ΤΟΠΙΚΑ posted by

Μήνυμα αγανάκτησης..

Μήνυμα αγανάκτησης..

Γράφει η Ιωάννα Αργυριάδου*

Μετά το πέρας και της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, ένα όμορφο και βροχερό πρωινό, αποφάσισα να σας μιλήσω για την Ελλάδα.

Τη χώρα του ήλιου και της θάλασσας, του καλοκαιριού. Τη χώρα με μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες και έναν από τους επιβλητικότερους πολιτισμούς παγκοσμίως. Τη χώρα με την ανεξίτηλη παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα που ποικίλλουν σε κάθε γωνιά, κάθε τόπου.

Ελλάδα, λοιπόν! Η χώρα των χρεών, της κρίσης, των ανέργων. Σε μεγάλο ποσοστό, τουλάχιστον. Αλλά και η χώρα του τουρισμού και του επισιτισμού, οι κλάδοι της χώρας, στους οποίους, ανέκαθεν, στηριζόταν και στηρίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό (αν όχι το μεγαλύτερο) η οικονομία της. Η χώρα των σερβιτόρων, των μπαρτέντερς, των μαγείρων, των ντελιβεράδων.

Είναι αποδεδειγμένο πως μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων της χώρας, ανήκουν στα προαναφερθέντα επαγγέλματα. Ορθώς, θα έλεγα. Αλλά τι γίνεται με το υπόλοιπο ποσοστό Ελλήνων; Πολλοί είναι άνεργοι, άλλοι εργάζονται σε διαφορετικούς κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και άπαντες είναι πελάτες και ενισχύουν τον τουριστικό και επισιτιστικό κλάδο.

Και αφού μιλήσαμε για τη χώρα μας, ήρθε η στιγμή να απευθυνθώ σε εσένα, Έλληνα. Θέλω να σου δώσω κάποιες διευκρινιστικές πληροφορίες για τα επαγγέλματα που προανέφερα. Αρχικά, ο σερβιτόρος δεν είναι υπηρέτης σου ούτε είναι υποχρεωμένος να ενδίδει κάθε φορά που τον/τη φλερτάρεις, κοινώς κάνεις «καμάκι», επειδή εσύ νομίζεις πως επέλεξε να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά γιατί «ψάχνεται». Ο μπάρμαν και η μπαργούμαν δεν είναι, επίσης, υπηρέτες σου, συν τα προαναφερθέντα, αλλά ούτε και ψυχολόγοι σου, συνεπώς, δεν είναι υποχρεωμένοι να ακούν και να δίνουν λύση στα προβλήματά σου. Ξέρω, μια συνεδρία σε επαγγελματία ψυχολόγο κοστίζει περισσότερο από μία μπύρα που θα πάρεις στο μπαρ, αλλά δεν πάει έτσι, σκέψου το λίγο. Ο μάγειρας, προσπαθεί να βγάλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο φαγητό σου, για να είσαι ευχαριστημένος και να αδειάσεις το πιάτο σου. Δεν είναι προσωπικός σου μάγειρας, συνεπώς δεν είναι υποχρεωμένος να αλλάξει εντελώς τη δομή του μενού του, ώστε να σου βγάλει πιάτο. Και επίσης, την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις, διευκρίνισε εξ αρχής πως θέλεις δέκα κόκκους αλάτι, γιατί, κατά λάθος, έπεσαν έντεκα και γύρισες το πιάτο σου δυσαρεστημένος και, μάλιστα, σε ώρα αιχμής.Ο ντελιβεράς, καλέ μου Έλληνα, δεν ευθύνεται για το γεγονός πως καθυστέρησε η παράδοση της παραγγελίας σου. Πίστεψέ με, δεν περνούσε το χρόνο του κάνοντας σούζες με το μηχανάκι του, συνεπώς, δεν του αξίζει η συμπεριφορά που θα έχεις απέναντί του, όταν ανοίξεις την πόρτα σου, οι φωνές και η αθυροστομία σου. Και μη μου πεις πως είναι τυχαίο το γεγονός πως βαριέσαι να φτιάξεις φαγητό και καφέ εν μέσω κακοκαιρίας – γιατί, δυστυχώς, τότε θυμάσαι να παραγγείλεις κάτι – και αναγκάζεις έναν άνθρωπο να έρθει μέχρι το δικό σου σπίτι, μέσα σε χιόνια και βροχές, με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Και απαιτείς να είναι και στην ώρα του εκεί. Εδώ μιλάμε για απανθρωπιά. Όχι, μη συγχίζεσαι και σηκωθείς από τον καναπέ σου, εδώ δεν το κάνεις όταν πρέπει.

Κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό, είναι πως οι εργαζόμενοι αυτοί (και άλλοι, φυσικά, διαφορετικών κλάδων, αλλά μιλάμε για τους συγκεκριμένους αυτήν τη στιγμή), πληρώνονται για το οχτάωρο, αλλά εσύ αποφασίζεις να πας στο χώρο που εργάζονται στο κλείσιμο. Τι σημαίνει αυτό; Πως εξαιτίας σου, θα χρειαστεί να κάνουν υπερωρίες, τις οποίες πολλές φορές δεν πληρώνονται. Επίσης, όταν είναι ευγενικοί μαζί σου, δεν σημαίνει πως θέλουν απαραίτητα πουρμπουάρ. Το κάνουν γιατί σε σέβονται και εκτιμούν το γεγονός πως επέλεξες το χώρο που εργάζονται για το φαγητό και το ποτό σου.

Όσον αφορά στα ξενοδοχεία, κατά την άφιξή σου ενημερώνεσαι για τις ώρες που λειτουργούν τα επισιτιστικά τμήματα (εστιατόριο και μπαρ). Είναι τόσο δύσκολο να έρθεις στους χώρους αυτούς μέσα στα πλαίσια λειτουργίας τους και να μην αναζητήσεις φαγητό και ποτό όταν δεν έχουν ακόμα ανοίξει ή όταν έχουν κλείσει; Επίσης, μη φέρεσαι σαν να βλέπεις φαγητό και ποτό πρώτη φορά στη ζωή σου και μη σπαταλάς τόσο φαγητό και τόσο ποτό. Ναι, έχεις πληρώσει και το δικαιούσαι, αλλά άλλοι άνθρωποι δεν έχουν στο πιάτο τους ούτε τα μισά από αυτά που έχεις εσύ. Και, μεταξύ μας, μέχρι χθες βουτούσες το παξιμάδι στον ελληνικό και ούτε που ήξερες τι είναι το englishbreakfast.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, όλοι γνωρίζουμε πως, εν τέλει, αυτός που μας πληρώνει είναι ο πελάτης. Μην το εκμεταλλεύεσαι εις βάρος των εργαζομένων, όμως. Άλλοι σπούδασαν για αυτό που κάνουν και το αγαπάνε, άλλοι όμως αναγκάστηκαν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Να είσαι ευγενικός, Έλληνα. Και γιατί Έλληνα; Γιατί, κατά πάσα πιθανότητα, το παιδί σου θα ακολουθήσει κάποιο από αυτά τα επαγγέλματα. Είτε εκούσια είτε ακούσια. Δεν προσπαθώ να γκρεμίσω τα όνειρα κανενός παιδιού και εύχομαι όλοι να μπορέσουν, αργά ή γρήγορα να ακολουθήσουν αυτό που σπούδασαν και, γενικά αυτό που θέλουν. Αλλά, δυστυχώς, αυτή είναι τελικά η χώρα μας. Και αυτός είναι και ο Έλληνας.

Για ποια Ελλάδα μιλάμε, λοιπόν; Για ποια ενσυναίσθηση, ποιες αρχές και αξίες; Πού έχει χαθεί η ανθρωπιά;Θα κλείσω αυτό το κείμενο, ευχόμενη να γίνει τροφή για σκέψη για πολλούς. Και να θυμάσαι, Έλληνα, πως ο πελάτης ΔΕΝ έχει πάντα δίκιο, απλά πληρώνει. Και πως εμείς, σαν εργαζόμενοι, εξυπηρετούμε, ΔΕΝ υπηρετούμε. Σκέψου!

Από μία εργαζόμενη του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου

*Αργυριάδου Ιωάννα, Απόφοιτη του Ι. Ι.Ε.Κ. Ακμή Θεσσαλονίκης,

Ειδικότητα: «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας»

4 Comments

  • Μπράβο Ιωάννα!!!Όλα σωστά

  • Ιωάννα,οι περισσότεροι τουρίστες στα ξενοδοχεία είναι αλλοδαποί,από το εξωτερικο έρχονται.
    Επίσης,για το δόγμα του «δεν πετιέται τίποτα» από τα εστιατόρια;
    Τα ποτά-πετρέλαια στα μπαρ;
    Το ανειδίκευτο-ανεκπαίδευτο-ανασφάλιστο προσωπικό;
    Τις τιμές που είναι επιπέδου Ντουμπάϊ;
    Παρα πολλά στραβά,αλλα και από την άλλη,τι λειτουργεί στην μπανανία;

  • Μπράβο κορίτσι μου, όπως ακριβώς τα λες!

  • 2 μπραβο και ενα 50/50 ,και ακομα δεν ειδες τιποτα. Δεν χωρας εδω ,φυγε ,σκεπτεσαι….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *