ΤΟΠΙΚΑ posted by

Αποχή από τις ψηφοφορίες / Του Δημήτρη Τοπάλη

Αποχή από τις ψηφοφορίες / Του Δημήτρη Τοπάλη

(Μια επικίνδυνη ασθένεια της Δημοκρατίας)

Γράφει ο Δημήτρης Τοπάλης

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια τάση αποχής των πολιτών από τις ψηφοφορίες και μάλιστα με πολύ μεγάλα ποσοστά. Πιστεύω πως το φαινόμενο αυτό, αν συνεχίσει έτσι στο μέλλον, θα μεταβληθεί σε σε μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πριν από τριάντα χρόνια περίπου η συμμετοχή στις ψηφοφορίες ήταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ. Υπήρχαν ειδικοί νόμοι, που καθόριζαν με λεπτομέρεια τους όρους συμμετοχής στις ψηφοφορίες, για όλες τις περιπτώσεις των πολιτών, που είχαν σχέση με την αλλαγή του τόπου κατοικίας τους, ανάλογα με το επάγγελμά τους.

Γίνονταν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και ενημερώνονταν υποχρεωτικά τα Πρωτοδικεία της χώρας για όλες τις περιπτώσεις. Ο έλεγχος ήταν συστηματικός και οι εξαιρέσεις ήταν σε αμελητέο θα λέγαμε ποσό.

Πέρασε όμως αρκετός καιρός από τότε και σήμερα φτάσαμε σ’ ένα πολύ ακραίο σημείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, παρατηρήθηκε αποχή, που έφθασε σε ποσοστό 85%!!!! Το φαινόμενο δεν είναι για γέλια. Είναι για κλάματα.

Ας σοβαρευτούμε όμως τώρα. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι ένα ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ των ελεύθερων πολιτών όλου του κόσμου. Καθορίζει τη συμμετοχή για την εκλογή των αντιπροσώπων, που θα εργαστούν για τη Διοίκηση του Κράτους, των Περιφερειών, των Δήμων, των Σωματείων κ.λ.π. και για τη λήψη των αποφάσεων που απαιτούνται, όταν εμφανίζονται προβλήματα.

Αυτό το δικαίωμα σε ορισμένες (ελάχιστες σήμερα) χώρες είναι απαγορευμένο. Αλλά και στον κομμουνιστικό κόσμο δηλώνεται καθαρά και ξάστερα ότι οι ελεύθερες εκλογές, όπως τις εννοούμε όλοι, είναι εξοβελισμένες από το σύστημα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος το διατυμπανίζει ότι δεν πιστεύει στον Κοινοβουλευτισμό. Θυμόμαστε εμείς οι παλαιότεροι τι συνέβαινε στην άλλοτε κραταιά Σοβιετική Ένωση και στους δορυφόρους της στην Ανατολική Ευρώπη. Εκλογές με έναν μόνο υποψήφιο, ένα κόμμα και ποσοστά 99,99% συνήθως!!!

Οι εκλογές έχουν σκοπό να αναδείξουν τους ικανότερους πολίτες, που θα αναλάβουν την υποχρέωση να φανούν χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, στην όποια Διοίκηση θα ασκήσουν.

Είναι γνωστό όμως, από την αρχαιότητα ακόμη, ότι στο δημοκρατικό σύστημα υπάρχουν κάποιες αδυναμίες, που οδηγούν ενίοτε στην εκλογή δημαγωγών ή ανθρώπων που ενδιαφέρονται μόνον για ίδιον όφελος ή για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων.

Ο Περικλής στον περίφημο ΕΠΙΤΑΦΙΟ, αφού δίνει διάφορες χρησιμότατες συμβουλές, που έχουν διαχρονική αξία, παροτρύνει όλους να ασχοληθούν με τα κοινά αναφέροντας τη φράση:
“μόνοι γὰρ τόν τε μηδὲν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν. Που σημαίνει: “γιατί μόνον εμείς θεωρούμε όποιον δεν ανακατεύεται σ’ αυτά (τα κοινά δηλαδή), όχι σαν άνθρωπο που κοιτάζει τη δουλειά του, αλλά σαν άνθρωπο άχρηστο.”

Η συμμετοχή επομένως στις εκλογές, είτε σαν υποψήφιος αιρετός, είτε σαν απλός ψηφοφόρος, είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει σε κάθε πολίτη ένα από τα ωραιότερα και πιο χρήσιμα βιώματά του. Η αποχή πρέπει να είναι καταδικαστέα λίαν επιεικώς, εκτός βέβαια των περιπτώσεων, που προβλέπονται για θέματα ασθενειών, ομογενών που ζουν σε ξένες χώρες ή βρίσκονται σε διάφορες ειδικές αποστολές.

Δεν εννοούμε ότι πρέπει να επανέλθει η Νομοθεσία για την επιβολή της υποχρεωτικής ψηφοφορίας, ούτε να λαμβάνονται τιμωρητικά μέτρα για τους απέχοντες.

Πρέπει να σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των πολιτών αλλά, ειδικά στο θέμα της καθολικής ψηφοφορίας, να γίνουμε όλοι πολύ πιο ευαίσθητοι, πολύ πιο υπεύθυνοι και πάρα πολύ πιο πιστοί στον Περικλή ασφαλώς αλλά και στο Θουκιδίδη, που συνέγραψε τον Επιτάφιο κι έκανε την ανθρωπότητα να θαυμάζει το ελληνικό Δημοκρατικό αίσθημα, σε μια εποχή που απέχει περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια!

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π. ΤΟΠΑΛΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *