ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ 5000 ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ

 Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” ξεκινάει το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ. Απευθύνεται σε 5000 πτυχιούχος και αφορά την πρόσληψή τους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, για άνεργους νέους έως 35 ετών που είναι πτυχιούχοι ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής.

Διαβάστε λεπτομέρειες και προϋποθέσεις παρακάτω:

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Ομως για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει να μην έχει προβεί σε μείωση προσωπικού τρεις μήνες πριν καταθέσει την αίτησή της.
Προϋποθέσεις
Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι πτυχιούχοι θα πρέπει:
Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα (από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ) που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο για τις ανάγκες του προγράμματος (πτυχιούχοι οι οποίοι ασφαλίζονται σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία εκτός του ΙΚΑ, κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος όπου απαιτείται γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί κ.λπ.).
Να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κρά τους μέλους της EE ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
Να είναι πτυχιούχοι σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα), έως και 35 ετών (να διανύουν, δηλαδή, έως και το 35ο έτος της ηλικίας τους).
Οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ.
Οι πτυχιούχοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διαθέτουν: βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ, στην περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου, βεβαίωση αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων στην περίπτωση που υπάρχει άδεια άσκησης επαγγέλματος από τη χώρα προέλευσης του πτυχίου, σύμφωνα με το ΠΔ 38 2010 (ΦΕΚ 78 Α) και γενικότερα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Η επιδότηση
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 27 μήνες, από τους οποίους οι 24 αφορούν επιχορήγηση και οι υπόλοιποι τρεις δέσμευση του εργοδότη.
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους πρώτους 12 μήνες ανέρχεται στο ποσό των 30 ευρώ.
Για τους υπόλοιπους 12 μήνες, όσον αφορά τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, της επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΜ, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών εκείνων που το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ φορέων και κλάδων κοινωνικής ασφάλισης και των λοιπών Ταμείων ασφάλισης, καθώς και του ειδικού λογαριασμού ξενοδοχοϋπαλλήλων, στις περιπτώσεις των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Για τους εργαζομένους που αντί του ΕΤΕΑΜ ασφαλίζονται σε άλλα επικουρικά Ταμεία, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των αντίστοιχων μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για όλους τους κλάδους κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των αντίστοιχων επικουρικών ταμείων, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών εκείνων που το ΙΚΑ εισπράττει ή συνεισπράττει υπέρ φορέων και κλάδων κοινωνικής ασφάλισης.
Όσον αφορά την κατηγορία των πτυχιούχων οι οποίοι ασφαλίζονται στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία (κύριας και επικουρικής ασφάλισης) πλην ΙΚΑ ΕΤΑΜ ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων), το οποίο δεδομένου ότι δεν ικανοποιείται μέσω του αλληλόχρεου θα καταβάλλεται απευθείας στην επιχείρηση.
Επίσης, ως ποσό επιχορήγησης ορίζεται επιπλέον το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδομάτων αδείας για τους μήνες που αυτά καταβάλλονται (κατά τη διάρκεια του προγράμματος).
Το αναφερόμενο ποσό επιχορήγησης αποδίδεται μέσω της χρέωσης του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ ΕΤΑΜ ΟΑΕΔ και της αντίστοιχης πίστωσης του λογαριασμού του εργοδότη.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *