ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ posted by

“Τον μαύρισα στις εκλογές” – “Εγώ το έριξα δαγκωτό”; – Πως βγήκαν οι εκφράσεις αυτές;

mavrogialourosmoutza1 (Αντιγραφή)

Γράφει ο Κώστας Μιχαλόπουλος

Γνωρίζετε μήπως πως βγήκαν οι εκφράσεις ‘Τον μαύρισα στις εκλογές’ ή ‘το έριξα δαγκωτό’;

Στις εκλογές του Νεοελληνικού κράτους, από το 1856 μέχρι το 1920 περίπου, για να διευκολύνονται οι ψηφοφόροι και να μην υπάρχει νοθεία, χρησιμοποιούσαν μία ιδιαίτερη ‘κάλπη’ για τον κάθε υποψήφιο.

     

Η κάλπη ήταν ένα μεταλλικό κουτί, χωρισμένη στα δύο, εσωτερικά και εξωτερικά.

Στους ψηφοφόρους δίνανε ένα σφαιρίδιο για την κάθε κάλπη, φώναζαν το όνομα του υποψήφιου και εάν ήθελαν να τον υπερψηφίσουν, έβαζαν το χέρι με το σφαιρίδιο μέσα στην τρύπα και το έριχναν δεξιά (στο άσπρο = ΝΑΙ). Εάν ήθελαν να τον καταψηφίσουν, έριχναν το σφαιρίδιο αριστερά (στο μαύρο = ΟΧΙ). Έτσι, βγήκε η έκφραση ‘τον μαύρισα’, δηλαδή ψήφισα όχι στον συγκεκριμένο υποψήφιο.

     

Μερικοί ‘φανατικοί’ ψηφοφόροι, δάγκωναν το σφαιρίδιο πριν το ρίξουν στην κάλπη και έτσι βγήκε η φράση: ‘Το έριξα δαγκωτό’.

Φυσικά πάντα έβρισκαν τρόπους νόθευσης της ψηφοφορίας, όπως το να γυρίσουν ανάποδα την κάλπη για να ανακατευτούν τα σφαιρίδια και να καταλήξουν σε συγκεκριμένη μεριά!

Επίσης, επειδή το σφαιρίδιο έμοιαζε με τα βόλια που είχαν χρησιμοποιήσει στον Πόλεμο του ’21, έλεγαν στις εκλογές ‘Καλό Βόλι’, φράση που χρησιμοποιούσαν και στον πόλεμο.

     

Παρά τα χρόνια που πέρασαν από τότε, αυτές οι φράσεις χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην δαγκώσετε το ψηφοδέλτιο στις σημερινές εκλογές εάν θέλετε να ψηφίσετε ‘δαγκωτό΄. Το πιο πιθανό είναι να θεωρηθεί άκυρο! Καλό βόλι λοιπόν και δαγκωτό σε όποιον δεν θέλετε να μαυρίσετε!

Επιμέλεια: Κώστας Μιχαλόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *