ΤΟΠΙΚΑ posted by

Το Ρουμλούκι κατά την Οθωμανοκρατία έως την Επανάσταση του 1821-1822: Η Επανάσταση της Πιερίας και των Μελικοχωριών

Το Ρουμλούκι κατά την Οθωμανοκρατία έως την Επανάσταση του 1821-1822: Η Επανάσταση της Πιερίας και των Μελικοχωριών

Γράφει ο Γιάννης Μοσχόπουλος

Το σχέδιο επίθεσης του Καρατάσιου για την κατάληψη της Βέροιας, δυστυχώς, όπως φαίνεται, προδόθηκε.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 1822 στη Σκάλα Ελευθεροχωρίου (σημερινή Ν. Αγαθούπολη), άραξαν δυο Ψαριανά καράβια, που έφεραν πίσω τον απεσταλμένο των Μακεδόνων στην Πελοπόννησο, Νικ. Κασομούλη, με μικρές ποσότητες πολεμοφοδίων τις οποίες μοίρασε τους οπλαρχηγούς  του Ολύμπου.

Μάταια ο Κασομούλης, ο Διαμαντής και ο Ντίτζιας, προσπάθησαν με μικρή δύναμη τριακοσίων ανδρών να καταλάβουν την οχυρή θέση του Κολινδρού τη νύχτα της 8ης Μαρτίου 1822.

Την ίδια νύχτα κάτω στον κάμπο το Ρουμλουκιού οι υπαρχηγοί του Διαμαντή,  Καραμήτζιος και Μήτρος Λιάκος (ή Λιακόπουλος, στην ομάδα του αγωνιζόταν και ο Ζήσης Γηδιώτης), είχαν βάλει φωτιά στα χωριά και «η φλόγα ανέβη στους ουρανούς». Νομίζω ότι τότε κάηκαν αρκετά τούρκικα κονάκια και τσιφλίκια των Μελικοχωρίων. Η νυχτερινή εκείνη επιχείρηση, ήταν η αρχή της νέας ανταρσίας των Μακεδόνων.

Από τότε άρχισαν οι εχθροπραξίες στην περιοχή αυτή.

Παράλληλα ο καπετάνιος Γιώργης Συρόπουλος εμπόδισε τουρκική δύναμη να περάσει τον Αλιάκμονα και στρατοπέδευσαν στην απέναντι όχθη. Σ’ εκείνη τη μάχη εις το Καράβη επληγόθη ο οπλαρχηγός Γεώργιος Συρόπουλος.

Τρείς-τέσσερις μέρες μετά την επίθεση στον Κολινδρό (κατά τις αρχές ή στις 13 Μαρτίου), άλλα δύο Ψαριανά καράβια αποβίβασαν στο λιμανάκι του Ελευθεροχωρίου τον Γρηγόριο Σάλλα, διορισμένο από το Δ. Υψηλάντη ως αρχηγό της εκστρατείας στη Mακεδονία, καθώς και αρκετά πολεμοφόδια.

Τον Σάλλα συνόδευε ολόκληρο επιτελείο και Γερμανοί φιλέλληνες για το χειρισμό των κανονιών. Ανάμεσα στους συνοδούς του ήταν και ο γνωστός λόγιος και μοναχός Θεόφιλος Καΐρης.

Αμέσως μετά την άφιξή τους άρχισαν οι προετοιμασίες για το συντονισμό του επαναστατικού κινήματος στην κεντρική Μακεδονία και για τη συνέχιση της πολιορκίας του Κολινδρού.

Οι Γερμανοί φιλέλληνες τοποθέτησαν σε επίκαιρα υψώματα δύο κανόνια και βομβάρδιζαν την κωμόπολη.

Οι κανονιές αχολογούσαν με βροντερούς αντίλαλους που ξεχύνονταν προς το Βέρμιο και σε όλη την πεδιάδα του Αλιάκμονα και του Αξιού ως τη Θεσσαλονίκη, δίνοντας θάρρος στους χριστιανούς.

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

mosio@otenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *