ΑΓΡΟΤΙΚΑ posted by

Αγρότες με ή χωρίς βιβλία, ώρα να επισκεφτείτε τον λογιστή σας

agrotrakter (Αντιγραφή)Βρισκόµαστε Οκτώβρη µήνα, οι πιο πολλές καλλιέργειες έχουν τελειώσει και το προϊόν έχει πουληθεί. Τονίζω ότι το έσοδο υπολογίζεται µε την έκδοση του τιµολογίου και όχι µε την είσπραξη. Προς αποφυγήν λοιπόν, φορολογικών εκπλήξεων (δηλ. να προκύπτει σηµαντικός Φόρος Εισοδήµατος και Φ.Π.Α προς πληρωµή), χρειάζεται µια προετοιµασία (ένας πρώτος υπολογισµός), σχετικά µε το αποτέλεσµα του Φόρου Εισοδήµατος και του Φ.Π.Α (τι τιµολόγια έχουµε εκδώσει, για ποιά έξοδα έχουµε παραστατικά κ.λ.π).

Προσοχή άλλο το «πραγµατικό κέρδος ή ζηµιά» και άλλο το «φορολογητέο κέρδος».

Ποια η διαφορά: αν κάτι πλήρωσες (εργατικά, εφόδια κλπ), χωρίς να έχεις το προβλεπόµενο παραστατικό (τιµολόγιο κλπ), ή δεν εξοφλήσεις µε τραπεζικό τρόπο (όταν το τιµολόγιο είναι αξίας > 500 ευρώ), τότε την δαπάνη αυτή, δεν µπορείς να την συµπεριλάβεις στα φορολογικά έξοδα και άρα ενώ ουσιαστικά µπορεί να έχεις «µπει µέσα» από την καλλιέργεια, να πληρώσεις και Φόρο Εισοδήµατος.’

Επίσης όσοι ήλθατε από το «ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α», στο «κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α», εδώ υπάρχουν άλλοι Νόµοι. Μπορεί να έχετε επιστροφή Φ.Π.Α, αλλά µπορεί να έχετε και Φ.Π.Α προς πληρωµή, ανεξάρτητα αν τον έχετε εισπράξει από τον έµπορο, (µέχρι 31/1/2015, είναι η προθεσµία της ετήσιας δήλωσης Φ.Π.Α των Αγροτών).

Πάρτε λοιπόν τα «χαρτιά», αφού πριν τα βάλετε σε µια σειρά και πηγαίνετε στον Λογιστή σας, για έναν πρώτο υπολογισµό.

Ά, αν «ξεχάσετε» κάποια «χαρτιά», θα τα βρουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, που τώρα πια γίνονται σε µεγάλο βαθµό (συγκεντρωτικές πελατών-προµηθευτών, επιχορηγήσεων, αποζηµιώσεων, ενιαία δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής κ.λ.π.)

«ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΜΕΙΖΟΝ ΙΣΧΥΕΙ ΝΟΜΟΣ», (µτφρ: δεν υπάρχει νόµος που να υπερισχύει της ανάγκης). Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ.

Εκδόθηκε λοιπόν η ΠΟΛ.1216/1.10.2014, που ερµηνεύει την φορολογική διάταξη «Οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν: ….. β) κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τµηµατική ή ολική εξόφληση δεν έγινε µε τη χρήση τραπεζικού µέσου πληρωµής».

Με αυτή την απόφαση διευκρινίστηκαν τα εξής:

α) Στην έννοια της αγοράς των αγαθών και της λήψης των υπηρεσιών εµπίπτουν οι αγορές κάθε φύσεως αγροτικών εφοδίων, µηχανηµάτων, τα έξοδα για υπηρεσίες που λαµβάνονται από τον Αγρότη καθώς και οι «εκκαθαρίσεις».

β) Η εξόφληση µε τη χρήση τραπεζικού µέσου πληρωµής, δεν απαιτείται µεταξύ άλλων για: α. Mισθούς, ηµεροµίσθια προσωπικού, β. Μισθώµατα ακινήτων,

γ) Για τον υπολογισµό του ορίου των 500 ευρώ της αξίας συναλλαγής (τιµολογίου), λαµβάνεται υπόψη το καθαρό ποσό, προ ΦΠΑ.

δ) Ως τραπεζικό µέσο πληρωµής, νοείται:

-Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασµό,

-Χρήση χρεωστικών /πιστωτικών καρτών

-Έκδοση επιταγής της αγροτικής επιχείρησης ή τρίτων,

-Η χρήση συναλλαγµατικών οι οποίες όµως εξοφλούνται µέσω τραπέζης,

– Η χρήση ταχυδροµικής επιταγής.

ε) Σε περίπτωση που ο αγρότης και ο έµπορος, είναι ταυτόχρονα προµηθευτής και πελάτης, επιτρέπεται να προβούν σε εκατέρωθεν λογιστικούς συµψηφισµούς.

στ) Σε περιπτώσεις συναλλαγών, που διενεργούνται σε ηµέρες και ώρες µη λειτουργίας των τραπεζών ή που για αντικειµενικούς λόγους δεν είναι δυνατή η εξόφληση µε τη χρήση τραπεζικού µέσου πληρωµής και καταβάλλονται σε µετρητά, η δαπάνη µπορεί να αναγνωρισθεί φορολογικά, εφόσον ο προµηθευτής καταθέσει εντός δύο εργάσιµων ηµερών από την έκδοση της απόδειξη είσπραξης µετρητών σε δικό του τραπεζικό λογαριασµό, το ποσό των µετρητών που εισέπραξε.

Όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, το µέτρο της πληρωµής µε τραπεζικό τρόπο, θα έπρεπε να λάβει υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας των αγροτικών επιχειρήσεων και αφετέρου το γεγονός ότι, πρώτη φορά η πλειοψηφία των Αγροτών µπαίνει στον «θαυµαστό κόσµο» της φορολογικής «γραφειοκρατίας».

Η πρακτική συµβουλή για το θέµα αυτό είναι: Εκµεταλλευτείτε τις δυνατότητες που δίνει η περίπτωση (στ).

«Αν πιάσει φωτιά το σπίτι του γείτονα θα καεί και το δικό σου»

Στην «Φορολογία εισοδήµατος» (όχι στο Φ.Π.Α), είτε είσαι του «Αγρότης του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α», είτε «Αγρότης του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α», ισχύουν οι ίδιοι Νόµοι (Έσοδα µείον Έξοδα) και άρα ο φόρος θα υπολογιστεί µε τον ίδιο τρόπο.

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι: Όλοι οι Αγρότες, πρέπει να πάνε νωρίς, στον Λογιστή τους.

Επιμέλεια: Kωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος

agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *