ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ posted by

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ: Η πρόληψή τους είναι κατορθωτή!

φωτογραφία (Αντιγραφή)Νέο άρθρο του

Ευθύμιου Σιδηρόπουλου

Αλκοολούχα ποτά και ατυχήματα

Η χρήση αλκοολούχων ποτών, ακόμα και στις μικρές ποσότητες είναι από τις βασικές αιτίες ατυχημάτων παντός είδους: τροχαίων, εργατικών, πνιγμών, πυρκαγιών. Ιδιαίτερα αισθητό γίνεται το πρόβλημα στην τροχαία κίνηση. Στατιστικές έδειξαν τη μεγάλη σχέση που υφίσταται μεταξύ βαρύτητας ατυχημάτων και χρήσης αλκοολούχων ποτών. Κατά τη γνώμη μου καμία ποσότητα αλκοολούχων ποτών δεν είναι ακίνδυνη. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι νεαρά άτομα επηρεάζονται εντονότερα από αλκοολούχα ποτά, ακόμα και με ποσότητες που δημιουργούν ‘’χαμηλά’’ επίπεδα στο σώμα. Επίσης καταγράφονται πολλά ατυχήματα εργατικά, όπως και πνιγμοί που συνδέονται στενά με την χρήση αλκοολούχων ποτών. Διαπιστώσεις του ιδίου τύπου καταγράφονται και σε πυρκαγιές σε σπίτια και σε όσους σκοτώνονται σε πυρκαγιές, έχουν υψηλά επίπεδα αλκοόλης στο αίμα τους.

Επίδραση του αλκοόλ στην ικανότητα οδήγησης

Ήδη με ποσοστό μικρό 0,5 % αλκοόλ στο στόμα έχουν μειωθεί οι ικανότητες οδήγησης (π.χ. μειώνεται η ευαισθησία των ματιών στα φώτα). Τα αλκοολούχα ποτά : Δημιουργούν κενά προσοχής, μειώνουν το συντονισμό και την επιδεξιότητα κινήσεων (ιδιαίτερα βασικό για τους δικυκλιστές), μειώνουν την ικανότητα δράσης, ιδιαίτερα το σούρουπο, επιμηκύνουν το χρόνο αντίδρασης, μειώνουν την ικανότητα αντίληψης και εκτίμησης του κινδύνου, ευαισθητοποιούν τα μάτια σε φώτα αντίθετα κινουμένων αυτοκινήτων, μειώνουν το πεδίο δράσης, δημιουργούν κόπωση και συναίσθημα ευφορίας, επιδρούν σημαντικά στην ψυχική σφαίρα. Παράγοντες που ενισχύουν την αρνητική επίδραση στου αλκοόλ στο νευρικό σύστημα : Σωματική κόπωση, ζέστη, πολύ φαγητό, κακή διάθεση και εκνευρισμός από συζητήσεις μέσα στο αυτοκίνητο, διάθεση επίδειξης, λήψη φαρμάκων, προϋπάρχουσες σοβαρότερες παθήσεις.

Το πρόβλημα στην Χώρα μας

Η επικινδυνότητα των αλκοολούχων ποτών δεν είναι, ακόμα και μεταξύ αρμοδίων κύκλων (γιατρών, δασκάλων οδήγησης, αστυνομικών), γνωστή και συνειδητοποιημένη. Οι έλεγχοι είναι λίγοι, ώστε να μπορεί κανείς να βγάλει τελικά συμπεράσματα συχνότητας οδήγησης μετά από χρήση ποτών, όμως οι υπάρχοντες αριθμοί είναι πολύ απογοητευτικοί. Σημαντικό ποσοστό οδηγών είναι θετικό στην αλκοόλη και μεγάλος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων που σχετίζονται με την λήψη αλκοολούχων ποτών από τους οδηγούς δημιουργεί τεράστιο ποσοστό νεκρών. Από το κράτος και τα σχολεία δεν υπάρχει επαρκείς πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους, γεγονός που οδηγεί σε απελπιστικά ποσοστά άγνοιας ακόμα και μεταξύ αρμόδιων οργάνων του πληθυσμού. Ένα ποσοστό των παραπάνω αρμοδίων πιστεύει ότι με λίγο αλκοόλ οδηγούν καλύτερα!

Φάρμακα και οδήγηση

Τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν και από μόνα τους την οδήγηση αλλά καν να αλληλεπιδράσουν έστω και με μικρές ποσότητες αλκοολούχων ποτών, με συνέπεια την ενίσχυση και της δικής τους δράσης και της δράσης της αλκοόλης ! Τα φάρμακα επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας εκδηλώσεις όπως υπνηλία, ‘’σύντομες αναισθησίες’’, σύνδρομα και άλλες παρενέργειες. Ο γιατρός πρέπει να παίξει ενημερωτικό και καθοδηγητικό ρόλο, ιδιαίτερα σε χρόνιες λήψεις φαρμάκων (αναλγητικά , ψυχοφάρμακα κ.τ.λ.π.) και ιδιαίτερα σε επαγγελματίες οδηγούς. Κλείνοντας το κεφάλαιο μια διαπίστωση ακόμη : Πολλά δημόσια πρόσωπα κρατούν στο χέρι, σε δεξιώσεις όπου φωτογραφίζονται, ένα ποτήρι με αλκοολούχο ποτό. Κανένα καλό παράδειγμα για τα νέα παιδιά ! Και κάτι τελευταίο , ημερήσιος τύπος : Μεθυσμένος οδηγός σκότωσε ένα πεντάχρονο παιδάκι και τραυμάτισε σοβαρά την τρίχρονη αδερφή του.

Συμπέρασμα: Η αδιαφορία για την ευτυχία, την ακεραιότητα και την ζωή των άλλων και μετέπειτα η επίκληση της απώλειας συνείδησης λόγω <<σεισμού του κεφαλιού>> από κρασοκατανύξεις, μόνο σαν εγκληματικές ενέργειες μπορούν να χαρακτηρισθούν και κανένα ελαφρυντικό δεν υπάρχει γι αυτούς που προξένησαν <<θανατηφόρο>> κάτω από το <<κράτος της μέθης>>. Δεν λέω και κρασάκι να πίνετε και μπίρα και ουίσκι και οινόπνευμα και βενζίνη αν θέλετε, ΑΛΛΑ μην οδηγείτε !!

Ευθύμιος ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αξιωματικός ΕΛ. ΑΣ. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *