ΤΟΠΙΚΑ posted by

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Αν έχετε προσπαθήσει να κόψετε το τσιγάρο, γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι. Η νικοτίνη είναι πολύ εξαρτησιογόνος ουσία. Σε ορισμένους ανθρώπους προκαλεί τόση εξάρτηση όση και η ηρωίνη ή η κοκαΐνη! Το να το κόψει κανείς είναι δύσκολο. Ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτο. Ιδού τα 5 σημεία-κλειδιά, τα οποία, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει, θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε:
Προετοιμαστείτε
Ορίστε μια σύντομη ημερομηνία για να ξεκινήσετε.
Αλλάξτε το περιβάλλον. Απαλλαγείτε από όλα τα τσιγάρα, τα τασάκια και τους αναπτήρες στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και στο χώρο εργασίας. Μην επιτρέπετε σε άλλους να καπνίζουν στο σπίτι.
Κάνετε μια ανασκόπηση στις τυχόν παλαιότερες προσπάθειές σας. Σκεφθείτε τι πήγε σωστά και τι λάθος.
Μόλις τα καταφέρετε και το κόψετε, μην καπνίσετε ξανά – ούτε μια ρουφηξιά!
Λάβετε υποστήριξη και ενθάρρυνση. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε αν έχετε βοήθεια. Το ποσοστό των ατόμων που επιχειρούν να διακόψουν από μόνα τους το κάπνισμα και τελικά τα καταφέρνουν δεν ξεπερνά το 3%. Μπορείτε να λάβετε υποστήριξη με πολλούς τρόπους:
Πείτε σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους ότι πρόκειται να το κόψετε και ότι έχετε ανάγκη την υποστήριξή τους. Ζητήστε τους να μην καπνίζουν μπροστά σας ή να αφήνουν τσιγάρα σε… κοινή θέα.
Ζητήστε τη συμβουλή ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου επαγγελματία υγείας (γιατρού, φαρμακοποιού, ψυχολόγου).
Αναζητήστε ατομική ή ομαδική υποστήριξη. Όσο περισσότερη υποστήριξη και συμβουλές λάβετε από κάποιον ειδικό, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε να το κόψετε.
Αναπτύξτε νέες ικανότητες και συμπεριφορές.
Προσπαθήστε να αποσπάσετε τον εαυτό σας από την ανάγκη να καπνίσετε. Μιλήστε με κάποιον, πηγαίνετε για έναν περίπατο ή απασχοληθείτε με κάποιο έργο.
Όταν ξεκινήσετε την προσπάθεια να το κόψετε, αλλάξτε κάποιες καθημερινές σας συνήθειες. Χρησιμοποιήστε μια διαφορετική διαδρομή για να πάτε στη δουλειά σας. Πιείτε τσάι αντί για καφέ. Πάρτε πρωινό σε διαφορετικό μέρος.
Κάντε κάτι για να μειώσετε το στρες. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, δοκιμάστε τη σωματική άσκηση ή διαβάστε ένα βιβλίο.
Προγραμματίστε κάθε μέρα να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί.
Καταναλώστε πολύ νερό, χυμούς ή άλλα υγρά (αποφύγετε το αλκοόλ).
Επισκεφθείτε κάποιο από τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Θα εξετάσουν την περίπτωσή σας κι ενδεχομένως να σας δώσουν κάποια θεραπεία που να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα και να μειώσει την ανάγκη σας για τσιγάρο.
Σήμερα κυκλοφορούν θεραπείες κατά του τσιγάρου (τσίχλες ή διαδερμικά αυτοκόλλητα νικοτίνης, τα σκευάσματα Champix και Zyban κλπ).
Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό για την ορθή χρήση τους και διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.
Τα σκευάσματα αυτά έχει βρεθεί ότι μπορεί να διπλασιάσουν τις πιθανότητες να το κόψετε.
Ετοιμαστείτε για υποτροπή ή δύσκολες καταστάσεις.
Οι περισσότερες υποτροπές συμβαίνουν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Μην απελπίζεστε αν το ξαναρχίσετε. Έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι περισσότεροι προσπαθούν πολλές φορές πριν τα καταφέρουν. Για να αντέξετε, έχετε το νου σας στα παρακάτω:
Αλκοόλ. Αποφύγετέ το. Η κατανάλωσή του μειώνει τις πιθανότητες να καταφέρετε να αντισταθείτε στο να ξαναρχίσετε το κάπνισμα.
Aλλοι καπνιστές. Αν κάνετε παρέα με άτομα που καπνίζουν, μπορεί να σας παρασύρουν.
Αύξηση βάρους. Οι περισσότεροι καπνιστές παίρνουν 3-6 κιλά στην προσπάθειά τους να κόψουν το τσιγάρο. Μην αφήσετε την αύξηση του βάρους να σας αποσπάσει την προσοχή από το βασικό σας στόχο.
Κακή διάθεση ή κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι – πέραν του τσιγάρου – για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.
nosmoke.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *