ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΟΡΤΑ: ΠΩΣ ΤΑ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ, ΠΛΕΝΟΥΜΕ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΟΡΤΑ: ΠΩΣ ΤΑ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ, ΠΛΕΝΟΥΜΕ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ

Τροφή υψηλής ποιότητας, αλλά ξέρετε πως τα διαλέγουμε, πλένουμε και καταναλώνουμε;
Ιδού ένας μικρός οδηγός με μυστικά και συμβουλές για την επιλογή της αρίστης ποιότητας και τη διατήρηση των λιπαρών οξέων και βιταμινών:
Πως τα διαλέγετε όταν τα αγοράζετε:
Ακόμη και αν τα καλλιεργείτε σε μπαλκόνι ή κήπο πρέπει να ξέρετε πως θα τα διαλέξετε γιατί η ποιότητα διαφέρει και δεν είναι όλα κατάλληλα για κατανάλωση:
-Να μην είναι μαραμένα, κιτρινισμένα, στεγνά, τσακισμένα και γενικά αυτό που λέμε ‘ταλαιπωρημένα’.
-Αγοράστε πάντα από άνθρωπο που εμπιστεύεστε και όχι πλανοδίους. Είναι σημαντικό να είναι φρέσκα ή καλλιεργημένα χωρίς φάρμακα.
-Τα άγρια χόρτα διατηρούνται περισσότερο από τα καλλιεργημένα. Εάν τα αγοράσατε, έτσι θα τσεκάρετε τον πωλητή και το εάν θα υπάρξει επομένη φορα με αυτόν.
-Βιολογικά και άγρια, είναι πολύ πιο νόστιμα από τα απλά καλλιεργημένα και αντέχουν περισσότερο.
-Ξεχωρίζετε τα καλλιεργημένα με χημικά από το τέλειο σχήμα τους, το μεγάλο μέγεθος την εξαιρετική όψη .
Πώς μαζεύουμε τα άγρια χόρτα
-Η καλύτερη ώρα για το μάζεμα φύλλων, βλαστών και των ανθισμένων κορφάδων είναι αργά το απόγευμα, διότι εκείνη την ώρα είναι υψηλότερες οι συγκεντρώσεις των θρεπτικών συστατικών τους.
-Δεν μαζεύουμε χόρτα εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι τρώγονται.
-Μαζεύουμε χόρτα από απόμερα μέρη, διότι κοντά στο δρόμο είναι μολυσμένα από τα αυτοκίνητα (λάδια , καυσαέριο).
-Οι μη βιολογικοί καλλιεργητές δεν φημίζονται για εξυπνάδα ούτε για ευαισθησία, αλλιώς δεν θα πέθαιναν από καρκίνο. Αποφεύγουμε λοιπόν να μαζεύουμε κοντά στα χωράφια τους α) γιατί μπορεί από αδιαφορία να τους έχουν ξεφύγει χημικά, β) γιατί μπορεί να ψέκασαν με χημικά τα δωρεάν χόρτα για να ξεραθούν.
-Δεν μαζεύουμε μανιτάρια, για κανένα λόγο, εάν δεν είμαστε μαζί με έναν ειδικό.
-ΔΕΝ ΞΕΡΙΖΩΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. Κόβουμε με ένα μαχαίρι, με μια απότομη περιστροφική κίνηση το χόρτο, εκεί που βγαίνει από τη γη. Έτσι το χρόνου θα ξαναβγεί και θα το ξανακοψουμε να το ξαναφαμε.
-Δεν ακουμπάμε κάτι που δεν ξέρουμε. Φυτά και λουλούδια είναι πλούσια σε συστατικά και χυμούς.
-Μαζεύουμε όσα μπορούμε να φάμε μέσα στις επόμενες 5-6 ημέρες, γιατί θα χάσουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους.
Σωστό πλύσιμο:
-Δεν τα μουλιάζουμε στο νερό, γιατί χάνονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Τα ξεπλένουμε γρήγορα με κρύο νερό.
-Εάν προορίζονται για άμεση κατανάλωση τα μουσκεύουμε για 10 λεπτά σε κρύο νερό με ξύδι και τα πλένουμε προσεκτικά.
Συντήρηση άγριων ελληνικών χόρτων
Εάν δεν μπορείτε να τα καταναλώσετε την ίδια μέρα που τα μαζεύετε ή τα αγοράζετε:
-Μην τα πλένετε αν σκοπεύετε να τα συντηρήσετε στο ψυγείο. Θα κιτρινίσουν και θα σαπίσουν.
-Τινάζουμε τα φύγουν τα πολλά χώματα.
-Αφαιρούμε τα χοντρά και κίτρινα φύλλα.
-Τα κλείνουμε σε καθαρές νάιλον σακούλες ή σε ταπερ.
Πώς καταναλώνουμε τα διάφορα ελληνικά χόρτα
-Χόρτα, λαχανικά και φρούτα τα καταναλώνουμε ωμά για να διατηρήσουν τα θρεπτικά συστατικά.
-Ένα γρήγορο βράσιμο 4 λεπτών καταστρέφει το 75% των βιταμινών που περιέχουν! Ο ατμός είναι καλή λύση.
-Εάν τα βράσετε, βάλτε ελάχιστο νερό, το αφήνετε να κοχλάσει και μετά τα ρίχνετε μέσα. Έτσι θα χαθούν το δυνατόν λιγότερες βιταμίνες.
-Μετά το βράσιμο τα βγάζουμε αμέσως από το νερό. Διαφορετικά καταστρέφονται οι βιταμίνες, χάνουν το χρώμα τους, κιτρινίζουν, θα μυρίσουν άσχημα και γίνονται πολύ μαλακά και άγευστα.
-Δεν τα ψιλοκόβουμε γιατί οξειδώνονται οι βιταμίνες που περιέχουν. Επιπλέον, οι φυτικές τους ίνες γίνονται πιο εύπεπτες,
Μικρά μυστικά
-Τα περισσότερα είναι πικρά γι’ αυτό τα βράζουμε και προσθέτουμε αρκετό λεμόνι.
-Χρησιμοποιήστε το νερό όπου τα βράσατε για: μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες. Δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά.
-Το λεμόνι ταιριάζει με τα περισσότερα χόρτα και έχει πολλά εξαίρετα συστατικά και θα διατηρήσει τις βιταμίνες που περιέχουν.
-Μπορείτε να κάνετε ζωμό για να νοστιμίσετε φαγητά κάποια άλλη στιγμή. Προσθέτουμε στο νερό που περίσσεψε καρότα και κρεμμυδάκια, εάν δεν το έχουμε κάνει από την αρχή, τα βράζουμε λίγο, αφού έτσι και αλλιώς θα ξαναβραστούν, αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε σε παγοκυψελες. Έτοιμο μόλις παγώσει. 
greenhost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *