ΤΟΠΙΚΑ posted by

Το Ρουμλούκι κατά την Οθωμανοκρατία έως την Επανάσταση του 1821-1822: Η επέμβαση του Εμπού Λουμπούτ Πασά

Το Ρουμλούκι κατά την Οθωμανοκρατία έως την Επανάσταση του 1821-1822: Η επέμβαση του Εμπού Λουμπούτ Πασά

Γράφει ο Γιάννης Μοσχόπουλος

Στο μεταξύ οι Ναουσαίοι επαναστάτες, παρά την αποτυχία τους να καταλάβουν τη Βέροια και παρά τη δυσάρεστη είδηση για τη στασιμότητα των επιχειρήσεων των Ολύμπιων οπλαρχηγών υπό τον Γρ. Σάλλα, δεν αποθαρρύνθηκαν.

Στα χωριά του κάμπου οι επαναστάτες έκαιγαν το τούρκικα κονάκια.  Τις φωτιές τις είδαν ένα βράδυ από ψηλά οι επαναστάτες της Πιερίας: «καίγονταν όλα σχεδόν τα χωριά του κάμπου της Θεσσαλονίκης και των υψωμάτων από τη Βέροια ως την Έδεσσα».

Ο Άγγλος πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη Stragford, σε αναφορά του προς το Foreign Office έγραφε στις 25.4.1822:

«… Ο πρόξενος Σαρνό μου γράφει απ’ τη Θεσσαλονίκη με ημερομηνία  30 Μαρτίου ότι ολόκληρη η ακτή από τη Λεπτοκαρυά  ως την πεδιάδα του Λιμπάνοβου, στην άλλη μεριά του Αλιάκμονα είναι σε κατάσταση επανάστασης. Ο αριθμός των επαναστατών υπολογίζεται σε 12 χιλιάδες. Έχουν αρχηγό τους έναν Διαμαντή και έναν άλλον οπλαρχηγό …».

Τελικά οι ελληνικές δυνάμεις που πολιορκούσαν τον Κολινδρό  δεν άντεξαν  το χιόνι που έπεσε και πολλά τμήματά τους αποχώρησαν  για τη Μηλιά. Ο καπετάν Διαμαντής με τους άνδρες του έμεινε να προβάλει αντίσταση, αλλά στις 30 Μαρτίου υπέστη δεινή ήττα από το τουρκικό ιππικό.

Όταν όμως ο Εμπού Λουμπούτ πληροφορήθηκε ότι ο καπετάν Διαμαντής  με το σώμα του έφθασε για να ενισχύσει τους Ναουσαίους, αποφάσισε να εκστρατεύσει προσωπικά εναντίον τους. Αφού  διέταξε την συγκέντρωση τροφίμων για την πορεία του μέχρι τη Βέροια, ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη επικεφαλής 6.000 ανδρών.

Εύγλωττη  είναι η παρακάτω διαταγή του της 27-3-1822 (ή 15-4-1822) προς τον ιεροδίκη Βέροιας για την εκστρατεία που ξεκινούσε αυτοπροσώπως κατά της επαναστατημένης Νάουσας.

«[…] ο από τινος καιρού εμφανισθείς και εκεί περιφερόμενος οπλαρχηγός Διαμαντής και οι υπ’ αυτόν συμμορίται, διατρέχοντες τα όρη και τις πεδιάδες του καζά σας, ύψωσαν σ’ αυτές τη σημαία της επανάστασης και ανταρσίας αναφανδόν και απροκάλυπτα κατά του κράτους του Ισλάμ. Γι’ αυτό αποφάσισα όπως εκστρατεύσω αυτοπροσώπως κατά των εν λόγω βδελυρών επαναστατών και επικεφαλής έξι χιλιάδων στρατού πεζών και ιππέων, πιστών μουσουλμάνων, εκκινώ από τη Θεσσαλονίκη την προσεχή Πέμπτη. Γι’ αυτό παραγγέλουμε όπως παρ’ όλη την εκεί γενομένη προμήθεια και εξασφάλιση των απαιτουμένων για ορισμένες ημέρες τροφίμων, φροντίσετε να συγκεντρώσετε τάχιστα από το καζά σας ανάλογη ποσότητα τροφίμων, που θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του υπό εμέ στρατεύματος των πιστών κατά τη διάβασή του από το Ρουμλούκι μέχρι τη Βέροια, προσπαθούντες να μην υποφέρουν οι σε εκστρατεία βρισκόμενοι πιστοί μουσουλμάνοι […]».

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

[email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *