ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Το παρασκήνιο με την αλλαγή διοικητή και τα μεγάλα προβλήματα της EBZ

Το παρασκήνιο με την αλλαγή διοικητή και τα μεγάλα προβλήματα της EBZ

ebzΤο προηγούμενο Σαββατοκύριακο θα το θυμούνται πολλοί από τους εμπλεκόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Πρώην, νυν και… επόμενοι.

Την Παρασκευή το απόγευμα η διοίκηση υπό τον Λάμπρο Χαραλάμπους ανακοίνωσε τις τιμές της επομένης περιόδου για τους τευτλοπαραγωγούς. Τιμές φαινομενικά ίδιες με τις περσινές (σ.σ.: 37 ευρώ ο τόνος), οι οποίες με τις προβλέψεις της χρέωσης των μεταφορικών και της ρήτρας κόστους για την εταιρία, κατέληγαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Η ανακοίνωση ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, που έφτασαν με έντονο τρόπο στα γραφεία τόσο του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, οι οποίοι έγιναν έξαλλοι.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρωί του Σαββάτου ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επικοινώνησε με τον Νίκο Μαράντο, εκκαθαριστή της παλιάς Αγροτικής Τράπεζας στην οποία ανήκει το 82% περίπου των μετοχών της ΕΒΖ ΑΕ, και ζήτησε την παραίτηση του Λάμπρου Χαραλάμπους «μέχρι το μεσημέρι».

Την ίδια ώρα ο Β. Αποστόλου αναζητούσε τον αντικαταστάτη του συνομιλώντας κυρίως με εκπροσώπους των αγροτών και συνδικαλιστές της εταιρίας. Μια πρόταση η οποία πληρούσε τα τυπικά προσόντα και δεν καταγράφηκαν αντιρρήσεις από κάποια πλευρά ήταν ο προερχόμενος από τις Σέρρες διευθυντής εργοστασίων της εταιρίας Δημήτρης Γιαννακίδης, ο οποίος σε πολιτικό επίπεδο θεωρείται της επιρροής του κ. Μάρκου Μπόλαρη.

Ο Λαφαζάνης συμφώνησε, συνεννοήθηκε με το υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και το Μέγαρο Μαξίμου και την Κυριακή το μεσημέρι εκδόθηκε η ανακοίνωση του διορισμού, του νέου ενοίκου των γραφείων της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. Είναι, μάλλον, η πρώτη φορά που ο επικεφαλής μιας δημόσιας εταιρίας τοποθετείται την ώρα του οικογενειακού κυριακάτικου τραπεζιού!

Η βιασύνη και η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση στην περίπτωση της ΕΒΖ δεν είναι συμπτωματική. Οφείλεται τόσο στη συγκυρία της σποράς των τεύτλων, όσο και στα δραματικά προβλήματα της εταιρίας, που αυτή τη στιγμή είναι «κλινικά νεκρή» λόγω μεγάλων ζημιών και υπέρογκου δανεισμού και των αγροτών, οι οποίοι εδώ και μήνες ζουν στην αβεβαιότητα αν θα πληρωθούν την περσινή παραγωγή τους, αλλά και τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Πρόκειται για θέματα που όλα τα προηγούμενα χρόνια διευθετούνταν από την ΕΒΖ μέχρι το τέλος κάθε χρονιάς, αλλά φέτος υπάρχει ήδη τρίμηνη καθυστέρηση. Ιδιαίτερα η σπορά δεν μπορεί να περιμένει.

Τα τεύτλα είναι χειμερινή καλλιέργεια και η σπορά θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει, αφού το παράθυρο μέχρι το τέλος Μαρτίου ή την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου που δίνουν οι αγρότες, αφορά όψιμη καλλιέργεια, που σε βάρος τεύτλων αποδίδει 15% – 20% λιγότερο ανά στρέμμα. Γι’ αυτό άλλωστε τα θέματα των αγροτών -η εξόφληση των περσινών οφειλών και η ανακοίνωση των φετινών τιμών- είναι τα πρώτα με τα οποία ασχολήθηκε η νέα διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα για δανειοδότηση 8,5 εκατ. ευρώ -με αντίστοιχες εμπράγματες εξασφαλίσεις- για την εξόφληση των περσινών θα φτάσει στην Τράπεζα Πειραιώς το πρωί της Δευτέρας -αν δεν έφτασε ήδη από χθες το απόγευμα-, ενώ η τιμολογιακή πολιτική του 2015 για τους τευτλοπαραγωγούς θα είναι ακριβώς ίδια με αυτήν του 2014, δηλαδή 37 ευρώ ο τόνος, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις.

Το «αγκάθι» της υπόθεσης είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης για την πληρωμή της φετινής παραγωγής, αφού οι αγρότες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα ζητούν γραπτές εγγυήσεις όχι μόνο από την εταιρία, αλλά και από την κυβέρνηση και από την Τράπεζα Πειραιώς. Γι’ αυτό κάποιοι εκπρόσωποί τους επιδιώκουν να γίνει τις επόμενες ημέρες κοινή συνάντηση των τριών παραγόντων για να διασφαλίσουν τις εγγυήσεις. Το σταυρόλεξο, είναι πλέον «για πολύ δυνατούς λύτες».

Η γενικότερη εικόνα, πάντως, της ΕΒΖ είναι εξόχως προβληματική. Η μετοχή της εταιρίας βρίσκεται σε επιτήρηση, καθώς την οικονομική χρήση 1/7/2013 – 30/6/2014 οι ζημίες ήταν 50 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης που «έκλεισε» οι ζημίες αυξήθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ ακόμη. Όσο για το δανεισμό κυμαίνεται στην περιοχή των 150 – 160 εκατ. ευρώ. Σήμερα η παραγωγή ενός τόνου ζάχαρης με ελληνικά ζαχαρότευτλα στα εργοστάσια της ΕΒΖ κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ, όταν η διεθνής τιμή της ζάχαρης, που είναι χρηματιστηριακό προϊόν, διαμορφώνεται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο στα 450 – 500 ευρώ.

Καθηγητές στις ΔΕΚΟ της Θεσσαλονίκης

Μετά την αλλαγή διοίκησης στη Ζάχαρη στη Θεσσαλονίκη αναμένουν το επόμενο διάστημα τις κυβερνητικές επιλογές για τις άλλες πέντε παραγωγικές επιχειρήσεις που ελέγχει το Δημόσιο.

Στο λιμάνι είναι πιθανό πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ να τοποθετηθεί ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, για τον οποίο, πάντως, υπάρχουν εσωκομματικές ενστάσεις, ενώ σε ρόλο διευθύνοντος συμβούλους προορίζεται το επί 31 χρόνια στέλεχος της εταιρίας Μανόλης Μιχαηλίδης, που παλαιότερα συνδεόταν με τον Χάρη Καστανίδη.

Στην ηγεσία της ΕΥΑΘ θα τοποθετηθεί ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης Γιάννης Κραστενίτης, ο οποίος πρωτοστάτησε στο κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας «SOSτε το νερό», ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Νίκο Παπαδάκη. Στην «Εγνατία οδό», η Ασημίνα Ξηροτύρη, μηχανικός, πρώην νομάρχης και μέχρι πρότινος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, θα αντικαταστήσει τον νεοδημοκράτη Γ. Σκόδρα.

Για την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ίσως παίξουν τα ονόματα του πρώην αντιπρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Παντή –είναι αυτός που χάρισε στην ηθοποιό Ναταλία Δραγούμη ένα iPhone αγορασμένο με χρήματα του πανεπιστημίου- και της καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης Ρέας Καλφακάκου, η οποία είναι δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης, με το συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πρέπει να βολευτούν.

Στη ΔΕΘ – Helexpo όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι τόσο ο πρόεδρος Τάσος Τζήκας, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης θα παραμείνουν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

fpress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *