ΤΟΠΙΚΑ posted by

Σε έρευνα του εθνογράφου Thede Kahl η Λισσάβω της Βέτας Δελιοπούλου!

Σε έρευνα του εθνογράφου Thede Kahl η Λισσάβω της Βέτας Δελιοπούλου!

Σε έρευνα του Γλωσσολόγου Ρουσιάκη Σωτήρη για λογαριασμό του Thede Kahl συμμετείχε η Βέτα Δελιοπούλου για τη στήλη της Λισσάβως από το Ρουμλούκι στο Αλεξάνδρεια-Γιδάς

O Thede Kahl είναι Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Munster και Διευθυντής Επιστημονικών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Ερευνών Ανατολικής Ευρώπης της Βιέννης, εθνογράφος και εθνογλωσσολόγος.

Από το 2007 είναι μόνιμος ερευνητής Βαλκανολογίας στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών. Έχει γράψει άρθρα και βιβλία για τους Βλάχους και άλλες εθνοτικές ομάδες στα Βαλκάνια. Μιλά ελληνικά, αλλά και άλλες βαλκανικές γλώσσες. Το διάστημα αυτό ασχολείται με τη Μακεδονία και τους ιδιωματισμούς της.

Αφορμή γι’ αυτή την καταγραφή στάθηκε ένα βίντεο με τη Λισσάβω από το Ρουμλούκι, το οποίο παρακολούθησαν και θέλησαν να συναντήσουν τη Βέτα Δελιοπούλου, για να μάθουν περισσότερα για το Ρουμλουκιώτικο Ιδίωμα. Διαμεσολαβητής της όλης προσπάθειας στάθηκε ο Τσιρογιάννης Σωτήρης, Παιδαγωγός  Προσχολικής Ηλικίας στον παιδικό σταθμό Μελίκης και διδάσκαλος παραδοσιακών χορών σε διάφορους Πολιτιστικούς Συλλογικούς Φορείς. Ήταν ένας από αυτούς που βοήθησαν το 1997 στην έρευνα και καταγραφή που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για το γλωσσικό ιδίωμα στα χωριά του Ρουμλουκιού και συγκεκριμένα στα χωριά Λουτρός, Κεφαλοχώρι, Ραψομανίκι, Παλαιός Πρόδρομος, Παλατίτσια, Κλειδί και Γιδά.

Oι ξένοι καθηγητές επικρότησαν την κίνηση της κυρίας Δελιοπούλου να συνεργαστεί με ένα σύγχρονο μέσο, προκειμένου να περάσει η παράδοσή μας και στις επόμενες γενιές.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του…

Συγχαρητήρια σε έναν άνθρωπο, που συμπεριέλαβε μια τόσο σημαντική στήλη στο πρόγραμμα της Διαδικτυακής του Πύλης. Είναι μια κίνηση που, από όσο ξέρω, είναι και η μοναδική στη Μακεδονία, αν όχι σε όλη την Ελλάδα. Μπράβο, λοιπόν στο Αλεξάνδρεια-Γιδάς.

Η καταγραφή θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα Vanishing Languages and Cultural Heritage, η οποία απευθύνεται σε φοιτητές, αλλά και σε διάφορους ερευνητές ανά τον κόσμο.

5 Comments

  • Μπράβο συγχαρητήρια στο Αλεξάνδρεια Γιδάς και στην Βέτα Δελιοπούλου.

  • Μπράβο συγχαρητήρια

  • ουιιιι , μ εφτιαξετι !!

  • Η φράση του συντάκτη του ανυπόγραφου άρθρου σας «Έχει γράψει άρθρα και βιβλία για τους Βλάχους και άλλες εθνοτικές ομάδες στα Βαλκάνια. Μιλά ελληνικά, αλλά και άλλες βαλκανικές γλώσσες. Το διάστημα αυτό ασχολείται με τη Μακεδονία και τους ιδιωματισμούς της» είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ για τους Βλάχους! Αποδέχεστε τις ανθελληνικές του απόψεις για τους Βλάχους ότι είναι εθνοτική ομάδα και ότι κατά την άποψή του πρέπει οι Βλάχοι να ανακυρηχτούν με το ζόρι μειονότητα στον τόπο τους; Αυτό υπονοείτε την στιγμή που η πλειοψηφία των Εθνικών Ευεργετών που είναι βλαχόφωνοι έδωσαν τις περιουσίες τους για την Ελλάδα και όχι για τα χωριά τους δεν είναι Έλληνες όπως ένοιωθαν αλλά εθνοτική ομάδα όπως το θέλει η ξένη προπαγάνδα που προσπαθεί να στήσει αυτονομιστικό κίνημα Βλάχων στα Βαλκάνια;
    Ντροπή να γράφετε τέτοια υπονοούμενα για τους συμπατριώτες σας, δεν έχετε αντιληφθεί τον αγώνα που δίνει η Π.Ο.Π.Σ.Βλάχων τόσα χρόνια εναντίον της προπαγάνδας και συντάσσεστε με τους Ρουμάνους, Μακεδοναρμάνους αυτονομιστές και λοιπούς ανθέλληνες ελαφρά τη καρδία;;; Είσαστε εντελώς ανημέρωτοι ή κάτι άλλο;;; Δεν γνωρίζετε ότι έχει ανακηρυχθεί επίσημα από την Π.Ο.Π.Σ.Β. persona non grata στα χωριά μας;

    • Ανώνυμε! Προπαγάνδα κάνετε ΕΣΕΙΣ όταν κατηγορείτε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο επιστήμονα. Οι “ελληνοπρεπείς ελληνόβλαχοι” στηρίζουν την ιδεολογία τους σε ψέματα και μόνο σε ψέματα. Τους σκυλοκαβγάδες των εθνικιστών της ΠΟΠΣΒ τη θεωρείτε επίσημη ανακήρυξη;;; Από που κι ως που αντιπροσωπεύουν ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ αυτοί; Έχετε διαβάσει κάποιο άρθρο του κυρίου Καλ; Όχι βέβαια. Πού λοιπόν εκφράζει ανθελληνικές απόψεις για τους Βλάχους; Τί ακριβώς λέει και σας ενοχλεί; Δε λέει πουθενά ότι πρέπει να γίνουν με το ζόρι μειονότητα. Δε λέει παρά την αλήθεια και μόνο την αλήθεια! Για ποια προπαγάνδα λέτε; Εγώ τη μόνο προπαγάνδα που βλέπω την κάνετε εσείς και μόνο εσείς! Με τη δική σας λογική οι Βλάχοι ευεργέτες της Βουδαπέστης είναι Ούγγροι γιατί έδωσαν τις περιουσίες τους για την Ουγγαρία. Έτσι λοιπόν οι Βλάχοι είναι Αλβανοί, Αιγύπτιοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σέρβοι, Αυστριακοί, Γερμανοί, Αμερικανοί; Μπράβο σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *