστείλει την επανάσταση στη Νότια Ελλάδα. Αλλά μετά από έκκληση του Γιουσούφ μπέη της Θεσσαλονίκης, διατάχθηκε να αντιμετωπίσει πρώτα τους επαναστάτες της Χαλκιδικής, τους οποίους νίκησε.

Οι Χαλκιδικιώτες περιορίστηκαν στις χερσονήσους της Κασσάνδρας και του Αγίου Όρους.

Τότε ο Εμμ. Παπάς, για να προκαλέσει αντιπερισπασμό, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να υποκινήσει σε επανάσταση τους οπλαρχηγούς των περιοχών του Ολύμπου και των Πιερίων.

Όταν ξεσηκώθηκαν οι οπλαρχηγοί του Ολύμπου, συμμετείχε και ο καπετάν Διαμαντής Νικολάου, οπότε  η εκδικητική μανία των Τούρκων εξαπλώθηκε και προς την Πιερική ακτή του Θερμαϊκού, προς την κατεύθυνση του Κολινδρού και της Κατερίνης μέχρι τον Ιούλιο του 1821. Οι φλόγες από τα ελληνικά χωριά που καίγονταν ήταν ορατές από τη Θεσσαλονίκη.-

Σε βραχύ χρονικό αναφέρεται:

«[…] και εχάλασαν τα χωρία όλης της Κατερίνης και πολλά από τα Βεροιώτικα, εσκλάβωσαν και πολλούς ανθρώπους […] κι ούτως αφανίσθησαν οι Χριστιανοί, εκκλησίας έκαψαν, χωρία πολλά […]».

Καραβάνια σκλαβωμένων γυναικών και παιδιών όδευαν προς τη Θεσσαλονίκη. Στα παζάρια της τους πουλούσαν από πέντε ως είκοσι τάληρα τον ένα. Αρκετές νεαρές Ελληνίδες φορτώνονταν σε καράβια για τα σκαλοπάζαρα της Σμύρνης, απ’ όπου στέλνονταν στα χαρέμια των εύπορων μουσουλμάνων της Βεγγάζης.

Προφανώς το παρακάτω «πασχαλιάτικο» τραγούδι του χωριού Επισκοπή (Ρουμλουκιού)  έχει σχέση μ’ εκείνα τα γεγονότα και με το θρήνο για  τις Βεργιώτισσες και τις Κατερινιώτισσες, που αιχμάλωτες οδηγούνταν στα καράβια που θα τις μετέφεραν στα σκλαβοπάζαρα  της Ανατολής:

Πάω να βρώ, μαύρα μάτια μου,

πάω να βρώ κόρη μ’ βασιλικό,

γιέ μ’ να φτειά, γιέ μ’ να φτειάξου ένα φουκάλι,

τ’  όμορφο το παλικάρι.

 Να φουκαλνώ, μαύρα  μάτια μου,

να φουκαλνώ κόρη μ’ τρείς θάλασσες.

γιέ μ’ τρία, γιέ μ’ τρία καλά καράβια,

τ’ όμορφα τα παλικάρια,

 πού ήταν γιομά, μαύρα μάτια μου,

πού ’ταν γιομάτα Βεριγιώτισσες,

γιέ μ’ κι όλο, γιέ μ’ κι όλο Κατερινιώτ’σις,

τ’ όμορφα τα παλικάρια.-

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

[email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *