ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Άρση του εμπάργκο τουλάχιστον για το ροδάκινο ζήτησε από τον Αλεξένκο ο Χρ. Γιαννακάκης

giannakakis (Αντιγραφή)Μήνυμα, να προχωρήσουν σε πιστοποίηση των μονάδων γάλακτος, κρέατος και ιχθυρών, ώστε όταν αρθεί το ρωσικό εμπάργκο να είναι έτοιμοι να εισέλθουν στη ρωσική αγορά, έστειλε στους Έλληνες παραγωγούς ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, Αλέξιε Αλεξένκο, ενώ, σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς φρούτων επεσήμανε ότι η επάνοδός τους αφορά σε πολιτική απόφαση.

Επίσης, ο κ. Αλεξένκο, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, δεσμεύτηκε ότι θα στείλει επιστολή στον Ρώσο πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό (φράουλα, ροδάκινο και πορτοκάλια).

Όπως επεσήμανε, σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών παραγωγών νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ο Ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε ότι κατανοεί το πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει στη χώρα μας το ρωσικό εμπάργκο. Ο κ. Αλεξένκο παραδέχτηκε όμως, ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η ρωσική αγορά, αφού λόγω του εμπάργκο με την Ελλάδα, εισάγονται, από άλλες χώρες, φρούτα, χαμηλότερης ποιότητας, σε σχέση με τα ελληνικά, αλλά και ακριβότερα για τους καταναλωτές.

Ο κ. Γιαννακάκης είπε επίσης, ότι ζήτησε από τον κ. Αλεξένκο να αρθεί τουλάχιστον το εμπάργκο στο ροδάκινο, αφού, όπως υπογράμμισε, οι ποσότητες στα πορτοκάλια είναι μικρές και η καλλιέργεια της φράουλας μπορεί εύκολα και γρήγορα να απορροφηθεί από την ελληνική αγορά.

Στο μεταξύ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Χρήστος Κολιός, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η συνάντηση με τον Ρώσο εκπρόσωπο έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο – όπως είπε χαρακτηριστικά – “αίσθησή του αποτελεί ότι τα πράγματα δεν εξαρτώνται από τον ίδιο και δεν αναμένονται άμεσα θετικές εξελίξεις”. Από την πλευρά τους οι εξαγωγείς, ζήτησαν να αρθεί το εμπάργκο σε ροδάκινο, φράουλα και ακτινίδιο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέφανος Μπίλλας, πρόεδρος και διευθύνων του οργανισμού πιστοποίησης A-CERT, που ήταν και διοργανωτής της συνάντησης, η Ελλάδα φιλοδοξεί να “ξεκλειδώσει” μια νέα αγορά στη Ρωσία, αυτή των ελληνικών εξαγωγών ζώων και πολλαπλασιαστικού υλικού (φυτικού και ζωικού), ζήτημα το οποίο επιθυμεί – όπως είπε – και η άλλη πλευρά.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της διεθνούς έκθεσης τροφίμων DETROP της ΔΕΘ-Helexpo.

Συνεδριάζει άμεσα η επιτροπή διαχείρισης του ροδάκινου

Εν τω μεταξύ μέσα στο Μάρτιο αναμένεται να συνεδριάσει πρώτη φορά η επιτροπή που αποφασίστηκε να συσταθεί, μετά την πρόσφατη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο (19/2/2014) και θα ασχοληθεί με την προετοιμασία της διαχείρισης του ροδάκινου για την επόμενη σεζόν, δηλαδή με την απόσυρση από την αγορά με κοινοτική χρηματοδότηση.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, «στην Επιτροπή θα επεξεργαστούμε όλο το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, που αφορά στο θέμα των δωρεάν διανομών στα ροδάκινα κατά τη φετινή χρονιά, εφόσον θα συνεχιστεί το ρωσικό εμπάργκο». Στο μεταξύ, την προσεχή Δευτέρα (2/3/2015), θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη σύσκεψη στα Γιαννιτσά των αγροτικών συνεταιρισμών ροδάκινου της Πέλλας, με σκοπό να δημιουργηθούν οργανώσεις παραγωγών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιαννακάκης, «όπου δεν υπάρχουν οργανωμένες ομάδες παραγωγών, που θα αναλάβουν τις αποσύρσεις, θα πρέπει να τις κάνουν οι παραγωγοί μεμονωμένα, κάτι που στην πράξη είναι πολύ δύσκολο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πέρσι η Πέλλα να μη συμμετάσχει στην απόσυρση και γίνεται προσπάθεια φέτος να υπάρξει οργάνωση.

Όσον αφορά στη σύσταση της επιτροπής, εμείς ζητήσαμε από τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Αποστόλου, να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες και εκπρόσωποι των οργανώσεων παραγωγών, ώστε να γίνει πιο οργανωμένη η φετινή «απόσυρση» των ροδάκινων. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, της δενδροκηπευτικής, του ΟΠΕΚΕΠΕ και των οργανώσεων παραγωγών όλης της χώρας.

Οι ποσότητες που θα προκύψουν φέτος, ενδεχομένως να είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με πέρσι. Επίσης από την περσινή εμπειρία είδαμε τα βασικά γραφειοκρατικά προβλήματα που υπήρξαν και θα πρέπει κάποια θέματα να γίνουν περισσότερο «ελαστικά» και εξίσου αποτελεσματικά. Αυτό που πρέπει κυρίως να αλλάξει κυρίως στην όλη διαδικασία σε σχέση με πέρσι, είναι ότι χρειάζεται μια απλοποίηση των διαδικασιών στους ελέγχους».

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπίκας

paseges.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *