ΓΥΝΑΙΚΑ posted by

12 συχνές ερωτήσεις στο Γυναικολόγο: Απαντά ο Τολιόπουλος Α. Βασίλειος (Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος)

12 συχνές ερωτήσεις στο Γυναικολόγο: Απαντά ο Τολιόπουλος Α. Βασίλειος (Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος)

Ο Τολιόπουλος Α. Βασίλης είναι Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος και διατηρεί ιατρείο στην Αλεξάνδρεια και στη Θεσσαλονίκη.

Παρακάτω απαντάει σε 12 συχνές ερωτήσεις που αφορούν προβλήματα και περιπτώσεις που απασχολούν τις περισσότερες γυναίκες, όλων των ηλικιών.

Λίγα λόγια για τον γιατρό

Έλαβε το πτυχίο ιατρικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2009. Εργάστηκε αρχικά ως ειδικευόμενος στο Τμήμα Γενικής Χειρουργικής του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών (2011-2012) και στη συνέχεια ως ειδικευόμενος ιατρός στο Τμήμα Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών (2012-2014).

Το διάστημα 2014-2019 απέκτησε περαιτέρω εξειδίκευση ως Μαιευτήρας-Γυναικολόγος σε νοσοκομεία της Γερμανίας.

Εν συνεχεία, επέστρεψε και κατοικεί πλέον μόνιμα στη Θεσσαλονίκη με τη σύζυγό του.

Είναι ειδικός σε λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις και υστερεκτομές (χειρουργική επέμβαση που εκτελείται για την αφαίρεση της μήτρας).

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα του https://toliopoulosvasilios.gr/

12 Συχνές ερωτήσεις στο Γυναικολόγο

  1. Τι βοηθάει στον πόνο της περιόδου (Δυσμηνόρροια).
  • Ζέστη
  • Άθληση
  • Μαγνήσιο
  • Σκευάσματα σιδήρου
  • Παυσίπονα

Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται να συνταγογραφηθούν αντισυλληπτικά δισκία.

Παράλληλα υπάρχουν και άλλα μέτρα κατά της έντονης δυσμηνόρροιας όπως χαμομήλι, μασάζ στην κοιλιακή χώρα και πιεζοθεραπεία.

Σε περίπτωση που οι πόνοι είναι αφόρητοι πρεπει να συζητηθει με το γυναικολόγο αν πρόκειται για ενδομητρίωση ή  για προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

  1. Έχω συχνά αυξημένες κολπικές εκκρίσεις (πολλά υγρά). Είναι φυσιολογικό;

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι φυσιολογικές όταν δεν είναι δύσοσμες και όταν έχουν διαυγές ή ελαφρώς λευκόχρώμα. Οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 5 ml κολπικές εκκρίσεις την ημέρα. Σε περίπτωση που αλλάξει το χρώμα, η οσμή ή η ποσότητα των εκκρίσεων, πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

Αιτίες για αυτές τις αλλαγές είναι μικροβιακές λοιμώξεις του κόλπου, ορμονικές αλλαγές ή αλλαγές στο επιθήλιο του τραχήλου της μήτρας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αγνοηθεί διότι μπορεί να οδηγήσει σε απώτερες επιπλοκές.

  1. Πως προλαμβάνω-αποτρέπω μια μυκητιασική κολπίτιδα;

Αυτό έχει να κάνει με το PH του κόλπου. Αν το PH είναι όξινο, τότε είναι δύσκολο για τους μύκητες να εξαπλωθούν. Εδώ βοηθάει μια πολύ καλή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Πλύσεις με καθαρό νερό ή διάφορες λοσιόν του εμπορίου με φυσιολογικό για την περιοχή PH. Επίσης, κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, ώστε να διατηρηθεί το ιξώδες του κόλπου.

  • Φορέστε κυρίως βαμβακερά εσώρουχα
  • Κατά τον ύπνο στη διάρκεια της περιόδου, όταν η ροή είναι αρκετή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα κύπελλα περιόδου.
  • Στην τουαλέτα, το σκούπισμα πάντα από μπροστά προς τα πίσω.
  • Συχνές αλλαγές μαγιό τους καλοκαιρινούς μήνες στην παραλία
  1. Ξέχασα το ταμπόν στον κόλπο. Είναι επικίνδυνο;

Εφόσον καταλάβετε ότι το ταμπόν έχει ξεχαστεί στον κόλπο, πρέπει να το αφαιρέσετε-τραβήξετε άμεσα. Ο κίνδυνος για ένα τοξικό σοκ αυξάνεται κατακόρυφα από ένα ξεχασμένο ταμπόν και μπορεί να είναι έως και θανατηφόρος αιτία.

Το ταμπόν πρέπει να μείνει το αργότερο 8 ώρες μέσα στον κόλπο και μετά να αφαιρεθεί.

  1. Έχω αρκετούς πόνους στο σεξ επειδή έχω ξηρότητα κόλπου. Τι θα βοηθούσε;

Οι πόνοι στο σεξ προκαλούνται επειδή είναι δύσκολη η είσοδος του πέους στον ξηρό κόλπο. Οι αιτίες για την ξηρότητα του κόλπου είναι αρκετές. Για παράδειγμα, αν ο κόλπος δεν είναι υγρόςκαι δεν υπάρχει κάποια κολπίτιδα, τότε πρέπει να σκεφτεί κανείς το στρες ή και τα διάφορα ψυχικά -ψυχολογικά προβλήματα.

Σε περίπτωση έλλειψης ορμονών και δη οιστρογόνων, υπάρχουν τοπικές θεραπείες με οιστρογονικές κρέμες, τις οποίες μπορεί να συνταγογραφήσει ο γυναικολόγος.

Υπάρχουν επίσης θεραπείες με κρέμες με υαλουρονικό οξύ ή και θεραπείες με laser που στοχεύουν στην ανάπλαση των κυττάρων του κόλπου.

  1. Όταν φταρνίζομαι ή βήχω, μου φεύγουν μερικές σταγόνες ούρα στο εσώρουχο. Είναι αυτό ακράτεια ούρων;

Η διαφυγή ούρων με το φτέρνισμα, το βήχα ή το γέλιο, είναι σημάδια μίας ήπιας και δυστυχώς μίας συχνής μορφής ακράτειας από στρεςή από προσπάθεια.Σε αυτήν την περίπτωση ενδείκνυται συχνή γυμναστική του πυελικού εδάφους. Σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να βοηθήσουν κολπικές οιστρογονικές κρέμες καθώς και θεραπείες με laser.Η φαρμακευτική αγωγή, το χειρουργείο ή άλλες θεραπευτικές μέθοδοι είναι κάτι που πρέπει να συναποφασιστεί με το γυναικολόγο σας.

  1. Είναι ο καρκίνος του μαστού ιάσιμος στις μέρες μας;

Πολλές γυναίκες, σήμερα, με καρκίνο του μαστού μπορούν να θεραπευτούν. Αν ο όγκος περιορίζεται τοπικά, οι πιθανότητες ίασης ξεπερνούν το 90%.Όπως λέμε συχνά στην ιατρική, αυτό που ισχύει και εδώ είναι ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας. Όσο πιο νωρίς βρεθεί ο όγκος, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες για πλήρη ίαση.

  1. Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνω για τον καρκίνο του μαστού;
  • Μία φορά το μήνα αυτοεξέταση
  • Μετά την ηλικία των 30: Εξέταση από γυναικολόγο μία φορά το χρόνο
  • Μεταξύ 40-70 ετών: Μαστογραφία με ή χωρίς υπέρηχο κάθε ένα ή δύο χρόνια ανάλογα με τα ευρήματα και το κληρονομικό ιστορικό
  • Μαγνητική μαστογραφία σε ιδιαίτερες περιπτώσεις
  1. Στο οικογενειακό μου ιστορικό υπάρχει τουλάχιστον μία περίπτωση καρκίνου του μαστού. Βρίσκομαι σε ιδιαίτερο κίνδυνο να νοσήσω κι εγώ;

Κληρονομικά σχετιζόμενος καρκίνος του μαστού,μπορεί να συνδεθεί με 5-10 %  και είναι πιο σπάνιες αυτές οι περιπτώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να ανιχνευθούν με εξετάσεις αίματος συγκεκριμένα γονίδια BRCA1,BRCA2, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στη γέννηση του καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο,όμως,παρατηρείται ότι περίπου 25% των ασθενών με καρκίνο του μαστού έχουν περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου στην οικογένεια. Παρ’ όλα αυτά δε σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος στην οικογένεια θα νοσήσει. Οι εξετάσεις πρόληψης πρέπει να παίρνονται σοβαρά υπόψιν.

Για γυναίκες και άντρες με περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στο οικογενειακό ιστορικό πρέπει οι εξετάσεις να αρχίζουν πρόωρα. Η μαστογραφία πρέπει να ξεκινάει από το 30ο έτος της ηλικίας, μία φορά το χρόνο. Επιπρόσθετα, η μαγνητική μαστογραφία μαστού μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της πυκνότητας του μαστού.

  1. Είμαι 40 ετών. Είναι επικίνδυνη μία εγκυμοσύνη στην ηλικία μου;
  • Ο κίνδυνος για αποβολή μεγαλώνει
  • Μεγαλύτερος κίνδυνος για Υπέρταση Κύησης, Προεκλαμψία, Σακχαρώδη Διαβήτηκαι θρομβοεμβολικών επεισοδίων
  • Αυξημένος κίνδυνος για γενετικές ανωμαλίες

Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος ανησυχίας. Μια υγιής μητέρα μπορεί να φέρει ένα υγιές μωράκι στον κόσμο.

Όσο μεγαλώνει μία γυναίκα, τόσο μικραίνει η πιθανότητα να συλλάβει αυτόματα. Από τις 100 γυναίκες, μόνο 2-7 μετά τα 40 έτη μπορούν να συλλάβουν αυτόματα.

  1. Είμαι 45 ετών και είμαι στην περίοδο προεμμηνόπαυσης. Κλιμακτήριος. Πρέπει να παίρνω αντισυλληπτικά μέτρα;

Κάθε γυναίκα που έχει την περίοδό της και έχει κλείσει το οικογενειακό της πλάνο θα έπρεπε να λαμβάνει τα μέτρα της. Η Γερμανική Γυναικολογική Εταιρεία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζουν τα 52 έτη ως όριο για τη διακοπή αντισύλληψης.

Είναι σημαντικό,επίσης,ότι γυναίκες ακόμα και στην εμμηνόπαυση,οι οποίες αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους, δεν πρέπει να παραλείπουν τη χρήση του προφυλακτικού. Αυτό είναι η καλύτερη μέθοδος για την αποφυγή σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.

  1. Πόσα χρόνια διαρκεί η προεμμηνοπαυσιακή περίοδος και ποια τα συμπτώματα της Κλιμακτηρίου;

Είναι διαφορετικό από γυναίκα σε γυναίκα. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται από 6 μήνες έως 4 χρόνια. Σε μερικές γυναίκες ακόμα περισσότερο.

Αυτά είναι τα κυριότερα συμπτώματα της Κλιμακτηρίου:

  • Κατάθλιψη. Έλλειψη χαράς
  • Συχνοί πονοκέφαλοι και ζάλη
  • Ευερεθιστότητα, νεύρα
  • Εξάψεις
  • Αυπνία
  • Πόνοι στο στήθος
  • Ξηρότητα στον κόλπο
  • Αιμορραγίες από τη μήτρα.

Έχετε κι άλλες ερωτήσεις ή απορίες;

Κλείστε το ραντεβού σας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρείο Αλεξάνδρειας – Τολιόπουλος Α. Βασίλειος

Σμύρνης 18, Αλεξάνδρεια, Τ.Κ. 59300

23330 23779, 6973 012 070

[email protected]

Ιατρείο Θεσσαλονίκης

Γυναικολόγος Θεσσαλονίκη – Τολιόπουλος Α. Βασίλειος

Καρόλου Ντηλ 3, Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 546 23

2314 047 667, 6973 012 070

[email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *